Ja, als je van je ene kind een lijstje maakt, doe je dat natuurlijk ook van de ander. In deze blog de favoriete voorleesboeken van Pippa, die inmiddels bijna 6 is en het prachtig vindt om voorgelezen te worden. Zonder verhaaltje is de dag niet af! Daarom een lijstje met haar favoriete voorleesboeken!

Voorlezen hoort erbij

Zoals ik al in de blog over Nova’s favoriete voorleesboeken vertelde, vindt Pippa voorlezen echt heerlijk maar zal ze overdag zelf niet gauw met een boekje aan komen lopen. Echter, voor het slapengaan is het vaste prik dat we een verhaal voorlezen. Haar boekenplank is inmiddels gevuld met mooie prentenboeken maar steeds vaker komen er ook echte verhalen op de plank. Het voorlezen wordt zo ook echt leuker. Samen een verhaal lezen en iedere dag weer een nieuw stukje ontdekken. Haar favoriete voorleesboeken zijn dan ook een mix van prentenboeken als verhalenboeken.

Prentenboeken

Als we niet zoveel tijd meer hebben lezen we het liefst een prentenboek voor. Inmiddels zijn er al aardig wat doorgeschoven naar de boekenplank van Nova maar haar echte favorieten mag ik nog niet verhuizen. Daarom zet ik die nu even voor je op een rijtje!

De Gruffalo

Pippa's favoriete voorleesboeken: de Gruffalo.

Als er een boek is dat we hier in huis allemaal fantastisch vinden is het wel de Gruffalo. In het verhaal vertelt een muisje met een veel te grote mond aan alle dieren die hem willen opeten over de Gruffalo. Alles gaat goed, totdat hij de Gruffalo ook echt onder ogen komt!

Dit boek is ook enorm leuk om voor te lezen. En hoe goed ik ook mijn best doe, Sebas is hier in huis de opper-Gruffalo-voorlezer. Hoewel ze het verhaal van voor tot achter inmiddels echt wel kent, vraagt ze nog regelmatig om dit heerlijke prentenboek.

Coco kan het

Coco kan het boekcover.

Sinds de Kinderboekenweek van vorig jaar hebben we het prentenboek Coco kan het! van Loes Riphagen op de plank staan. Dit prentenboek werd in 2021 bekroond met de titel Prentenboek van het jaar 2021.

Het verhaal gaat over het kleine vogeltje Coco dat nog niet kan vliegen en dat eigenlijk ook niet durft. Ze wil wel maar eigenlijk is het allemaal toch nog heel spannend. Als ze uiteindelijk de grote stap durft te nemen, blijkt het toch veel leuker dan gedacht!

Een mooi boek over dat doorzetten beloond wordt!

Voorleesboeken

Het is zo leuk dat Pippa nu ook echt verhalen mee gaat krijgen en goed begrijpt dat een verhaal niet na één bladzijde afgelopen is. Met veel plezier lezen we nu dus steeds vaker uit een voorleesboek.

Pluk van de Petteflat

Pluk van de Petteflat boekcover.

Stiekem blijft Pluk van de Petteflat een van mijn eigen favoriete boeken om voor te lezen voor jongere kinderen. Hoe vaak ik het ook lees, des te leuk ga ik het vinden. Ik was dan ook verrukt dat Pippa eindelijk groot genoeg was om het verhaal echt te kunnen volgen.

Haar liefde voor Pluk ging zelfs zo ver dat ze het bij de oppas voor elkaar kreeg dat hij 3 hoofdstukken las in plaats van 1. Ze wilde zo graag weten hoe het verder zou gaan!

Logisch ook, want de verhalen van het kleine jongetje met zijn rode kraanwagentje zijn natuurlijk legendarisch.

De winkeltjes van Marianne Busser en Ron Schröder

De winkeltjes boekcover.

Eigenlijk zijn alle boekjes die we hebben van Marianne Busser en Ron Schreuder echt favoriete voorleesboeken. De verschillende boeken over de winkeltjes zijn echt enorm leuk om samen te lezen. Wij hebben inmiddels 4 delen en ze worden met regelmaat van de plank af gehaald. Mede doordat het op rijm is geschreven kunnen kinderen snel ‘meelezen’ en met de doe-opdrachten maak je van je voorleeskwartiertje echt iets interactiefs.

Wist je trouwens dat er bij het Letterwinkeltje ook hele leuke liedjes gemaakt zijn?

Mo’s Daughters

Super Suus redt de dieren boekcover.

In een eerdere samenwerking kreeg ik ontzettend leuke boekjes opgestuurd. Boekjes waarin meisjes de heldenrol mogen spelen. Een prachtige boodschap die voor al onze dochters duidelijk mag zijn. Als meisje kun je ook een superheld zijn!

In de boekjes van Mo’s Daughters staan de meiden dus centraal en dat slaat aan! Ik kocht zelf daarom ook al een aantal boekjes bij en die worden met veel plezier voorgelezen hier.

Overigens zijn kinderen natuurlijk zo veranderlijk als het weer en wisselt de favoriete voorleesboekenlijst per maand, of per week en soms zelfs bij dag. Het is in ieder geval heerlijk om te zien dat ook Pippa heel veel plezier beleeft aan het lezen van verhalen. Dat kan ook haast niet anders met een boekenwurm als moeder.

Welke voorleesboeken vindt jouw kleuter het leukst?

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliatelinks. Wil je daar meer over weten lees dan even hier!