De afgelopen weken ben ik echt een ramp geweest in het plannen van de avondmaaltijd. En dit resulteerde wel meer dan een keer in het bestellen van eten. Dat is op z’n tijd best lekker, maar op den duur ook hartstikke duur. Ik was altijd heel sterk in het vooruit plannen van de week en deed dan ook alleen daarvoor boodschappen. Scheelt een hoop tijd en geld als je dit van tevoren bedenkt en je verspilt ook aanzienlijk minder voedsel. Als stok achter de deur deel ik deze week ons weekmenu met jou. Wellicht ten overvloede en misschien wel inspirerend. Hoe dan ook, hier komen de recepten voor deze week!

Hoe maak ik mijn weekmenu

Allereerst maak ik gewoon een simpel lijstje voor de week. Ik kijk hoeveel personen er die dag mee eten en pas daar het plan op aan. Pippa is natuurlijk niet de hele week bij ons en ik schotel haar graag gezonde dingen voor die ze ook nog eens lekker vindt. Gelukkig is dat niet zo heel moeilijk maar ik wil wel blijven variëren natuurlijk. Ik doe veel inspiratie op bij foodbloggers of mensen die ik volg op Instagram. Ik vroeg afgelopen week op Instagram of mijn volgers nog een paar lekkere suggesties hadden. Die ik nu dus ook verwerk in het menu!

Hoe plan je je boodschappen

Als je voor iedere dag hebt bedacht wat je gaan eten, dan zorg je dat je voor elk gerecht ook een ingrediëntenlijstje hebt of maakt. Met dat lijstje ga ik even door mijn keukenkastjes. Voor elke béchamel hoef ik natuurlijk geen heel pak bloem te kopen en voor elke honing-mosterd dressing geen nieuwe pot mosterd of honing. Werk met wat je in je keukenkastjes hebt staan. Als ik de ingrediënten die ik nog in de kast had staat heb afgestreept, heb ik mijn boodschappenlijstje voor deze week eigenlijk klaar.

Boodschappen doen

Zo’n 80% van de boodschappen voor het de hele week lat ik door PicNic bezorgen. Zij hebben het gros van wat ik nodig heb, en het scheelt me enorm veel tijd. Voor de specifieke dingen uit mijn weekmenu die zij niet in het assortiment hebben, ga ik even naar de Plus hier op de hoek van de straat. Daar doe ik ook nog een poging om mijn koopzegelspaarkaart vol te krijgen, dus goed als ik er af en toe even kom. Verse groente en fruit haal ik bij de plaatselijke groenteschuur. Soms wel iets duurder dan de supermarkt, maar wel aanzienlijk betere kwaliteit!

Het weekmenu voor aankomende week:

De week loopt hier nu even van zaterdag tot vrijdag, omdat ik deze week op zaterdagmiddag de boodschappen laat bezorgen. Het ligt een beetje aan mijn planning en hoeveel plekjes de PicNic nog heeft.

Zaterdag: Hapjes aan de kleine tafeltjes!

Op zaterdag even we vaak hapjes. Pippa vindt het echt zo gezellig om met z’n allen op de bank een filmpje te kijken en ondertussen allemaal lekkere hapjes op te smikkelen. Wat ik op tafel zet? Dat varieert. Sowieso wel een stokbroodje met wat smeersels. Ook altijd rauwkost zoals tomaat, komkommer en reepjes paprika. Wat blokjes kaas en plakjes worst. Ik hou er wel van om ook een warme hap te hebben. De ene keer hebben we een doosje bitterballen in de Airfryer gegooid, de andere keer zijn het kleine gehaktballetjes, mini-loempia’s of falafels.

Zondag: zelfgemaakte champignonsoep met een breekbroodje

Op zondag eten we ook vaak makkelijk. Heel eerlijk, dan heb ik ook vaak gewoon geen zin om te koken. Een makkelijk te maken soepje is dan een prima plan. Champginonsoep maak ik door 250 gram champignons fijn te snijden en aan te bakken in wat boter en een gesnipperd uitje. Daarna en flinke eetlepel bloem erbij, even laten bakken en dan bouillon en uiteindelijk wat slagroom toevoegen. Met een breekbroodje erbij een prima zondagavondmaaltijd.

