Als astmapatiënt met een flinke allergie voor berkenpollen en huisstofmijt is het me niet vreemd om regelmatig er helemaal af te liggen qua gezondheid. Niet is wat altijd even goed uitkomt. Daarom ben ik inmiddels alweer twee jaar geleden gestart met immunotherapie om mijn problemen met allergie te verminderen. In deze blog vertel ik je hoe dat in z’n werk gaat.

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie is een behandelingsoptie die kan worden gebruikt bij allergieën, met name bij allergieën die worden veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, zoals pollen, huisstofmijt, insectengif of bepaalde voedingsmiddelen. Het doel van immunotherapie is om het immuunsysteem te trainen om minder heftig te reageren op de allergenen (de stoffen waarvoor iemand allergisch is).

Bij immunotherapie wordt het allergeen waarvoor iemand allergisch is in kleine hoeveelheden toegediend, meestal via injecties onder de huid of via sublinguale tabletten (onder de tong). Deze toediening gebeurt regelmatig gedurende een bepaalde periode, meestal enkele jaren.

Hoe lang duurt de behandeling?

Het doel van immunotherapie is om het immuunsysteem geleidelijk aan te laten wennen aan het allergeen, zodat het uiteindelijk minder sterk en minder overgevoelig reageert wanneer het in contact komt met het allergeen in het dagelijks leven. Dit wordt bereikt door het immuunsysteem te “herprogrammeren” en de productie van allergie-gerelateerde antistoffen, zoals immunoglobuline E (IgE), te verminderen.

Gedurende de behandeling neemt de dosis van het toegediende allergeen geleidelijk toe. Dit proces staat bekend als “opbouwfase” en heeft als doel het immuunsysteem te laten wennen aan steeds grotere hoeveelheden van het allergeen. Na de opbouwfase volgt de “onderhoudsfase”, waarin regelmatige toediening van de optimale dosis van het allergeen plaatsvindt om het behaalde effect te behouden.

Waarom koos ik voor immunotherapie bij mijn allergie?

De afgelopen jaren heb ik nogal wat gestunteld met mijn longen. Dan kreeg ik ineens heftige astma-aanvallen waar ik gerust 3 weken lang ziek van was. Ik nam puffers, pillen en hele zware medicijnen, maar steeds weer werden mijn longen op een verkeerde manier getriggerd en werd ik steeds voor langere tijd ziek. Totdat ik een vriend hoorde vertellen over immunotherapie. Hij had dat ondergaan vanwege zijn enorm heftige hooikoortsverschijnselen en kon nu, na de behandeling, eindelijk de lente en zomer doorkomen zonder neusspray.

Dat klonk wel heel goed. Met deze informatie ben ik naar mijn huisarts gegaan. Ik wist al dat ik bijvoorbeeld allergisch was voor huisstofmijt en bijvoorbeeld kattenhaar. Mijn huisarts stond eigenlijk gelijk open voor het idee, omdat zij inmiddels ook niet meer wist wat ze anders kon doen behalve de zoveelste antibioticakuur en prednison voor te schrijven. Ik kreeg dus een doorverwijzing naar de allergoloog.

Bij de allergoloog

In mijn eerste gesprek vertelde ik wat er de afgelopen tijd met mijn gezondheid was gebeurd, keek ze me aan en vroeg me: waarom ben jij niet eerder hier terecht gekomen? Toen wist ik in ieder geval dat ik op de juiste plek terecht was gekomen. Er werd direct een behandelplan opgezet en diezelfde maand werd er nog een uitgebreid allergie-onderzoek gedaan. Uit deze test kwam dat ik het heftigst reageer op huisstofmijt en berkenpollen. En laat ik nou aan een straat wonen die vol staat met berkenbomen… Hoe kun je het treffen?!

Er werd besloten dat er op deze twee allergieën zou worden ingezet. En zo geschiedde. De behandeling startte met meerdere injecties van dezelfde stoffen. De ene week huisstofmijt en de andere week berkenpollen en na de startkuur kreeg ik een poos wekelijks injecties van beide stoffen tegelijk. De injecties zelf zijn niet pijnlijk. Ik had echter wel last van enorme jeuk om de ingespoten plekken.Daarnaast ik merkte echt aan mijn lijf dat het hard aan het werk was. Op de dagen dat ik nieuwe prikken had gehad, stortte ik aan het eind van de middag finaal in.

Inmiddels krijg ik iedere maand een nieuwe dosis en dat blijft zo tot het traject wordt afgerond. Mij is verteld dat de meeste mensen zo’n 3 jaar bezig zijn, dus ik heb nog een jaartje te gaan.

Kan ik het je aanraden?

Immunotherapie kan helpen om de symptomen van een allergie te verminderen. Hierdoor kan de behoefte aan medicatie, zoals antihistaminica of corticosteroïden, verminderen. Het kan ook het risico op het ontwikkelen van nieuwe allergieën of astma verminderen. Het is wel belangrijk om te weten dat het geen quick fix is voor je problemen. Het behandelproces kan jaren in beslag nemen en die tijd moet je er wel in willen steken. Daarnaast is een behandeling met immunotherapie ook niet voor elke allergie geschikt, dus heb je last van bepaalde allergieën, raadpleeg je huisarts of vraag een doorverwijzing naar de allergoloog.

Raad ik immunotherapie aan? Ja, van harte! Ik ben inmiddels alweer 2 jaar onder behandeling, en ook al had ik in het begin echt veel last van de prikken, ik heb ook echt enorm verschil gemerkt in hoe ik reageer op de stoffen waar ik allergisch voor ben. Ik zal ongetwijfeld nooit allergie-vrije worden, maar zoals het nu is, is het behapbaar en kan ik met mijn medicijnen mijn gezondheid aardig in balans houden. En dat is voor mij uiteindelijk waar het om draait.

liefs Kirsten