Koken samen met je kinderen kent wat uitdagingen maar het is natuurlijk een fijne bezigheid om met elkaar te doen. Hoe zorg je ervoor dat het leuk is en blijft? In deze blog geef ik je de belangrijkste tips over hoe je koken met kinderen leuk maakt.

Helpen met koken… van de wal in de sloot?

‘Mama, mag ik je helpen met koken?’ Aan de ene kant is dat natuurlijk super, aan de andere kant denk ik gelijk aan alle extra troep die ik daarna moet opruimen en hoeveel extra tijd het kost. Als ik zelf kook, gaat alles nou eenmaal sneller. Doordeweeks zul je ons hier dan ook geen happy family kooksessies zien uitvoeren. Dan wil ik gewoon zo snel mogelijk het eten op tafel en verder met alle andere dingen die we nog moeten. In het weekend denk ik er over na, haha.

Hoewel koken met kinderen best wat uitdagingen met zich mee kan brengen, is het toch ook wel weer gezellig en natuurlijk ook heel leerzaam. Het is best fijn als je kind uiteindelijk zelf meer kan dan alleen een tosti maken of een afhaalpizza bestellen. Maar naast de praktische kant van kunnen koken, zijn er nog beetje belangrijke vaardigheden te vergaren, zoals leren plannen, samenwerken en zelfredzaamheid. In deze blog bekijken we het van de positieve kant en deel ik een aantal goede tips met je zodat koken met kinderen een feestje wordt!

Waarom koken met kinderen een goed idee is

Zoals ik hierboven al zei: koken met kinderen is een heel goed idee omdat het, naast gezellig, ook nog eens heel leerzaam is. Bekijk het eens vanuit de onderstaande punten:

  • Leren: Kinderen leren spelenderwijs over voeding, rekenen (hoeveelheden afwegen) en zelfs een beetje wetenschap (zoals wat er gebeurt als je bakt). Daarnaast is samen koken ook samen werken en dat is een skill die ze hun hele leven goed kunnen gebruiken!
  • Het vergroot het zelfvertrouwen: Hoe trots zijn die bekkies als ze zien dat iedereen zit te genieten van hetgeen zij hebben klaargemaakt!?
  • Kans op gezonder eten: Ja, ik zeg heel bewust ‘kans op’. Er zullen natuurlijk altijd van die koppige exemplaren zijn die met veel liefde helpen met het schillen van de worteltjes maar er geen hap van zullen nemen. En dat is prima. Ooit komt het goed. Hoe dan ook, vaak zijn kinderen nieuwsgieriger naar eten dat ze zelf hebben helpen klaarmaken en kan dit dus een tactiek zijn om kinderen beter te laten eten.
  • Creativiteit: Zelf een gerecht of menu samenstellen, versieren en opdienen.
  • Verbetert de fijnmotorische vaardigheden: Roeren, snijden, kneden en dingen in stukjes scheuren, met koken gebruik je het allemaal!
  • Zelfstandigheid: Ze leren niet alleen dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het bedenken en bereiden van een maaltijd, maar leren op deze manier ook voor zichzelf en anderen te zorgen.

Hoe maak je koken leuk voor kinderen?

Hou maak je het leuk en hoe houd je het leuk? En natuurlijk: wat kan ik van mijn kind verwachten? Dat is toch wel de vraag die bij veel ouders naar boven komt als je het hebt over koken met kinderen. Simpel gezien is het zo dat een kind dat vanaf jongs af betrokken wordt bij het koken meer kan dan een 10-jarige waarvoor mama nog steeds zijn broodjes smeert. Koken is een vaardigheid die je niet ineens kan. Door veel te oefenen en te herhalen kun je het leren en door rekening te houden met de onderstaande punten, kan het samen koken heel leuk, leerzaam en gezellig worden!

Kies een recept dat bij hun leeftijd past

Verwacht niet dat je bij de eerste kooksessie gelijk een driegangenmenu op tafel kunt zetten. Niet elk recept is geschikt om samen met kinderen te maken. Kies eenvoudige gerechten met taken die passen bij hun vaardigheden:

  • Voor peuters (2-4 jaar): Laat ze ingrediënten in een kom gooien, roeren of vormpjes uitsteken.
  • Voor kleuters (4-6 jaar): Laat ze ook eenvoudige ingrediënten afwegen of een deeg rollen.
  • Voor oudere kinderen (7+): Met wat hulp kunnen ze al snijden (met een kindvriendelijk mes), ingrediënten afmeten of zelfs eenvoudige gerechten bakken.

