Kan jouw kind al goed klokkijken? Of is het zo uitgekookt dat het aan Siri of Alexa vraagt hoe laat het is? Leren klokkijken is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het lesprogramma maar natuurlijk ook een vaardigheid die een kind eigenlijk niet kan missen. In deze blog vertel ik je meer over leren klokkijken en hoe een kinderhorloge van Twistiti daarbij kan helpen.

Het ontwikkelen van tijdsbesef bij kinderen

‘We gaan als de lange wijzer op de 12 staat’. Het is een uitspraak die elke moeder wel eens heeft gedaan. Maar tegen welke kinderen zeg je dat? Juist. Degenen die nog niet kunnen klokkijken. En daarbij, kennen ze het verschil tussen lang en kort al? En als de klok ook nog een secondewijzer heeft? Die is toch óók lang? En hoe lang duurt het nog totdat die lange wijzer helemaal rond is geweest en naar boven wijst?

Leren klokkijken is ontzettend belangrijk voor kinderen. Door te leren klokkijken krijgen ze tijdsbesef en zullen ze inzien dat ‘over 5 minuten’ iets heel anders is dan ‘over anderhalf uur’. Door de verbanden van de klok te leggen met hun dagelijkse bezigheden, kan een kind zelf structuur aanbrengen in zijn dag. Het geeft ze een zekere vorm van verantwoordelijkheid.

Hoe leren kinderen klokkijken?

Om te leren klokkijken hebben kinderen de basiskennis van de getallen 1 t/m 12 nodig. Dat zijn immers de getallen die op de klok staan en refereren aan de ‘namen’ die wij de uren hebben gegeven.

In de meeste rekenmethodes op de basisschool wordt de volgende volgorde aangehouden bij het leren klokkijken:

  • De hele uren
  • De halve uren
  • Kwartieren (vóór en óver)
  • 5 over / 5 voor en 10 over / 10 voor
  • 5 over half / 5 voor half en 10 over half / 10 voor half
  • losse minuten

Bij het aflezen van een analoge klok gebruiken we eigenlijk vrijwel nooit de losse minuten en ronden de tijd vaak naar boven of beneden af. Natuurlijk is het wel belangrijk dat een kind begrip krijgt van wat die kleine streepjes op de klok zijn, maar meestal gaan we daar dieper op in bij het aflezen van een digitale klok.

In tegenstelling tot vroegaaahhh, wordt er tegenwoordig niet eerst volledig analoog klokkijken uitgelegd voordat er wordt begonnen aan de digitale klokken. De digitale klokken zijn veel meer aanwezig in ons leven dat het net zo belangrijk (zo niet belangrijker) is om ook direct te leren met een digitale klok.

Leren klokkijken met Twistiti

Dat je niet hoeft te wachten met leren klokkijken tot je kind in groep 3 of 4 zit, brachten de makers van Twistiti op een idee. Zij ontwikkelden 3 soorten polshorloges voor kinderen (dieren 3+, getallen 6+ en getallen 9+) waarmee kinderen al vanaf jonge leeftijd besef van tijd kunnen gaan ontwikkelen. Natuurlijk wil het oog ook wat en daarvoor zijn de verwisselbare bandjes ontworpen, zodat je het horloge naar ieders smaak kan maken.

Twistiti polshorloge voor kinderen

De horloges zijn ontstaan door een intensieve samenwerking met kids-professionals zoals leerkrachten, kinderartsen, spel- en speelgoedspecialisten en natuurlijk ouders. Met het idee om kinderen van elke leeftijd een fysiek object te geven om naar te verwijzen maakt het begrip tijd meer concreet voor kinderen. Door kinderen op een juiste manier aan te spreken, passend bij hun leeftijd en ontwikkeling, zorgt ervoor dat er al flink wat kennis aanwezig is alvorens de volgende stap naar een ‘echte’ klok zonder hulpmiddelen te zetten.

Leren klokkijken op eigen niveau

Leren klokkijken op eigen niveau

Op de bovenstaande foto zie je de Twistiti modellen voor kinderen van 3+ en 6+. Bij het 3+ model valt gelijk op dat er niet met cijfers wordt gewerkt. Op deze leeftijd is vaak het besef van getallen er nog niet. Ze kunnen wellicht een ‘rijmpje’ van 1 tot 10 opzeggen, maar hebben vaak nog geen besef van de waarde van deze getallen. Met de dierenklok kun je als ouder makkelijk verwijzen naar een herkenbaar plaatje. Als de korte pijl naar het rendier of in de kleur groen staat, is het tijd om fruit te gaan eten. Ook kun je met deze plaatjes combinaties maken. Als de wijzers op het varken en het konijn staan, is het tijd om onze jas aan te gaan trekken etc.

Het model voor 6+ (en het model dat ik als review exemplaar kreeg) is wat mij betreft echt perfect voor kinderen die gaan starten met het leren klokkijken met getallen, zo in groep 3 en 4 van de basisschool. Duidelijke verschillen in kleur zorgen ervoor dat de uren en minuten herkenbaar zijn en door de benaming van de minuten is het aanleren van kwartieren, 5 over en 10 over etc een stuk makkelijker.

Twistiti kinderhorloge

Over Twistiti horloges

  • Er zijn dus 3 soorten horloges voor 3 verschillende leeftijdscategorieën.
  • Daarnaast zijn er ook grote klokken verkrijgbaar voor bijvoorbeeld thuis of in de klas
  • De horloges zijn waterbestendig tot 50m, omhouden tijdens de zwemles is dus geen probleem
  • Ze hebben een nauwkeurig Japans kwartsuurwerk
  • De wijzerplaten zijn gezeefdrukt, wat fijner en kleurrijker is dan een geprinte wijzerplaat
  • De behuizing is gemaakt van RVS (dus ook allergievrij!)
  • Op elk horloge krijg je 2 jaar garantie

Je koopt een Twisititi horloge voor een adviesprijs van €54,90 (3+ en 6+) of 69,90 (9+).

Kan jouw kind al klokkijken?

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliatelinks. Als jij via deze links iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor.