Ben jij ook zo dol op een lekker gevuld soepje? Nu hoef ik echt niet elke dag een bord soep maar eens in de zoveel tijd maak ik een lekkere pan verse soep. Het leuke aan soep vind ik, dat je er eigenlijk ook al je restjes mee op kunt maken. Het is dus ook nog eens ontzettend verspillingsvrij! Ik ben zelf vooral fan van rijk gevulde soepen zoals champignon-mosterd of pompoensoep. En laat ik voor die laatste nou een heel lekker, compleet vega, en mogelijk zelfs vegan recept voor hebben! Qua smaak ook nog eens kidsproof, want behalve vol van smaak, ook nog eens lekker zoetig.

Wat heb je nodig:

(6 porties)

  • 1 kleine flespompoen (ongeveer 500gr.)
  • 2 flinke wortels
  • 1 of 2 sjalotjes
  • gember (ongeveer een cm of 7)
  • 1 appel
  • 1 sinaasappel
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 liter water

Vegan?

In principe zijn alle ingrediënten van deze soep vegan. Het enige wat je even moet checken zijn de groentebouillonblokjes. Het kan namelijk zijn dat in jouw blokjes bepaalde E-nummers zitten die mogelijk dierlijke ingrediënten kunnen bevatten. Zeker weten dat je de veganvariant hebt? De groentebouillonblokjes van Maggi zijn dat zeker weten.

Wat moet je doen?

Was alle groenten en schil de wortel, appel en de flespompoen. Snijd alles in kleine stukjes. Verwarm vervolgens een scheutje olie in een grote pan (minimaal 2l, anders gaat het niet passen, nie). Pel de knoflook en snij de teentjes in kleine stukjes (of even persen met een knoflookpers) en snipper de sjalotjes. Fruit de knoflook en de sjalot even lekker aan. Voeg de gember toe in kleine stukjes en bak dit een paar minuutjes mee. Voeg vervolgens de pompoen en wortel toe, en bak dit even op hoog vuur een minuut of 5.

Zet in de tussentijd 1 liter warm water klaar, pers de sinaasappel en voeg het water, het sinaasappelsap en de appelblokjes toe. Breng aan de kook en laat het geheel zo’n 20 minuten zachtjes doorkoken.

Pureer vervolgens de soep met een staafmixer tot dat ‘ie helemaal glad. Pas wel op voor spetters! Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe en klaar is je verse pompoensoep!

Ik bak er een lekker broodje of wat lekkere warme hapjes bij en de maaltijd is weer compleet.

Eet smakelijk!

Uitgelichte afbeelding door Polina Tankilevitch via Pexels

liefs Kirsten