In de meivakantie waren wij uitgenodigd om met de kinderen een bezoek te brengen aan het preHistorisch Dorp in Eindhoven. Voor ons een uitstapje dat niet naast de deur is, maar in deze blog vertel ik je waarom ik je een reis door de tijd in dit museum, ook met jonge kinderen, zeker kan aanraden!

Wij gaan op avontuur door de geschiedenis

‘Waar gaan we dan heen mama?’, vragen de meiden vanaf de achterbank. ‘We gaan op apetuur!’ Ons eigen woordje voor een leuk uitstapje is inmiddels helemaal ingeburgerd en de meiden weten dan ook dat ‘op apetuur gaan’ betekent dat we sowieso iets leuks of bijzonders gaan doen en dan vooral op een plek waar we allemaal nog nooit zijn geweest. Dat maakt het voor ons allemaal interessant want ook ik heb geen idee waar we terecht gaan komen. We zijn deze vakantie uitgenodigd bij het preHistorisch Dorp in Eindhoven om samen met de kinderen een kijkje te nemen bij de dorpsbewoners en te zien hoe het er aan toe ging in de verschillende tijdperken uit de geschiedenis.

Entree van het preHistorisch Dorp.

Het preHistorisch Dorp kort samengevat

Het preHistorisch Dorp is een kleinschalig openluchtmuseum in Eindhoven, gelegen in de prachtige groene omgeving van de Genneper parken. Het dorp is onderverdeeld in zes tijdvlakken, zoals we ze ook kennen uit de geschiedenisboeken (denk aan Jagers & Verzamelaars, de Romeinse tijd etc). Elk tijdsvlak is te herkennen aan zijn eigen bouw, kleding en natuurlijk activiteiten. De dorpsbewoners, ook wel tijdgidsen genoemd, vertellen je alles over de tijd waar zij uit komen en hoe de mensen van toen leefden. Een aantal activiteiten worden begeleid door dorpsbewoners maar er zijn ook heel veel leuke dingen te doen waar je gewoon zelf aan kunt beginnen.

Het preHistorisch Dorp is leuk voor kinderen en volwassenen en je kunt geheel op je eigen wijze je museumbezoek inrichten. Je kunt, zoals wij hebben gedaan, lekker zelf door het park struinen en alle paadjes, huisjes, schuren bekijken en spelletjes doen. Je kunt er ook voor kiezen om een (gratis) audiotour te doen of een rondleiding aan te vragen.

Overzichtsfoto van het preHistorisch Dorp.

De leukste kiekjes van ons dagje uit

Met kinderen is zo’n bezoek aan een museum natuurlijk heel anders dan wanneer je er als groep volwassenen doorheen loopt. Wij gingen wat minder diep in op de informatieve kant en hebben vooral heel veel dingen gedaan en beleefd.

De weverij

Foto's van de weverij  en het weefgetouw in het preHitorich Dorp.

Na de binnenkomst op het marktplein zijn we rechtsom gelopen waarbij we gelijk het ambachtshuis en de weverij in liepen. In de weverij was er een hele vriendelijke dorpsbewoonster die ons uitlegde hoe vroeger, in de tijd van de Late Middeleeuwen (Tijd van handel en steden 1000-1568 na Chr.), er stof werd geweven.

In de weverij krijg je uitleg over het werkproces.

Nadat de tijdgids ons heel uitgebreid had uitgelegd hoe je van zo’n losse gesponnen draad, dat werd gemaakt met het spinnenwiel, stoffen worden geweven waar later kleding van kan worden gemaakt. Pippa mocht zelfs ook nog even meehelpen! In en om alle gebouwen zie je allemaal van dit soort bordjes hangen met een vraagteken. Achter het flapje staat weer nieuwe informatie geschreven. Leuk om al deze vraagtekens op te zoeken en zo nóg meer te weten te komen over de geschiedenis.

