Nee, rustig maar, zo zou ik natuurlijk nooit een zwangerschapsaankondiging doen en de kans dat die er ooit nog gaan komen is vrij klein. Maar, uit mijn ervaring kan ik je natuurlijk wel fijne tips geven voor als jij net zwanger bent en eigenlijk nog niet wat je allemaal nodig hebt. Laat ik vooropstellen: ik heb ook de wijsheid niet in pacht en iedereen zegt natuurlijk wat anders, maar ik deel graag de dingen met je die ik onmisbaar vond na de geboorte van mijn kinderen.

Wat heb je nodig als je zwanger bent?

Als je er net achter bent dat je zwanger bent, kan ik je eigenlijk geruststellen. Voor jezelf heb je niet gelijk hele waslijsten met spullen nodig. Natuurlijk zijn er dingen die worden aangeraden zoals zwangerschapsvitamines, maar ze zijn niet verplicht. Mijn beste tip is om, ondanks je eventuele cravings, zo gezond mogelijk te eten. Veel groente en fruit, vezels en wat minder dierlijke producten is al een goed begin.

Als je voor de eerste keer zwanger bent, is het niet vreemd dat je op zoek gaan naar informatie. Ben je op zoek naar interessante blogs voor tijdens en na de zwangerschap kan ik je Zwangerennu.nl van harte aanbevelen. Van kwaaltjes tot het uitzoeken van een babyfoon, zij hebben het online staan. Superfijn als je weinig mensen in je omgeving hebt om vragen aan te stellen. En laten we eerlijk zijn: hoe je moeder het 25 of 30 laat geleden allemaal deed is inmiddels wel een tikkeltje achterhaald.

Wat heb je nodig voor tijdens of na de bevalling

Veel vrouwen bevallen tegenwoordig in het ziekenhuis en hebben daarvoor een ‘vluchtkoffertje’ klaar staan. Ik moet altijd erg lachen als ik zie dat er dan voor tijdens het wachten op het moment suprême een tijdschrift of een boek op het lijstje staat om in te pakken. Ik heb twee bevallingen gehad waar ik echt aan niets anders kon denken dan aan het wegpuffen van mijn nogal pijnlijke weeënstormen, dus aan dat tijdschrift in mijn koffertje heb ik niets gehad.

Wat je niet moet vergeten zijn natuurlijk kleertjes voor het kindje en voor jezelf lekker losse kleding voor als je weer naar huis mag. Vergeet ook niet een grote onderbroek waar je een kraamverband in kan vouwen, trust me, je zal me dankbaar zijn. Een toilettasje met wat spullen om je op te frissen is ook altijd wel fijn. Hetgeen je echt niet moet vergeten is je camera of telefoon met een oplader want je zal net zien dat de batterij leeg is terwijl jij ligt te persen. Is toch zonde als er van het moment dat je kleine op je borst ligt geen foto’s zijn omdat de batterij leeg was.

Weet je, natuurlijk kun je je hele hebben en houwen wel meeslepen omdat je wellicht een nachtje moet blijven of iets dergelijks. Maar ik denk dan, als dat nodig is, kan iemand anders ook wel even wat spullen komen brengen of je partner rijdt even heen en weer. Die wil ongetwijfeld ook wel even wat schoons aantrekken. Het is voor hun natuurlijk ook een hevige inspanning geweest, haha.

Wat heb je nodig voor de baby?

Als ik heel eerlijk ben, is het belangrijk dat je je kindje warm kunt houden, dat het een plekje heeft om te slapen en dat het gevoed is. Dat zijn echt de drie belangrijkste dingen. Er zijn hele waslijsten met spullen die je zou moeten aanschaffen maar als je eerlijk bent zijn veel van de dingen op die lijsten helemaal niet nodig als je een beetje logisch nadenkt. Overigens is een lijstje voor de babyuitzet wel handig zodat je een basis hebt en ongeveer weet wat je nodig hebt. Maar ik heb nog nooit een verloskundige of kraamverzorgster getroffen die met de lijst door je huis ging of je wel 12 hydrofiele washandjes in de kast had liggen.

En echt, je kunt alles wel kopen waar het woordje baby voor staat, maar heb je het echt nodig? Nee. Blijf met je gezonde verstand nadenken of kijk of je in je omgeving iets kunt lenen. Dat heb ik zelf ook vaak genoeg gedaan. Babyzitje voor op de kinderstoel, autozitje wat een vriendin of buurvrouw naar me doorschoof. Niet omdat ik het niet zelf kon betalen maar omdat het nog goed was en het prima nog een ronde meekon. Staar je dus ook niet blind op dure producten. Kijk eens op Marktplaats voor een kinderstoel of vraag vrienden of familie of zij nog een ledikantje hebben staan op zolder. Baby’s zijn al duur genoeg en eerlijk: je hebt echt niet alles wat je wordt verteld nodig wanneer je zwanger bent of wanneer je kindje net is geboren.

En mijn tip: koop niet alles al voordat je kindje er is. Wanneer je het lijkt nodig te hebben kun je altijd nog naar de winkel om het te kopen.

liefs Kirsten

Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.

Uitgelichte afbeelding: Pexels