Het nieuwe schooljaar staat alweer bijna voor de deur en dat betekent ook dat we met z’n allen weer massaal op de fiets stappen om met de kinderen naar school en de sportclubjes te fietsen. Waar moet je op letten als je met je kinderen op de fiets stapt? Je krijgt van mij 5 goede tips om weer veilig de weg op te gaan!

1. Zorg voor een goede fiets

Veilig de weg op valt of staat met een goede fiets. Bij de aanschaf van een kinderfiets is het belangrijk er voor te zorgen dat de fiets goed past. Een te grote fiets is gevaarlijk, en te kleine fiets ook. De regel is, is dat je kind met twee voeten bij de grond moet kunnen. Daarnaast zijn diverse verplichte onderdelen die de fiets moet hebben. Natuurlijk verlichting voor en achter, goede remmen, reflectoren en een fietsbel.

2. Onderhoud je fiets op de juiste manier

Controleer je fiets met regelmaat. Doen de remmen het nog goed? Werkt de verlichting nog naar behoren en zitten er geen onderdelen los? Wat door veel fietsers vergeten wordt, net als door vele automobilisten, is de bandenspanning. Pomp met regelmaat je banden op. Dit zorgt er voor dat je banden langer mee gaan maar ook dat het fietsen een stuk makkelijker gaat. Wist je dat je bij de fietsenmaker ook een kleine of grote beurt voor de fiets hebt? Helemaal geen slecht idee als je weer veilig wilt opstappen dit schooljaar!

3. Leer je kinderen de basis van de verkeersregels

Verkeer van rechts heeft voorrang en bij rood licht moet je stoppen. Voor ons zijn die regels zo bekend maar voor jouw kinderen zijn we onbekend. Als jij ze de basis van de verkeersregels nog niet hebt uitgelegd, is dit het juiste moment. Wist je dat veel scholen pas vanaf groep 7 verkeerslessen aanbieden? Dat betekent dus dat er voor jou als ouder nog een fijne taak weggelegd ligt als je met jongere kinderen veilig de weg op wil.

4. Leer je kinderen de gevaren op de route

Zorg ervoor dat de route dit je fietst de veiligste route is die je kunt fietsen. Let wel, de veiligste route betekent niet dat dit ook direct de kortste route is. Fiets liever een stukje om als je hiermee een gevaarlijk verkeerspunt kunt mijden en leg dit ook aan je kinderen uit. Oefen de route die je gaat fietsen alvast een keertje in de vakantie en spreek van tevoren bepaalde woorden af, zoals ‘rustig’ en ‘stoppen’ en leer je kind gelijk het richting aangeven. Stop tijdens het oefenrondje op gevaarlijke punten en leg je kinderen uit waarom het hier gevaarlijk is en waar ze op moeten letten. Laat je kind altijd voor je uit fietsen. Zo heb jij overzicht over de situatie en kun je aanwijzingen geven. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

5. Ga op tijd de deur uit

De laatste tip die ik je wil geven is eigenlijk de belangrijkste. Ga nooit met haast de weg op. Natuurlijk wil je graag dat je kind op tijd op school of op de sportclub komt maar ga altijd voor veiligheid. Met haast in je hoofd ben je minder scherp en oplettend en gebeuren er makkelijker ongelukken. Neem de tijd om je kind veilig te laten (en leren) fietsen, dat houdt het voor iedereen leuk en veilig.

Hoe ga jij naar school met de kinderen? En heb je nog goede tips voor de fietsende mama’s? Laat ze hier achter in de reactie!

liefs kirsten

Lees ook:
Wat je kind vooral niet nodig heeft op school
Fietsen door de regen of toch maar met de auto?

Uitgelichte foto: Pixabay