‘Als de kinderen het maar naar hun zin hebben, heb ik het ook naar mijn zin!’ Iedereen kent die uitspraak wel. Maar hé, jij daar, moeders verdienen ook een ontspannen vakantie! Hoe ga je er deze zomer voor zorgen dat jij ook uitgeruster thuiskomt dan dat je bent vertrokken en hoe maak je het alsnog een vakantie om nooit te vergeten?

Op vakantie gaan zou moeten ontspannen, toch?

Op vakantie gaan kan best overweldigend zijn. Je hebt wellicht het gevoel dat er 100 dingen geregeld moet worden naast die toch al zo achterlijk drukke laatste weken van het schooljaar. Het begint vaak al bij het uitzoeken van de vakantie. Vind jij dat jij die taak op je moet nemen? En waarom is dat eigenlijk zo? En waarom ben jij degene die de caravan van tevoren schoonmaakt, checkt of de luchtbedden niet lek zijn of ervoor zorgt dat de tickets geprint zijn?

Als jouw vakantie alleen maar het verplaatsen van je huishouden naar een andere locatie is, gaat er iets flink mis. Als jij nog steeds degene bent die moet koken, de afwas doet, alle luiers verschoont en uiteraard ook nog even de douchemuntjes regelt, is er weinig vakantie aan. Herken je jezelf hier een beetje in? Ben jij nog steeds de regelmiep die ervoor zorgt dat iedereen een fijne vakantie heeft maar daarbij zichzelf compleet wegcijfert? Heel lullig gezegd: dit heb je dus echt zelf veroorzaakt door het allemaal niet los te kunnen laten. Dat moet toch anders kunnen?

Je hoeft echt niet alles samen te doen op vakantie

Dat hele ‘de ene dag wat voor ons, de andere dag wat voor de kinderen’ is zó achterhaald. Als jouw man en kids niet van shoppen houden, sleur ze dan ook de stad niet mee in. Je kan natuurlijk op je vingers uittellen dat dat geen succes gaat worden en jouw plezier in het winkelen verdwijnt dan ook als sneeuw voor de zon. Of nou ja, als een bolletje ijs in de warme zomerzon, om het maar even in zomerse termen te houden.

In een normale week thuis doe je ook niet alles met het hele gezin. Dus waarom zou jij niet bij dat leuke marktje in het stadje gaan kijken terwijl je je grut met hun vader achterlaat bij het zwembad op de camping. Splits op en vertel elkaar aan het eind van de dag over jullie ervaringen. Heb je elkaar gelijk wat leuks te vertellen.

Verdeel de taken

Je ziet het maar al te vaak. Moeders de vrouw is druk bezig met de complete organisatie en vader zit met een biertje in zijn luie stoel. Bespreek voor jullie vertrekken hoe je dit gaat aanpakken. Als jij namelijk constant al het werk oppakt, omdat jij het eerder ziet, geef je je partner dus ook niet de kans om iets te doen. En ja, soms moet je gewoon even tot 341.397 tellen voordat hij ook echt iets gaat doen maar het is vakantie. Jullie hebben geen haast! Verdeel de taken, geef elkaar de ruimte om ook zelf iets te doen en accepteer dat vakantie heel leuk klinkt, maar het alsnog een hele klus is. En dus niet alleen jouw klus!

Laat het los!

Het laatste advies dat ik je wil geven is dat je het allemaal vooral lekker los moet laten. Liggen de kids te laat in bed, jammer dan, ze slapen vast uit. Of niet, ook goed. Iedere dag een ijsje? Lekker toch! Geen zin om te koken? Een broodje hamburger of een pizza zijn ook prima. Maak het jezelf niet te moeilijk. Hoe harder jij wilt vasthouden aan wat ‘moet’, des te gestrester loop jij rond. Probeer een flow te vinden waarin jullie je allemaal fijn voelen en vermijd constante strijd. Vakantie is echt veel leuker als je zelf ook ontspant.

Wat is jouw ultieme tip voor een ontspannen vakantie voor moeders?

(En nee, de kinderen thuislaten telt niet 😉 )

liefs Kirsten