Een zaadje planten, het zien groeien tot een grote plant en vervolgens ook nog vruchten of groenten oogsten van je eigen plant. Wat geeft er meer voldoening? In deze blog alles over duurzaam moestuinieren en tips om planten te kweken uit zaden en pitten!

Moestuinieren is leuk!

We kunnen de Appie hartelijk danken, want mede door hun acties met de Moestuintjes, is moestuinieren ongekend populair geworden de afgelopen jaren. En het ís toch ook ontzettend leuk, kijken hoe een zaadje een heuse plant wordt waar je zelfs ook nog van kunt oogsten? Het geeft mij altijd een flinke dosis trots en voldoening als ik in de zomer mijn eigen cherrytomaatjes kan eten of een pannetje sperziebonen opzet van mijn eigen planten. Ook dit jaar ben ik weer begonnen met een duurzame mini-moestuin in mijn vensterbank en ik hoop dat deze zomer een groot gedeelte van mijn tuin vol staat met eetbare planten!

Planten kweken uit zaden en pitten

Nu heb ik het niet van een vreemde hoor. Bij mijn ouders in de tuin staan onder andere perenbomen, een druivenplant en zelfs de kiwiplant die (inmiddels ruim 30 jaar geleden is geplant) geeft jaarlijks vruchten af. Sinds mijn vader met pensioen is, is hij zich ook steeds meer gaan richten op het laten groeien van Strelitzia zaadjes (zelf meegenomen van de Canarische Eilanden) maar ook op het moestuinieren. Terwijl ik dit schrijf, op vrijdagochtend bij mijn ouders thuis, ben ik omringd door een stuk of 15 Strelitzia’s en zes kratten vol met gezaaide paprikaplantjes en pepertjes. Als het weer warmer gaat worden en de plantjes voldoende zijn gegroeid, wordt er op het terras weer een provisorische kas gemaakt van pvc-pijpjes en plastic zeil. Daar mogen de planten in staan totdat ze vruchten zullen afgeven.

Paprika plantjes zaaien
De situatie bij mijn ouders thuis. Mijn vader heeft zelfs groeilampjes opgehangen!

In mijn eigen vensterbank staan deze plantjes

Zelf heb ik dit jaar, tot grote hilariteit onder mijn Instagramvolgers, voornamelijk paprikaplanten gezaaid. Waarom het zo grappig is? Ik lust zelf absoluut geen paprika. Ik wálg van paprika. Hahaha. Hoe dan ook, het zijn wel plantjes die zich heel makkelijk laten opkweken, simpelweg uit de zaadjes die je uit je paprika snijdt. Dat gaat me deze zomer flink geld schelen, want mijn meiden vinden paprika wel dus echt heel lekker en met de huidige paprikaprijzen heb je die zak potgrond en dat water zo terugverdiend!

Zaadjes planten thuis vensterbank moestuin
De start van een groene, eetbare tuin. Ik zaaide deze zaadjes in deze papieren kweekpotjes en laat ze groeien in een kweekkastje verkrijgbaar bij Action.

Naast de paprikaplantjes heb ik ook cherrytomaatjes en komkommerplantjes gezaaid. Dit keer uit gekochte zaadjes, want je zult zien dat in de meeste komkommers die je in de winkel koopt weinig echte zaden meer zult aantreffen. Ook heb ik nog zaadjes van galiameloen en honingmeloen klaar liggen, maar daar moet ik eerst weer even ruimte voor hebben.

moestuin zaadjes planten
Een paar weken laten zijn de plantjes uit hun huisjes gegroeid en verhuisd naar kleine kweekpotjes.

Van deze planten kun je gemakkelijk zaden oogsten

Wist je dat je uit de zaden van groente, in tegenstelling tot fruit, juist heel gemakkelijk planten mét vruchten kunt laten groeien? Van onderstaande soorten kun je gemakkelijk zaden oogsten die ook echt uitgroeien tot planten die gaan bloeien:

 • Rode paprika
 • Gele paprika
 • Groene paprika
 • Oranje (snack)paprika
 • Pepers
 • Tomaten
 • Cherrytomaten
 • Courgette
 • Komkommer
 • Pompoen
 • Peulvruchten zoals sperziebonen, tuinbonen en zelfs pinda’s

Eerste hulp bij planten kweken uit pitten en zaden

Inmiddels heb ik al heel wat ervaring met het laten groeien van plantjes uit pitten zaden uit mijn eigen keuken maar ik kreeg van Uitgeverij Deltas dit leuke boekje opgestuurd. In ‘Planten kweken uit pitten en zaden‘ van blogger Céline van de Franstalige blog I Do It Myself, krijg je de beste tips om uit de zaden van diverse vruchten echte plantjes te laten ontkiemen. Voor elke soort krijg je specifieke tips om ze uit te laten groeien tot mooie kamerplanten. Zo maak je met de pitten en zaden die je toch al in huis hebt, nieuwe planten. Lekker duurzaam én goed voor de portemonnee!

Planten kweken uit pitten en zaten
Planten kweken uit pitten en zaden – ISBN 9789044759341 – Adviesprijs €14,95

Goed om te weten: bij het planten van fruitzaden heb je geduld nodig. Heel, veel geduld. Uit een appelzaadje groeit niet binnen een jaar een compleet, bloeiende appelboom met vruchten. Ook een avocadopit zal geen moeite hebben met het ontkiemen hier in ons koude kikkerlandje maar het klimaat hier is er niet naar dat de plant ook daadwerkelijk vruchten zal krijgen.

Wil je planten laten groeien die ook echt vruchten zullen geven? Kies dan voor groente- of fruitzaadjes die hierboven beschreven zijn of ga toch lekker naar het plantencentrum om een jong boompje te kopen!

liefs Kirsten