Niets is zo vervelend als een kind met pijn waarbij het lijkt alsof niets lijkt te helpen. In deze gastblog van Muriel vertelt zij over het herkennen van een lactose intolerantie bij kinderen. Een vervelend probleem waar je misschien niet direct aan denkt bij ‘een beetje buikpijn’, maar wat op de achtergrond zeker kan spelen! Lees je mee?

Hoe herken je lactose intolerantie bij je kind?

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kinderen en ervoor zorgen dat ze gezond zijn en blijven. Eén van de dingen waar je op moet letten, is lactose intolerantie. Lactose intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam de lactose niet kan afbreken en verteren, wat resulteert in buikpijn, gasvorming, diarree en andere spijsverteringsproblemen. In dit artikel lees je hoe je lactose intolerantie bij jouw eigen zoon of dochter kunt herkennen.

Symptomen van lactose intolerantie bij kinderen

Als je kind een lactose intolerantie heeft, dan betekent dat dat het lichaam moeite heeft met het verteren van lactose. Lactose kun je zien als een suiker die te vinden is in melk en diverse melkproducten. 

Als je kind lactose intolerant is, dan heeft het lichaam hier moeite mee, doordat de darmen niet genoeg lactase produceren. Lactase is een enzym dat nodig is om lactose af te breken en te verwerken. Het gevolg hiervan is dat lactose onverteerd blijft in de darmen en hierdoor kunnen er vervelende symptomen ontstaan. 

Als je kind lactose intolerant is, dan kan dit zich uiten in verschillende symptomen. De meest voorkomende symptomen van lactose intolerantie bij kinderen zijn:

 • Buikpijn en krampen
 • Gasvorming
 • Diarree
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Verlies van eetlust
 • Vermoeidheid
 • Gewichtsverlies of -toename.

Herken je 1 of meerdere van deze symptomen bij je kind? Dan is het raadzaam om een arts te raadplegen, zoals je huisarts. De arts kan je helpen om vast te stellen of jouw kind een lactose intolerantie heeft. Ook kan hij/zij je adviseren over de beste manieren om de symptomen te behandelen.

Kind schuift glas melk voor zich uit met een vies gezicht.

Hoe stel je de diagnose?

Het stellen van de diagnose van lactose intolerantie bij kinderen kan lastig zijn, omdat sommige symptomen ook kunnen optreden bij andere aandoeningen. Een arts zal waarschijnlijk beginnen met een lichamelijk onderzoek en met vragen stellen. Daarnaast kan de arts (of het ziekenhuis) een aantal tests uitvoeren om de diagnose te bevestigen, zoals:

 • Een waterstof-ademtest: deze test meet de hoeveelheid waterstof die wordt geproduceerd wanneer de darmbacteriën lactose afbreken
 • Een lactose-tolerantietest: deze test meet de bloedsuikerspiegel nadat je kind lactose heeft gedronken
 • Een ontlastingsonderzoek: dit kan helpen om te bepalen of het lichaam lactose goed verteert.

Behandeling van lactose intolerantie bij kinderen

Als de diagnose van lactose intolerantie is gesteld, zijn er verschillende manieren om de symptomen te behandelen. Een van de meest voorkomende behandelingen is het vermijden van voedingsmiddelen die lactose bevatten. Dit kan lastig zijn, omdat lactose in veel voedingsmiddelen voorkomt, zoals melk, kaas, yoghurt, roomijs en sommige soorten brood en ontbijtgranen. 

Er zijn echter ook lactosevrije alternatieven beschikbaar, zoals lactosevrije melk en yoghurt, die het gemakkelijker kunnen maken om een lactosevrij dieet te volgen. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer plantaardige alternatieven te vinden, gemaakt van bijvoorbeeld soja, amandelen, haver en kokos. Als ouder is het belangrijk dat je etiketten van producten gaat lezen, om te zien of er wel of geen lactose in zit.

Daarnaast zijn er lactasepillen beschikbaar die het lichaam helpen bij het afbreken van lactose. Deze supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals pillen, tabletjes en druppels, en kunnen worden ingenomen voor het eten van lactose houdende voedingsmiddelen.

Oftewel…

Als ouder is het belangrijk om de symptomen van lactose intolerantie bij je kind te herkennen. Buikpijn, gasvorming, diarree, misselijkheid en vermoeidheid kunnen allemaal tekenen zijn van lactose intolerantie. Als je denkt dat je kind lactose intolerant is, raadpleeg dan een (huis)arts voor een juiste diagnose. Behandeling van lactose intolerantie bij kinderen omvat het vermijden van voedingsmiddelen die lactose bevatten. 

Ook kunnen lactasepillen helpen bij de vertering van lactose, bijvoorbeeld als zij op een verjaardagsfeestje (per ongeluk) iets eten dat lactose bevat. Ook voor kinderen zijn er heel veel producten die geen lactose bevatten. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar vegan producten, want daarvan weet je zeker dat het geen melk bevat. En vergeet dus niet om de etiketten van producten te lezen.

Deze gastblog is geschreven door Muriel. Zij is blogger bij haar blog Blij Lactosevrij. In 2016 heeft zij ontdekt dat zij een lactose intolerantie heeft en is er vanaf toen veel over gaan schrijven. Met plezier deelt zij haar tips in blogartikelen en op Social Media. Want, zij heeft ontdekt dat er goed mee te leven valt als je eenmaal je draai erin hebt gevonden.