Nee, deze blog is absoluut geen hint over mijn eigen toekomst. Ik ben meer dan gelukkig met mijn huidige gezinssamenstelling en uitbreiding staat dan ook zeker niet op de planning. Maar als jij wel bezig bent om je gezin te laten groeien, is deze blog zeker wat voor jou. Misschien ben je wel zwanger op dit moment of ben je bezig zwanger te worden. In deze blog lees je over handige thuistesten die je in dit proces kunt gebruiken.

Ben ik misschien wel zwanger?

Ik weet nog heel goed dat ik stopte met de pil. Ik was 25 en ik wilde niets liever dan een kindje krijgen. Er waren een paar vriendinnen die wisten dat we ermee bezig waren en die hield ik natuurlijk op de hoogte. Toen ik de eerste maand al gelijk een week overtijd was, kon ik mijn geluk niet op. Was ik dan nu al zwanger? Zou het echt zo snel gaan. Ik had geen idee hoe ik kon voelen of ik ook echt zwanger was. Ik was niet misselijk of zo. Ik raadpleegde mijn vriendinnen en hun adviezen liepen uiteen van ‘Nou, ik denk dat de kans heel klein is dat het nu gelijk al is gelukt. Misschien ben je gewoon wat later vanwege het onthullen’ tot ‘OMG! Laten we een test gaan kopen!’.

Hoe weet je dat je zwanger bent?

Er zijn natuurlijk allerlei tekenen waaraan je zou kunnen merken dat je zwanger bent. Een van de eerste tekenen van een prille zwangerschap is natuurlijk dat je overtijd bent. Je menstruatie komt niet op gang en er is geen bloeding. Ook zie je vaak dat in een vroege zwangerschap misselijkheid en vermoeidheid heel aanwezig zijn. Misschien moet je zelfs al wel wat vaker plassen of worden je borsten gevoelig.

Heel fijn, al die tekenen. Maar wist je dat je al die dingen ook gewoon kunt krijgen door je hormonen rondom je menstruatie? Om echt zeker de weten dat je daadwerkelijk zwanger bent, kun je het beste een vroege zwangerschapstest doen. Een vroege zwangerschapstest kun je zelfs al vanaf 4 dagen voor de dag dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden gebruiken. Fijn om zo vroeg al te kunnen weten of je zwanger bent maar wees je er altijd van bewust dat je ondanks een positieve test alsnog ongesteld kunt worden.

Ik wil graag zwanger worden

Om terug te komen op mijn verhaal: ik was die ene keer niet zwanger. Ruim een week ‘te laat’ te zijn, werd ik alsnog ongesteld. Je snapt ongetwijfeld mijn teleurstelling. Overigens werd ik de keer daarna ook gewoon weer ongesteld. En de maand daarna ook. En zo ging dat bij mij zo’n twee jaar door tot ik uiteindelijk werd doorverwezen naar een fertiliteitarts. Een lang verhaal kort: we gingen door de medische mallemolen en ik was na een geslaagde ICSI behandeling zwanger.

Een goede voorbereiding…

Gelukkig heeft lang niet iedereen zoveel moeite met zwanger worden als dat het toen bij mij ging. Als je in het proces zit van zwanger willen worden, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dat proces te bespoedigen, of nou ja, meer inzicht te krijgen. Belangrijk is natuurlijk als eerder dat je ervoor zorgt dat jouw lijf gezond en in goede conditie is. Probeer tijdens het zwanger worden regelmatig te bewegen en zo gezond te eten als dat je zou doen wanneer je zwanger bent en neem vooral ook je partner mee in deze gezonde levensstijl. Wat je vaak ziet is dat vrouwen hun hele levensstijl omgooien om zwanger te raken en de mannen blijven roken, drinken en ongezond eten. En ik kan je vertellen: dat doet weinig goeds voor de zwammertjes!

Inzicht in de cyclus

Als je het al een tijdje probeert maar nog geen succes hebt, is het handig om inzicht te krijgen in je cyclus. Je kunt bijvoorbeeld je temperatuur bijhouden. Het is bewezen dat op de vruchtbare dagen van een vrouw de lichaamstemperatuur wat verhoogt. Om zeker te zijn dat je ‘oefent’ op de juiste dagen, kun je ook je vruchtbaarheid testen met ovulatietesten. Deze gebruik je eigenlijk hetzelfde als een zwangerschapstest maar hierbij kun je dus aflezen of dit het juiste moment is voor een partijtje rollebollen en de kans aanwezig is dat er ook een bevruchting zal plaatsvinden. Nog steeds geen gegarandeerd succes, maar het kan je zeker helpen om meer inzicht te krijgen.

Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Helaas gaat zwanger worden niet voor iedereen vanzelf. Dat ik heb ik aan de levende lijve ondervonden. Ik weet dan ook als geen anders dat de steeds komende teleurstelling echt aan je kan vreten en kan afdoen aan je zelfvertrouwen of je gevoel van vrouwelijkheid. Zeker als het lijkt alsof de hele wereld om je heen wél zwanger wordt is het soms moeilijk om blij te zijn voor een ander. Waarom zij wel en ik niet? Als jij jezelf in deze situatie bevindt, praat erover. Met je partner, je vriendinnen of je familie. En als je bij hen niet de juiste steun vindt, maak dan eens een afspraak met je huisarts of de praktijkondersteuner. Zij kunnen je ook altijd de goede kant op sturen of misschien doorverwijzen naar een specialist op dit gebied.

Duurde het bij jou lang voordat je zwanger raakte?

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.