Het leuke aan online boekendiensten vind ik dat je nog eens iets anders van de (digitale) boekenplank af pakt dan dat je normaal zou kiezen. Zo kwam ik ook bij Agaath gaat viraal van Margôt Ros en Jeroen Kleijne. Een grappig boek over een bijzondere vriendschap tussen een oudere dame en een jonge kunstenaar.

Feitjes over het boek:

Titel: Agaath gaat viraal
Auteur: Margôt Ros en Jeroen Kleijne
Voorgelezen door: Adeline van Lier & Nizar El Manouzi
Totale lengte: 6 uur en 34 minuten

Ik luisterde dit boek op een snelheid van 120%.

Agaath gaat viraal is de opvolger van Zeg maar Agaath, maar is prima als stand alone te lezen of luisteren.

Een korte samenvatting

Maak kennis met Agaath, een nogal eigenzinnige vrouw van 79. Hoewel haar man Henry nog voor zijn dood een nieuwbouwappartement voor hen had geregeld, is Agaath geenszins van plan om haar geliefde villa in Amsterdam-Zuid te verlaten. Ze heeft het daar prima naar haar zin met haar kaketoe ‘De Generaal’ en natuurlijk haar vriend Karim die haar regelmatig een handje helpt. En hoewel de makelaar inmiddels flink aan het pushen is om het huis nu eindelijk te verkopen, krijgt Agaath steeds minder zin om weg te gaan.

Zeker als Karim wordt toegelaten op de kunstacademie en een plekje nodig heeft om grotere werken te maken. Agaath biedt hem de oude studeerkamer van Henry aan waar hij zijn gang kan gaan zonder dat iemand daar last van heeft. Als hij op een avond met zijn vrienden bezig is met het maken van nieuwe muziek, komt Agaath onverwachts binnenlopen. Alles is opgenomen en de jongens vind het geniaal. Een filmpje wordt op TikTok geplaatst en al gauw vliegt het de wereld over. Agaath gaat viraal!

Naast het hele mediacircus wordt Agaath nog ergens mee bezig gehouden: haar zoon David die ze bij zijn geboorte ter adoptie heeft afgestaan. Zou hij nu eindelijk contact willen hebben met haar?

Wat vond ik ervan?

Even iets heel anders dan de boeken die ik normaal lees of luister. Maar absoluut grappig. In het luisterboek worden de hoofdstukken van Agaath en Karim door twee vertellers ingesproken, waardoor het verhaal eigenlijk nog veel meer gaat leven. De stem van Agaath (Adeline van Lier) doet me een beetje denken aan Raymonde de Kuijper, die de moeder van Ilse de supermarktmanager speelt in de reclames van AH. Echt zo’n vrouwenstem waarvan je kunt horen: met deze vrouw valt niet te sollen en ze beschikt over een flinke dosis zelfspot en sarcasme. Heerlijk vind ik dat!

Over de stem van Karim (Nizar El Manouzi) was ik iets minder enthousiast. Daar miste ik echt wel een stukje ‘vertelkunst’ waardoor zinnen nét niet lekker liepen of de tekst niet helemaal goed overkwam.

Grappig en zo herkenbaar!

Het verhaal an zich is echt heel grappig. Stel je een eigenzinnig en vooral koppige oudere dame voor, die precies weet wat ze wil maar ook in is voor een geintje en zeker niet vies is van een beetje onrust stoken. Gewoon, zo’n dame die je zelf later ook wilt zijn. Niet wegkwijnend achter de geraniums, maar vol joie de vivre. De vriendschap tussen Agaath en Karim vind ik bijzonder, en dan vooral bijzonder mooi. Hij schaamt zich niet voor zijn oudere vriendin en ook al zijn vrienden omarmen de oudere vrouw zonder problemen.

Het leuke aan dit verhaal vind ik, zonder al te veel te verklappen, de manier waarop je door de vertellers echt het verhaal wordt ingezogen. Je hoort de verontwaardiging in de stem van Agaath als er dingen tegen haar worden gezegd waar ze niet van gediend is en je ziet haar ogen glimmen als ze iets doet wat tegen de gevestigde orde in gaat. Ik vind het al met al een prachtige beschrijving van een bijzondere vriendschap en vooral een enorm grappig én emotioneel verhaal.

Van links naar rechts: e-book – luisterboek – paperback

Ik luisterde dit boek via Bookchoice (selectie maart), omdat ik een tijdelijk abonnement had aldaar. Je kunt ‘Agaath gaat viraal’ gratis beluisteren én lezen via Kobo Plus.

Hou jij van luisterboeken?

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links. Als jij iets koopt via deze links krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost jou niets extra.