Boogschieten en ridder spelen in de vroege middeleeuwen

Via een kiezelpad lopen we langs de schaapjes richting het plein waar de adellijke hoeve ligt. Op het plein kunnen kinderen zelf riddertje spelen (ongekend succes bij onze meiden). In de adellijke hoeve zelf kun je je verkleden als strijder en krijg je een idee hoe het leven er in de vroege middeleeuwen (Tijd van Franken en Vikingen, 500-1000 na Chr.) uit zag.

Naast de adellijke hoeve kun je leren om je als een echte strijder te gedragen. In de vroege middeleeuwen moest het land nogal eens verdedigd worden en moest je natuurlijk dus ook kunnen boogschieten. Dat was natuurlijk helemaal stoer om te mogen doen. De meiden vonden dit natuurlijk supergaaf en ook ik vond het superleuk om weer eens te boogschieten. Ik blijk het nog niet helemaal verleerd te zijn (ik heb écht teveel teambuildinguitjes gedaan 😉 ) en ik schoot twee keer raak op het bord.

Boogschieten in het preHistorisch Dorp

Zelf een mantelspeld maken

Het maken van een mantelspeld.

Op het plein rondom de adellijke hoeve is er dus van alles te zien en te doen. We keken onze ogen uit bij de broodoven, vuurplaatsen en maakten een eigen mantelspeld. Superleuk om zo’n souvenir zelf te kunnen maken en mee te mogen nemen.

Lunchen in Herberg Den Bonten Os

Voor de lunch strijken we neer in Herberg Den Bonten Os, een gebouw dat nagebouwd van een huisplattegrond die werd gevonden op het heuvelterrein in Eindhoven. Dit soort stadshuizen stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648 na Chr.). In de herberg kun je tussen 10.00u en 17.00u terecht voor een hapje en een drankje. Wij aten een heerlijke lunch en ook voor de kinderen was er voldoende keus.

Gerechten van de lunch in Herberg Den Bonten Os

Omdat de bewoners van het preHistorisch Dorp tussen 13.00u en 13.30u ook even van een pauze genieten, hadden we het zo gepland dat we rond die tijd zouden gaan eten. Dat idee hadden natuurlijk meer mensen dus het was wel wat drukker daar. Desalniettemin was er vriendelijk personeel, voldoende zitruimte en was dit ook het uitgelezen moment voor de meiden om hun gekregen doeboekjes erbij te pakken, wat vragen te beantwoorden en een plan te maken voor de rest van de dag.

Mooi detail over de herberg: bij Den Bonten Os werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat wil zeggen dat zij samen met begeleiding werkervaring opdoen in de horeca. Mooi om de zien dat er ook op deze manier een stukje maatschappelijk wordt bijgedragen!

Aan het werk bij de eerste boeren

Na de lunch lopen we de bronstijd, ijzertijd en de Romeinse tijd in. In de tijd van de eerste boeren (5300 – 500 voor Chr.) en de Romeinen (50 voor Chr – 500 na Chr.) worden we aan het werk gezet. We hakken houtjes en Sebas en ik moet even flink aan de bak om houten pennen te maken die worden gebruikt voor de bouw van de huizen.

Brood bakken boven vuurschalen.

Nadat de meiden zelf hun graan hebben gemalen, mogen ze van het deeg broodjes bakken boven de vuurschalen. En ja, dat duurt wel eventjes. Het wachten werd ingevuld door de enthousiaste dorpsbewoonster die de kinderen van alles uitlegde over deze tijd. Dan moet je toch een ontzettend leuke baan hebben?!

Ouderwetse spellen spelen op het marktplein

We sluiten de dag af met het spelen van de ouderwetse spelletjes rondom het marktplein. Natuurlijk maken we ook ons eigen krijt (en daar krijg je dus die vieze handen van), maken we een eigen wapenschild en moet ik natuurlijk ook nog even laten zien dat ik het steltlopen niet verleerd ben.

