Speciaal voor de Kinderboekenweek schrijf ik natuurlijk ook even wat extra over lezen. Als juf en boekenwurm kan dat natuurlijk ook niet anders en mijn kinderen worden echt met boeken opgevoed. Lezen is zo ontzettend belangrijk in de woordenschatontwikkeling maar zeker ook om het begrijpen van bepaalde regels en moralen makkelijker te maken. Daarnaast, lezen is gewoon een hele fijne bezigheid die ontprikkelt en ontspant, dus altijd de moeite waard. In deze blog de favoriete voorleesboeken van Nova, die nu bijna 3 jaar oud is.

Voorlezen all day, every day!

Als het aan Nova ligt, lezen we de hele dag boekjes voor. Haar grote zus vond het ook heerlijk om voorgelezen te worden, maar overdag kwam ze eigenlijk nooit met een boekje aangelopen. Nova daarentegen rent gelijk naar de boekjesmand als er iemand binnenkomt. Oppassen betekent hier eindeloos boekjes lezen! Ik vind het prachtig om te zien dat ze zoveel plezier haalt uit haar boekjes. We hebben er hier gelukkig dan ook genoeg liggen. Natuurlijk heeft ze wel een aantal favorieten, en die laat ik je even zien.

Teun & Otto – Oliver Dunrea

Voorleesboek van Teun en Otto.

In Teun & Otto neemt klein gansje Teun zijn knuffel Otto overal mee naar toe. Maar als hij op een dag gaat spelen en Otto kwijt raakt, is hij heel verdrietig. Misschien herken je de tekeningen wel van de boekjes van Gonnie & vriendjes, want Teun is een van Gonnie’s kleine ganzenvriendjes.

Nova vindt dit verhaal echt prachtig. Ze gaat gerust zelf op de bank zitten, met het boek op school om zichzelf voor te lezen. ‘Teu ne ottooooo. Teu spele. Otto kwijjjjjt’. Super aandoenlijk!

Nijntje – Dick Bruna

Als er boekjes zijn waar Nova helemaal gek op is, zijn het wel de voorleesboeken van Nijntje. Logisch ook wel, want ze is ook dol op de tv-serie, maakte nog net geen backflips toen we naar het Nijntje museum gingen en Snuffie is een van haar favoriete knuffels. Des te meer reden om deze leuke boekjes in huis te halen. We hebben er inmiddels denk ik al een stuk of 30, maar deze blijven zeker favoriet.

Voorleesboeken van Nijntje

Nijntje in het museum kochten we toen we voor het eerst naar het Nijntje museum in Utrecht gingen met Pippa. Afgelopen zomer gingen we ook met Nova naar Utrecht. Wat mij betreft echt een enorme aanrader voor kinderen in de peuterleeftijd, al is het voor kleuters ook nog steeds heel leuk!

Als we bij het Nijntje museum zijn, mogen de meiden altijd een boekje uitzoeken. Nova koos voor het boekje van Nijntje danst. Vind ik overigens niet vreemd, want de aflevering die ze het leukst vindt op tv is die waar Nijntje met Tante Trijn gaat dansen. ‘Twee pasjes naar voren, en een pasje terug, draai nu een rondje, met je hand op je rug..’ En lekker meedansen natuurlijk!

Voorleesboeken Nijntje
Voorleesboeken Nijntje.

Wat ik het leukst vind aan de boekjes van Nijntje, is dat ze er ook in allerlei dialecten zijn. Zo hebben wij het boekje van Nijntje in de dierentuin zowel in het Nederlands als ‘op se Rotjeknors. En als je dan Sebas, die al zijn hele leven in de regio Rotterdam woont, dat boekje hoort voorlezen, lig je helemaal dubbel. Ik moet vooral heel hard lachen om de zin ‘Een knol met strepen op se hol, dat mot een zebra zijn!’

Op de boerderij hebben ze er een geitje bij – Marjet Huiberts

We hebben er een geitje bij!

Oh wat hebben we hier in huis toch een plezier van We hebben er een geitje bij. We kregen dit boekje, wat overigens de titel draagt ‘Prentenboek van het jaar 2016’, cadeau van Tantie Riz en zowel Pippa als Nova hebben het verslonden. Het leuke aan dit prentenboek is dat het een vast patroon heeft en de prenten echt bijdragen aan het verhaal dat op rijm is geschreven. Dat zorgde er bij beide meiden voor dat ze al gauw de zinnen konden afmaken en natuurlijk bij alles wat op ij of ei eindigt, komt er automatisch ‘we hebben er een geitje bij!’ achteraan!

Dromer – Mark Janssen

Voorleesboeken

Voor ons is het vaste prik om in de Kinderboekenweek met de meiden naar de boekwinkel te gaan om een nieuw boek uit te zoeken. Maar, boeken zijn ook prijzig, dus ik snap helemaal als je daarom niet in de mogelijkheid bent om dat te doen. Daarom vind ik het zo fijn dat er in deze Kinderboekenweek ook weer een prachtig prentenboek voor een klein prijsje wordt aangeboden. Voor €7,25 kun je Dromer aanschaffen. In dit prentenboek gaat het over dingen die je kunt worden, maar ook over dromers die grote dingen hebben bereikt. Een prachtig boek om voor te lezen om kinderen te leren dat ze kunnen worden wat ze maar willen.

Heb jij veel voorleesboeken thuis? En zijn jouw kinderen net zo dol op lezen als de mijne? Ik ben benieuwd naar jullie favoriete voorleesboeken!

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliatelinks. Voor meer info kijk je hier!