Maandag: Preischotel met gehakt en banaan

Nieuwe recepten probeer ik vaak op maandag, dinsdag of woensdag uit, als Pippa er niet is met het avondeten. Zo ook dit recept voor een preischotel met banaan. Mijn collega Femke stuurde me deze door. Nu zou deze combinatie me niet direct aanspreken, maar eigenwijs als ik ben moet ik het toch eens een keer uitproberen. Neem een ovenschotel, begin met een paar aardappelpuree, daarna rulgebakken gehakt en de preiringen (die bak ik even mee met het gehakt) en daarna een laagje banaan. Klein beetje paneermeel erover strooien en nog even in de oven.

Voor deze moet ik dus nog even zoeken naar de juiste verhoudingen en tijden. Als het een succes is qua smaken, zal ik het recept uitwerken en hier op de blog plaatsen!

Dinsdag: AVG van aardappels uit de oven, speklapje en gekookte worteltjes

Als ik dan toch aardappelen haal voor het gerecht van zondag, kan ik ze maar gelijk beter opmaken, want anders blijft het zeker liggen en groeit er weer een aardappelplant in mijn keukenla. Ik snij de aardappelen in partjes, wat olijfolie, peper en zout en paprikapoeder erover en de oven in. Zo’n 35 minuten op 200 graden moet genoeg zijn. Daarbij eten we een speklapje, die nog in de vriezer lagen van die ene keer dat we zouden BBQ’en maar het ging regenen. Met gekookte worteltjes maken we de maaltijd af.

Woensdag: Pitabroodjes met falafel

Deze maaltijd kan heel snel, door kant en klare producten te kopen maar ik ga deze keer de pitabroodjes zelf bakken en ook de falafels maak ik zelf. Zo moeilijk is dat namelijk nou ook weer niet. Recepten zijn zo ongeveer op elke foodblog wel te vinden, dus check het even bij jouw favoriet. Misschien als ik heel gek doe maak ik zelf tzatziki erbij, maar met kant en klare knoflooksaus is dit natuurlijk ook heel lekker!

Donderdag: zelfgemaakte Nasi

Ik probeer zo veel mogelijk vers te koken en zonder pakjes en zakjes te koken maar Nasi is zo’n gerecht waar ik een klein beetje smokkel met een kant en klaar kruidenzakje. Voor de rest: ik kook rijst. Ik marineer wat kipfilet in een mix van ketjap, olie en set chili saus. Dit bak ik op, zak nasigroenten erbij en het kruidenzakje. Gebakken eitje erbij, wat pindasaus en van die gebakken uitjes. Gegarandeerd blije kinderen, want rijst. Geen idee van wie ze dat hebben, want ik ben dus helemaal niet zo’n enorme rijstfan.

Vrijdag: Tomatenrisotto met chorizo

Een aantal weken terug maakte ik deze tomatenrisotto met de ingrediënten uit mijn keukenkast en dit is zeker een blijvertje. Zoals ik al zei, mijn kids leven voor rijst en risotto gaat er gelukkig ook goed in. In deze risotto gaat ongezien lekker veel groente dus ook nog eens prima in de categorie semi-gezond. De chorizo geeft een lekker pittige smaak zonder dat de tranen in je ogen staan en daar houden we hier dus wel van.

Mijn weekmenu is af, ik ga zo alleen nog even mijn boodschappen regelen en dan hoef ik de hele week geen hoofdpijn meer te hebben over wat we gaan eten. Hoewel deze blog me toch weer meer tijd heeft gekost dan ik had verwacht, ben ik wel blij dat ik nu twee vliegen in een klap heb geslagen. Mezelf een schop onder m’n kont gegeven om toch weer een weekmenu te maken én weer een leuke blog online!

Maak jij ook een weekmenu of bedenk je iedere dag opnieuw wat je gaat eten?

liefs kirsten

Uitgelichte foto: Foto door Lukas via Pexels