De veelgestelde vragen over het preHistorisch Dorp

Natuurlijk deed ik via mijn Instagram live verslag van onze leuke dag en er kwamen diverse vragen binnen over een bezoek aan het museum. Ik probeer ze hieronder even te beantwoorden!

1. Vanaf welke leeftijd is een bezoek aan het preHistorisch Dorp leuk?
Onze meiden van 7 en 4 hebben een heerlijke dag gehad. Er waren diverse activiteiten en spellen die ze (met en zonder hulp) konden doen. Ik durf te zeggen dat een bezoek aan het preHistorisch Dorp leuk is voor kinderen van alle leeftijden. Elke leeftijd kijkt natuurlijk weer anders naar het aanbod. Nova vond het fantastisch om riddertje te spelen en Pippa vond het juist weer heel interessant om te luisteren naar wat de dorpsbewoners te vertellen hadden.

2. Hoe druk is het in de vakanties?
Wij waren er op een zondag in de meivakantie en ik moet zeggen: ik vond het op geen enkel moment té druk. Het was gezellig, er hing een gemoedelijke sfeer en we hebben nergens echt hoeven wachten, op het korte rijtje bij het boogschieten na, maar dat was echt verwaarloosbaar. Tijdens de lunch merkten we dat het wat drukker was, omdat veel mensen op dezelfde tijd gaan eten ivm de pauze van de dorpsbewoners, maar nog steeds was er voldoende (zit)ruimte.

3. Kun je er makkelijk parkeren?
Je kunt je auto gratis parkeren op een klein parkeerterrein zo’n 200 meter bij de ingang vandaan.

4. Is het preHistorisch Dorp voor ouders net zo leuk als voor kinderen?
Ik moet zeggen, wij hebben ons ook goed vermaakt! Als ouder kun je ook net weer andere dingen doen dan de kinderen en heel eerlijk: riddertje spelen en boogschieten vinden wij ook gewoon heel leuk, haha!

5. Wat kost zo’n dagje uit?
De toegang tot het preHistorisch Dorp is voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar €11,50 per persoon. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis en ook met een Museumkaart is de toegang gratis.

(Let op: bij speciale evenementen kan er een toeslag worden gerekend.)

In Den Bonten Os kun je tegen redelijke horecaprijzen wat eten en drinken.

6. Mag je zelf eten en drinken meenemen?
Ja je mag zeker je eigen boterhammetjes meenemen. Er zijn diverse plekken in het dorp waar je rustig kunt zitten om te eten en drinken. Bij onze uitnodiging was ook een lunch inbegrepen maar anders had ik ook zeker een eigen rugtas vol gepakt.

7. Hoe toegankelijk is het museum voor bijvoorbeeld rolstoel of (grote) kinderwagen?
Over het algemeen is het preHistorisch Dorp goed toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen. Natuurlijk zijn er plekken waar dat iets lastiger is en je moet er rekening mee houden dat er links en rechts wat kuilen in de weg zitten. Het is natuurlijk wel de (pre)historie!

8. Vermaak je je er echt een hele dag?
Wij kwamen aan om 10.45u en we vertrokken om 16.15u weer naar huis. En dat was niet omdat er niets meer te zien of doen was maar er gewoon twee meisjes heel moe waren. Het dorp is van 10.00u – 17.00u geopend en ik denk dat je je er die tijd kunt vermaken, zeker als je de kinderen vraagt welke dingen ze nog eens willen zien of doen.

Ik heb natuurlijk ook nog even de hoorn geblazen! Op een trompet gaat dat toch een stuk gemakkelijker!

Informatie:

preHistorisch Dorp
Boutenslaan 161B
5644 TV, Eindhoven

www.prehistorischdorp.nl

Entree:

11,50 per persoon (t/m 3 jaar gratis)
Gratis met Museumkaart

Openingstijden:

Het preHistorisch Dorp is van april t/m oktober van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 – 17.00u.
In de schoolvakanties van regio Zuid in deze periode is het dorp ook op maandag geopend.

Pin deze blog op Pinterest met deze afbeelding!