Met deze warme dagen is een lekker stukje frisse kwarktaart nooit weg. En nu heb je tegenwoordig een enorm assortiment met kwarktaart uit een doosje. Maar waarom dat kopen terwijl je een gezonde kwarktaart heel eenvoudig zelf maakt met verse ingrediënten? Op een hele simpele manier is deze kwartkaart ook glutenvrij te maken, dus voor elk wat wils!

Wat heb je nodig:

  • 1 liter magere kwark
  • 500 gram (zomer)fruit, vers of diepvries
  • 6 blaadjes gelatine (Dr. Oetker) of evt vervangen voor 8 -10 gram Agar Agar
  • 250 gram koekjes (denk aan biscuit of bastogne of glutenvrije koekjes)
  • 150 gram boter
  • Springvorm van 24-28 cm
  • bakpapier
  • keukenmachine / staafmixer
  • Eventueel wat suiker of zoetstof om het fruit wat zoeter te maken

Wat moet je doen:

Kwarktaart maken kan echt iedereen en omdat het recept zo simpel is en je niet hoeft te bakken, is het ook erg geschikt om samen met je kinderen te maken.

Start met het smelten van de boter in een steelpannetje of in de magnetron. Verkruimel vervolgens de koekjes. Ik ben zelf nogal lui aangelegd dus ik gooi ze altijd in de cutter van de keukenmachine (ik heb zelf die Kenwood). Maar met de hand kan het ook prima hoor. Zorg dat er geen te grote stukjes in blijven zitten. Roer de gesmolten boter en de koekkruimels goed door elkaar. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier zodat de taart niet blijft kleven. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk het goed aan. Ze nu de springvorm in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.

Neem nu de helft van het fruit en pureer dat. Als het mengsel niet vloeibaar wordt, voeg dan een klein beetje water toe. Roer het fruit door de kwark heen. Als het goed is heeft de kwart nu een mooi kleurtje gekregen. Proef dit vooral even want nu kun je nog een zoetstof toevoegen als je dat lekker vindt.

Week de gelatineblaadjes in koud water totdat ze helemaal zacht zijn. Knijp ze uit en doe ze in een bakje. Doe er twee eetlepels gekookt water bij en meng dit goed. Als het goed is, smelt de gelatine tot een glad mengsel. Roer het daarna door de fruitkwark.

Vul nu de springvorm verder met de fruitkwart en zet de taart nu in de koelkast voor minimaal 2 uur. De taart heeft echt die tijd nodig om goed op te stijven. Ik probeer de taart altijd een nachtje in de koeling te laten staan, dan weet ik zeker dat ‘ie goed is. Is de kwarktaart stijf, haal ‘m dan uit de springvorm en garneer met het overgebleven fruit.

Seizoensvariatie

Het leuke aan deze kwarktaart is dat ‘ie in de zomer heerlijk is met aardbeien, bessen of frambozen. Of met ananas met kokosvlokken. Maar denk ik de herfst eens aan een stoofpeertjeskwarktaart of in de winter aan een bodem van kruidnootjes met een vulling van appel en kaneel. Je kunt eindeloos variëren, dus ga dat zeker doen!

Eet smakelijk!

liefs Kirsten

Lees ook:
White Chocolate CheesecakeMama’s Appeltaart

Uitgelichte foto: Pixabay