Het nieuwe schooljaar komt er weer aan en wellicht gaat jouw kleine koter voor het eerst naar school na de vakantie. Reuze spannend natuurlijk want je hebt geen idee in welke aflevering van De Luizenmoeder je terecht gaat komen. Geïnspireerd door het artikel van Beebs and Moms over wat je kindje nodig heeft als het gaat starten op school, hier de #jufleven tegenhanger. Wat je kind vooral NIET nodig heeft op school.

1. Leuke drinkbekers en bakjes

Je kind heeft absoluut geen leuke bakjes of drinkbekers nodig. Nee, echt niet. Geef ze alsjeblieft vooral bakjes en bekers mee die functioneel zijn. Je brood vers houden en je drinken bewaren. Uit rijke ervaring weet ik dat de meeste bekers en bakjes met plaatjes van bekende filmfiguren meestal niet echt voldoen aan de functionaliteitseisen en zelfs de luxere drinkbekers van de goed aangeschreven merken zijn niet altijd lekvrij. Let er altijd op of dat je de deksel goed vastdraait. Bespaar deze juf het zoveelste rugzak-uitspoel-moment. Want ik kan je verzekeren, elke juf draait liever elke beker of fles van ieder kind in de klas open dan haar hele pauze bezig te zijn met het uitspoelen van rugzakjes met limonade, melk of fristi.

Gratis tip: ga voor een Dopper of een Ecofles met draaidop van Tupperware.

2. Stiften, potloden en glitterpennen

Helemaal super-tof-fantastisch dat jouw kind zo’n prachtige set met dure stiften, glitterpennen of kleurpotloden heeft gekregen voor zijn verjaardag. Maar neem ze alsjeblieft niet mee naar school. Die dingen gaan kapot of erger: maken andere kinderen jaloers en ‘verdwijnen’ dan ineens. Echt, het zal niet de eerste keer zijn dat ik meemaak dat er dure spullen gejat worden in een schoolklas. Daarnaast, al deze dingen heeft je kind op school niet nodig. We schrijven met heerlijk saaie grijze potloden of een (vul)pen, we kleuren met kleurpotloden en vaak heeft school zelf stiften. En vindt de juf of meester het toch leuk om de kinderen af en toe met een gekleurde pen te laten schrijven, zijn die ook aanwezig.

3. Speelgoed, frutsels en andere thuisdingen

Wat je kind ook echt niet nodig heeft op school is speelgoed, frutsels en andere thuisdingen. Ik bedoel bijvoorbeeld kneedgum of slijm. Hou dat gewoon lekker thuis. De juf zit er echt niet op te wachten om aan het eind van een lange dag met die bloedjes ook nog de kneedgum van de tafels te krabben of de slijm van de grond te soppen. Neem speelgoed alleen mee als je daar afspraken over hebt met de juf of meester. Bijvoorbeeld op speelgoeddag of op een vrijspelmiddag. Kinderen komen op school om, jawel, te leren en gebruiken daarvoor het (speel)materiaal dat er op school aanwezig is.

4. Sportoutfits

Natuurlijk heeft je kind voor de gymlessen sportkleding nodig. Maar denk er alsjeblieft aan dat je kind zich zelf aan en uit moet kleden. En dat betekent dat een t-shirt met een sportbroekje en klittenbandschoenen een heel stuk handiger zijn dat een strakke, helemaal hippe, sporttop, skinny yogapants en schoenen met veters. Dus houd op gymdagen ook een beetje rekening met de kledingkeuze. Maillots of panty’s zijn uit den boze en overhemdjes met knopen al helemaal. Hoe leuk je kind er dan ook uit ziet.

Waarom heeft mijn kind dit nou allemaal niet nodig?

Nu moet je niet denken dat ik als een of andere politieagent aan de deur sta ‘s ochtend om half 9. Nee, echt niet. Alleen maken we het op deze manier samen een heel stuk makkelijker en leuker voor de kinderen. En, toegegeven, ook de leerkrachten. Dus, denk goed na over wat je wel of niet meegeeft of aantrekt naar school. Dat maakt de werkdag van de juf of meester ook een stuk relaxter. En hebben die ook weer wat minder te klagen ;).

liefs kirsten

Lees ook:

Uitgelichte foto: Pixabay via Pexels