Een boek over een meisje en een wolf die beiden de oorlog ontvluchtten. Een prachtig en aangrijpend verhaal over een verschrikkelijke tijd en een bijzondere vriendschap. ‘Het meisje en de halve ster’ is er zeker een die je gelezen moet hebben!

Feitjes over het boek:

Titel: Het meisje met de halve ster
Auteur: Judith Visser
Voorgelezen door: Dafne Holtland
Totale lengte: 14 uur en 40 minuten

Ik luisterde dit boek op een snelheid van 120%.

Het verhaal in het kort

Rotterdam, 1940. Het bombardement op Rotterdam zorgt niet alleen voor een verwoesting van de binnenstad, ook de Rotterdamse Diergaarde wordt hard getroffen. De directeur staat voor de moeilijkste beslissing die een dierenliefhebber ook moet maken. Na de zoveelste inslag van bommen is de veiligheid van de dieren, maar ook de mensen eromheen niet meer te garanderen. De dieren worden, tot groot verdriet, een voor een afgeschoten. Een jonge wolf weet te ontsnappen. Hij komt terecht in de stad die volledig in puin ligt, totdat een dierenarts uit Rockanje hem half dood onder het puin vindt en hem meeneemt.

Niet ver van wat er nog over is van de Rotterdamse Diergaarde, woont Debra Davidson. Een jonge vrouw, of eigenlijk nog een meisje, die haar dagen doorbrengt met het werken in de bibliotheek. Totdat de Duitsers steeds meer de overmacht krijgen en Joden weren uit alle gemeenschappelijke gebouwen. Debra maakt zich niet zoveel zorgen, zij is maar half-Joods, dus het zal vast zo’n vaart niet lopen. Maar iedere dag verdwijnen er meer mensen, Joden en ook half-Joden worden verplicht een ster te dragen, worden straten afgesloten en krijgen buren en bekenden De Oproep. Uiteindelijk is er geen enkele mogelijkheid meer. Debra’s moeder blijft achter in Rotterdam terwijl haar Joodse man op transport wordt gezet, haar zoon op het platteland wordt ondergebracht en Debra besluit te gaan overleven in de bossen rondom Rockanje. Zo lang kan die oorlog immers niet meer duren… toch?

Wat vond ik ervan?

Het is lang geleden dat ik zo onder de indruk ben geweest van een verhaal. Het bombardement op Rotterdam is sowieso natuurlijk al heel indrukwekkend, maar om ook het verhaal uit het perspectief van de dieren in de diergaarde te lezen, was heel bijzonder. Hoe hulpeloos ze daar hebben gezeten in hun verblijven, geen idee wat er in de wereld aan de hand was, hoe verknipt de wereld om hen heen aan het worden was. De dieren waren onschuldig maar betaalden de grootste prijs.

Ik heb wel eens eerder verteld over dat ik niet teveel boeken over de oorlog wil of kan lezen. Simpelweg omdat het me heel erg aangrijpt. Dat ik me gewoonweg niet kan voorstellen hoe bang mensen moeten zijn geweest dag in dag uit. In dit verhaal is daar dan die dappere jonge vrouw Debra, die er in eerste instantie vanuit gaat dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. Dat haar familie heus wel veilig is. Totdat dat niet zo blijkt te zijn en zij eigenlijk degene is die de moeilijke beslissing neemt om het gezin veilig te houden. Zelf weg te gaan van alles wat haar lief is en zich, compleet op zichzelf en de natuur aangewezen, verstopt in de bossen rondom Rockanje.

De bijzondere kennismaking tussen haar en Chaver, de vriendschap die ontstaat tussen hen en het moment waarop het ondenkbare gebeurt tijdens de bevrijding waar iedereen zo lang op wachtte… Je mag weten, ik heb een potje zitten janken.

Aanrader!

Als je het boek gelezen hebt of nog wilt lezen, lees dan ook zéker het dankwoord van Judith Visser waarin zij uitlegt dat dit verhaal natuurlijk een roman is en geen geschiedenisles. Dat er dingen misschien niet helemaal kloppen of op waarheid zijn berust. Maar dat sommige verhalen wel gewoon verteld moeten worden. En terecht.

Ik luisterde dit boek via Bookchoice, omdat ik een tijdelijk abonnement had aldaar. Je kunt ‘Het meisje met de halve ster’ ook gratis lezen en luisteren via Kobo Plus (lezen + luisteren).

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links. Als jij iets koopt via deze links krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost jou niets extra.