We weten allemaal dat je wanneer je kleine kinderen hebt, je leegloopt op luiers. Ergens las ik dat een gemiddelde newborn zo’n 8-10 luiers per dag gebruikt. Nou, bij mijn eerste had ik het geluk dat ik wel 18 luiers op een dag verbruikte. Voor elke druppel kwam er een groot krijsconcert dat pas ophield wanneer er een schone luier aan haar billen zat. In die tijd heb ik ook wel geleerd hoe je goedkoop je luiers kun kopen en die tips wil ik vandaag graag met je delen! 

Kies een merk dat voor jouw kindje goed werkt 

Sommige moeders zweren bij Pampers of Zwitsal luiers, maar alleen een bekende naam zorgt nog niet direct voor een goede luier. Net zoals goedkope luiers van het huismerk niet per definitie minder goed zijn. Daarmee wil ik zeggen: niet iedere luier past goed bij ieder kindje. Zeker bij je eerste kindje zul je zoekende zijn naar een luier die ervoor zorgt dat jij niet 3x per nacht je newborn compleet moet omkleden vanwege nattigheid of erger. Een huismerk luier kan namelijk bij jouw kindje misschien een stuk beter zitten! Probeer daarom diverse merken uit. Zeker van maat 1 kun je van veel merken nog kleine verpakkingen kopen en blijf je niet met een enorm overschot zitten als de luiers toch niet bevallen. 

Mijn ervaring met dure en goedkope luiers 

Zoals ik al zei, heb ik met mijn oudste nogal wat luiers versleten. Zoals menig mommy-to-be had ik een flinke voorraad Pampers aangelegd (uit de aanbieding natuurlijk!) en kon ik flinke poos vooruit. Pippa deed het prima in Pampers, maar als je 18 luiers op een dag staat te verschonen, loopt dat toch wel aardig op in de kosten. We probeerden vervolgens luiers van Kruidvat, die voor overdag prima waren, maar ’s nachts toch niet voldoende beschermden.

We maakten tussendoor nog een overstapje naar het huismerk van Etos, maar door de regelmatige lege schappen aldaar, stapten we vervolgens uit nood over naar luiers van Lidl, waar we toentertijd onze boodschappen deden. Luiers waar we achteraf dus enorm over te spreken waren. De nachten hebben we eigenlijk altijd Pampers broekjes gebruikt. De enige luier die haar ’s nachts ook echt droog hield. Je kunt je voorstellen dat ik met 3,5 jaar heel blij was dat ze eindelijk zindelijk was. 

Na de geboorte van Nova was ik dus al een stuk beter voorgelicht en had allerlei soorten luiers in huis. Even een paar keer proberen, maar we kwamen al snel weer uit op Kruitvat. Omdat Nova een stuk minder vaak overvolle luiers had, zag ik er de noodzaak ook niet van in om dure Pampers te gebruiken. Nu moet ik ook zeggen dat wij geluk hadden met onze meiden en ze nooit enorme last hebben gehad van bijvoorbeeld luieruitslag. Indien jouw kindje daar wel last van heeft, is het soms lastig zoeken naar een goedkoper alternatief.

Tips om nooit teveel te betalen voor luiers 

Betaal nooit de volle mep 

Je bent echt niet heel slim als je voor luiers de volledige prijs betaalt. Luiers zijn namelijk iedere zoveel weken in verschillende winkels in de aanbieding. Laat je daar overigens ook niet zomaar lekker mee maken. Niet elke aanbieding is een goede! Als je slim inkoopt, heb je altijd genoeg tot de volgende aanbieding. Een tijdlang heb ik een appgroepje gehad met allemaal jonge moeders, en hielden we elkaar op de hoogte van de aanbiedingen voor luiers en billendoekjes. Superhandig als je in de winkel tegen een goede aanbieding aanloopt.


Ook houd ik de reclame van de supermarkten die wij hier niet hebben in de gaten. Bij mijn ouders zitten bijvoorbeeld twee andere winkels en mijn moeder is nooit te beroerd om even naar de winkel te gaan om wat goedkope luiers te scoren voor me.

Reken de prijs uit per luier 

Als je echt wilt weten of je een goede aanbieding te pakken hebt, bereken dan de prijs per luier. Dit is voor elke maat weer verschillend, maar hiermee kun je wel de verschillende soorten pakken met elkaar vergelijken. Een aanbieding van 2 jumbopakken hoeft niet per sé beter te zijn dan een aanbieding voor 3 mediumpakken. 

Je zien tegenwoordig ook steeds vaker maandboxen voor luiers. Heel handig, maar vaak niet de beste prijs, dus hou dat in de gaten. Ook maandelijkse abonnementen zie je steeds meer. Super praktisch, maar lang niet altijd even goedkoop.

Pampers aanbieding 

Ook Pampers zijn bijna iedere week wel ergens in de aanbieding en wanneer je een goede deal te pakken hebt, doen de prijzen niet onder voor de normale prijs van een huismerkluier. Hou in je achterhoofd dat je Pampers alleen maar in de aanbieding voor 50% korting moet kopen. Dan heb je altijd de beste prijs ten opzichte van alle andere aanbiedingen. Dan kost een midpack ongeveer 5 euro. Krijg je ergens een nóg goedkopere prijs? Inslaan die handel!

Aanbieding op aanbieding 

Soms  heb je wel eens het geluk dat je op een speciale actie of koopavond korting op korting krijgt. Bij Kruidvat heb je bijvoorbeeld regelmatig 20% extra korting bovenop een aanbieding. Wat ik dan zelf vaak doe, is een maandbox of luieraanbieding kopen met 20% korting erbovenop. In dat geval heb ik altijd de laagte prijs per luier. 

Heb jij nog goede tips om goedkope luiers te scoren?

liefs kirsten