Maak van de voorbereiding een teamactiviteit

‘Ik pak de snijplank, dan haal jij de groentes uit de koelkast!’ Betrek je kind al vanaf het begin bij het kiezen van het recept en het verzamelen van ingrediënten. Geef ze bijvoorbeeld een lijstje met spullen die ze uit de koelkast mogen pakken. Hierdoor voelen ze zich meteen betrokken. Maar er echt teamwork van. Verdeel de taken en help elkaar waar nodig.

Geef ze hun eigen keukenspullen

Een eigen schort, een kleine deegroller of kindvriendelijke messen maken koken extra leuk. Dit maakt het ook veiliger, omdat ze tools hebben die bij hun formaat passen.

Zorg voor een veilige en georganiseerde werkplek

De beste tip die ik je kan geven voordat je aan de slag gaat met koken: werk in een opgeruimde keuken. Dus ja, eerst de boel aan kant, doekje er overheen en zorgen dat je daadwerkelijk ruimte hebt om te werken. Daarnaast zorg je natuurlijk voor een veilige werkomgeving met kinderen. Let op dat ze goed bij het aanrecht kunnen, eventueel staand op een (stabiel) krukje. Is dat lastig? Zet ze dan gewoon aan de eettafel, die is vaak net wat lager en daar kunnen ze gemakkelijker bij.

Zorg er ook voor dat je alles voor je recept in huis hebt. Het is al bloedirritant als je wat vergeten bent wanneer je zelf staat te koken, maar je kind is ongetwijfeld een stuk minder geduldig. Voorbereiding is key!

Maak het interactief

Het is wel een beetje een inkoppertje maar kinderen houden van actief bezig zijn. Kijken en wachten zijn meestal niet de meest inspirerende woorden uit hun woordenboek. Laat ze dingen zelf doen, zoals:

  • Kneden van deeg
  • Het versieren van cupcakes of pizza’s
  • Saus roeren of kruiden toevoegen
  • Snijden
  • Tussendoor opruimen (want ja, dat hoort er ook bij)
  • Laat ze het recept voorlezen
  • Laat ze jou vertellen wat je moet doen. Bon, chef!

Tips voor stressvrij koken met kinderen

Voor sommige ouders (lees: de schrijfster van dit verhaal) is het lastig om de controle uit handen te geven en daarmee is koken met kinderen een redelijke opgave. Om jezelf niet helemaal gek te laten worden, is het belangrijk dat je jezelf ook even mentaal voorbereidt voor zo’n kooksessie met kinderen.

  • Wees geduldig
    Oke, oké, het allerslechtste advies ooit. Je weet dat koken met kinderen langer kan duren dan wanneer je zelf kookt en dat is oké. Zie het als quality time in plaats van een race tegen de klok. En zoals ik al eerder zei: kies er een juist moment voor uit. Beter een avond in het weekend plannen dan die donderdagavond als er later ook nog zwemles, sport of een vergadering gepland staat.
  • Verwacht een ‘beetje chaos’
    Er zullen gemorste ingrediënten en geknoei zijn, pannenkoeken aan het plafond, eierschillen op de grond, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Zorg voor een doekje binnen handbereik en laat het los.
  • Heb niet te hoge verwachtingen
    Het hoeft niet perfect te zijn. Het belangrijkste is dat je samen plezier hebt, niet dat het gerecht eruitziet als iets uit een kookboek.
  • Houd het eenvoudig
    Plakjes komkommer is de eerste stap. Die Boeuf Bourguignon komt later wel. Begin met eenvoudige gerechten (bijvoorbeeld uit een kinderkookboek) zoals:
    • Pannenkoeken: Kinderen kunnen helpen met mixen, bakken en versieren
    • Pizza’s: Laat ze zelf hun toppings kiezen en op de bodem leggen
    • Smoothies: Ze kunnen fruit in de blender gooien en op de knop drukken
    • Salades: Geef ze de taak om ingrediënten te wassen of te scheuren
  • Extra tip: plan een vaste kookdag
    Plan een vaste kookmiddag in, zoals ‘pizza vrijdag’ of ‘zaterdag bakdag’. Zo worden koken en bakken een leuke gewoonte waar je kind elke week naar uitkijkt.

Tot slot

Samen koken met je kinderen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het draait om samen tijd doorbrengen en plezier hebben in de keuken. Of je nu pannenkoeken bakt of samen een salade maakt, je kinderen leren waardevolle vaardigheden en ontwikkelen een liefde voor koken die een leven lang meegaat. Dus trek die schorten aan en maak er een bende feestje van!

liefs Kirsten