Als we het gaan hebben over gezonde voeding denk ik dat de meeste moeders al beginnen te zuchten. Want laten we eerlijk zijn, we zijn soms al blij als onze kinderen überhaupt iets eten. En daarnaast, niets is zo veranderlijk als een kind. Aten ze vorige week nog smakelijk jouw versgemaakte pastasaus, is dat deze week de grootste faux pas die je kunt maken.

Gezond drinken

Met drinken is het precies hetzelfde. Het liefst drinken kinderen natuurlijk de hele dag alleen maar sapjes en zoete meuk. Logisch ook, want dat is de smaak die ze het eerst en het snelst ontwikkelen. En laten we ook niet vergeten dat ze er het snelst verslaafd aan raken. Net zoals wij volwassenen overigens. Iedereen die eens heeft geprobeerd een weekje suikervrij te eten kent de knallende koppijn die je als ontwenningsverschijnselen krijgt. Nu vind ik suiker echt veel te lekker om het compleet te laten staan, maar een beetje minder moet zeker wel kunnen!

Het eerste jaar suikervrij

Daarom heb ik altijd geprobeerd om mijn kinderen zo veel mogelijk suikervrij door hun eerste levensjaren heen te loodsen. Niet uit anti-suiker-maffia, maar om ze niet al vanaf jong te laten wennen aan alleen maar zoetigheid. En gelukkig heeft het hier goed uitgepakt! Ik zal nooit de eerste verjaardag van Pippa vergeten waarbij zij en haar vriendinnetje dezelfde rietjesbeker hadden en Pippa de verkeerde beker te pakken had. Die met ranja. Ik heb zó gelachen om het vieze gezicht wat ze trok toen ze een slok nam.

En hoe doe je dat met nummer 2?

Bij Nova pakken we het nu op dezelfde manier aan. Ze is nu ruim 1 jaar en drinkt nog graag opvolgmelk voordat ze gaan slapen, dus nog zo’n 3 a 4 flessen per dag. Daarnaast bieden we eigenlijk alleen maar water aan en hoewel ze daar echt wel even aan moest wennen, gaat het er tegenwoordig gulzig in. Natuurlijk had ik ook appelsap of diksap in het flesje kunnen doen. Maar waarom? Wat heeft dat voor meerwaarde voor zo’n kleintje? Ik krijg echt al de rillingen als ik kindjes van nog geen 1 met flesjes Fristi en appelsap zie lopen. En natuurlijk is dat ieder ouder zijn goed recht, maar ik denk alleen maar aan verrotte tandjes en kindjes met overgewicht. De meeste calorieën drink je namelijk naar binnen.

Het goede voorbeeld geven

Het zou natuurlijk wat zijn als ik zelf altijd alleen maar suikerdrankjes naar binnen zit te lurken. Dat probeer ik, mede ook vanwege de kilootjes, te beperken. Net zoals mijn dochters drink ik water uit een mooie fles. Op dit moment hebben Pippa en ik allebei een Frozen drinkfles. Zij een die ze kreeg als souvernirtje van ons tripje naar Disney, ik eentje van de Primark. We hebben haar verteld dat in de Frozenbeker alleen water mag, omdat ‘ie niet in de vaatwasser mag en met limonade heel vies en plakkerig wordt. En je gelooft het of niet, dat argument ging er als zoete koek in. Water uit de Frozenbeker it is!

Dan heb je nog de kwestie van kinderen (en vergeet ook niet de ouders) die zeggen dat water vies is. Water is niet vies. Water is water. En nee, daar zit geen zoet smaakje aan. En om de ‘smaak’ van water weer te leren waarderen, zul je echt even moeten volhouden. Je smaak moet als het ware gewoon weer even gereset worden.

Ook wel eens iets anders dan water hoor

Natuurlijk drinkt Pippa inmiddels ook wel eens wat anders. We hebben altijd een fles limonadesiroop in huis en nu ze naar school gaat krijgt ze ook wel een pakje sap mee. Alleen ben ik nog steeds van het beperkt aanbieden. Waarom? We zijn een tijdje wat minder streng geweest in het geven van limonade en op een gegeven moment was het alleen nog maar sapje voor, sapje na. Zelfs een beker melk ging er niet meer in bij het ontbijt. Daar hebben we dus, met de bovengenoemde Frozenbeker een stokje voor gestoken.

Gezonde gewoontes beginnen al jong

Ik ben er van overtuigd dat je kinderen zo jong mogelijk gezonde gewoontes moet aanleren. Heel eerlijk? Ik wou dat ik in een tijd was geboren waarin mensen wat gezonder met eten om zouden gaan. Ik merk dat ik eigenlijk al jong verpest ben, door de onwetendheid van toen. En dat alle verandering die ik wil doorvoeren lastig is. Daarom ben ik er met mijn meiden extra bewust van. Bewust om de goede keuzes te maken.

Hoe sta jij in deze gezondheidskwestie? En hoe probeer jij de meest gezonde keuzes te maken voor je kind(eren)? Ik hoor het graag van je!

liefs kirsten

Uitgelicht afbeelding: Lisa Fotios via Pexels