Als werkende ouders ontkom je er vaak niet aan: je kind(eren) moesten soms naar de naschoolse opvang omdat jij niet iedere dag op tijd op het schoolplein kan staan. Waar let je op bij het uitzoeken van een naschoolse opvang? In deze blog ga ik er uitgebreid op in zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken!
Mijn kind moet naar de naschoolse opvang
En dat is niets om je voor te schamen. Tegenwoordig is het niet vreemd dat beide ouders werken en niet iedereen heeft de mogelijkheid om de uren flexibel in te delen wanneer het kind naar de basisschool gaat. Daarnaast, naar de naschoolse opvang gaan is in veel gevallen ontzettend leuk voor kinderen. Natuurlijk heeft het kind op deze manier een ‘lange’ dag, maar bekijk het van de positieve kant: na schooltijd voldoende tijd en ruimte om gezellig met andere kinderen te spelen, te knutselen of te sporten. De naschoolse opvang is echt zo slecht nog niet!
Waar let je op bij het uitzoeken van een naschoolse opvang?
De locatie
Waar gaat je kind naar de naschoolse opvang. Is er een mogelijkheid binnen het schoolgebouw of ligt de locatie wat verder bij school vandaan. Misschien liever een locatie dichter bij huis, of juist op de route van werk naar huis? Er zijn opties genoeg, bedenk alleen wel waar jij je zelf prettig bij voelt.
Een opvanglocatie binnen school is natuurlijk fijn, want een kind blijft dan in zijn vertrouwde omgeving maar een optie wat verder weg kan ook weer heel praktisch zijn. Alleen heeft dit dan weer een nadeel dat je kind dagelijks lopend, fietsen, met een busje of (elektrische) bakfiets van en naar de locatie wordt gebracht. Vind je dat een probleem of niet?
Veiligheid en toezicht
Hoewel alle vormen van kinderopvang aan bepaalde veiligheidseisen moeten voldoen, is het goed om zelf een kijkje te nemen op de locatie. Welk gevoel krijg jij bij het pand? Hoe is de sfeer en welke voorzieningen zijn er? Daarnaast is het ook altijd goed om na te vragen hoe de pedagogisch medewerkers worden ingezet. Hoeveel PM-ers op hoeveel kinderen? Wil je meer lezen over verplichte veiligheidseisen is het goed om deze pagina van Rijksoverheid eens door te lezen!
Wat is er te doen op de naschoolse opvang?
Er zijn veel verschillende vormen van buitenschoolse opvang. Van opvang binnen het schoolgebouw tot opvanglocaties bij sportverenigingen en zelfs in de natuur. Kijk eens goed naar je kind en zijn interesses. Is jouw kind helemaal gek van sporten? Kies van voor een naschoolse opvang die diverse sportlessen in het aanbod heeft. Liever buiten spelen in de natuur? Misschien is een opvanglocatie op een boerderij wel de ideale plek!
Je mag er vanuit gaan dat een naschoolse opvang meer is dan alleen een service die jouw kind van school haalt en bezig houdt totdat jij ze weer op komt halen. In veel gevallen wordt er thematisch gewerkt en wordt het programma ook echt afgestemd op de kinderen. Zo is er voor ieder kind altijd een leuke activiteit te doen.
Communicatie en kosten
Als ouder is het natuurlijk fijn als je op de hoogte blijft van het wel en wee van je kinderen. Zeker omdat je eigenlijk alleen maar even een paar minuten aanwezig bent bij het ophalen en daarnaast niet veel meer. Veel opvangorganisaties werken bijvoorbeeld met een app en een vaste begeleider per kind. Zo weet je altijd wie je moet aanspreken als er iets is.
Kinderopvang is (helaas) niet gratis maar er zijn wel wisselende tarieven. Check bij een opvangorganisatie welke dingen inbegrepen zijn in de uurprijs en of er eventueel nog extra kosten moeten worden gemaakt. Zo kun je de kosten (en het geld wat je terugkrijgt door bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag) goed bekijken en zien wat je zelf nog moet betalen.
Wat als er geen plek is op de naschoolse opvang?
Nu is het natuurlijk makkelijk praten om zo’n eisenlijstje te hebben als je op zoek gaat naar een naschoolse opvang maar in sommige gebieden in Nederland is het al een hele kunst om überhaupt ergens een plekje te bemachtigen. Daar ben ik me natuurlijk ook terdege van bewust. Woon jij in zo’n omgeving? Bekijk dan ook eens andere opties voor buitenschoolse opvang zoals een gastouder of bedenk een constructie met andere ouders zodat je elkaars kinderen kunt opvangen. Sowieso is het slim om je kind zo snel mogelijk op een wachtlijst te laten plaatsen. Dan kun je later altijd nog beslissen of het nodig is of niet.
Gaan jouw kinderen naar de opvang?