Ik kan er niet blij genoeg mee zijn. We hebben dit schooljaar een heel lang schooljaar en door de nogal belabberde vakantiespreiding van de omgeving is de periode tot aan de zomervakantie een van de langste die ik ooit heb meegemaakt. In totaal 11 weken moeten we dit schooljaar doorbikkelen vanaf de meivakantie. Natuurlijk wel met Hemelvaart en Pinksteren er tussen natuurlijk maar ik heb veel liever volle schoolweken waarin alles volgens de normale planning verloopt, dan al die hapsnap weken.

Allerlei activiteiten om het schooljaar af te sluiten

En zo in de laatste weken is wordt er nog van alles georganiseerd om het schooljaar af te sluiten. Superleuk natuurlijk, maar tevens erg vermoeiend. We kregen nog bezoek van een schrijfster in de klas, ontzettend leuk en interessant, maar het gooit de planning weer aardig door de war. De klas gaat nog een uitstapje maken, we vieren eind van deze week nog een zomerfeest voor de hele school en alle ouders. Allerlei activiteiten die los van elkaar ontzettend leuk zijn, maar in deze laatste weken extra vermoeiend.

Aan alle kanten wordt getrokken

In die laatste weken ben je natuurlijk niet alleen maar bezig met de kinderen van de klas. Juist ook al die administratie die geregeld moet worden. Want het liefst heeft iedereen alles vóór de vakantie geregeld zodat je je goed op je volgende klas kan voorbereiden. De rapporten moeten nog mee deze week, de ‘warme’ overdracht van de leerlingen naar de volgende leerkracht staat op de planning en vergeet niet de evaluatie van jouw eigen werk: alle groepsplannen moeten worden bekeken, aangepast en doorgestuurd naar de volgende leerkracht zodat die na de vakantie een goede start kan maken.

Het eind van het schooljaar betekent extra werken

En om al dat werk gedaan te krijgen, draai ik overuren. Nou doe ik dat normaal ook wel wel, maar deze laatste weken is het extra heftig. Ook door alle extra verplichtingen. De laatste studiedagen die niet op mijn werkdagen zijn, maar waar ik wel aanwezig moet zijn. Het Zomerfeest is een verplicht nummer op mijn vrije dag en ook de afscheidsavond van groep 8 word ik geacht aanwezig te zijn.

Niet klagen maar dragen

Natuurlijk staat er tegenover dat ik straks 5 weken van vakantie mag genieten, dat ben ik me maar al te goed van bewust. Dus echt klagen wil ik niet. Ook de afrondende fase van het schooljaar hoort er nou eenmaal bij. Maar ik mag wel zeggen dat ik moe ben toch?

liefs kirsten

Lees ook:

Eind van het schooljaar: Een cadeautje voor de juf of meester