Het is alweer een paar jaar geleden dat ik in de zomervakantie ook echt een lange vakantie heb gepland. Veel leuker vind ik het tegenwoordig om met de kinderen leuke uitstapjes te maken naar plekken waar ik nog niet eerder ben geweest. Lekker toerist in eigen land en de mooiste plekjes ontdekken die Nederland rijk is. Vorige zomer werden we uitgenodigd om de pracht en praal van Volendam te komen ontdekken. En dat kun jij dit jaar ook doen met het hele gezin!

Volendam: toeristisch vissersdorp met Palingsound

Als ik aan Volendam denk, gaat mijn brein gelijk over op vele muzikanten die het dorp heeft voortgebracht. Natuurlijk Jan Smit en Nick & Simon, maar ook 3JS en BZN. De muziek die in de volksmond ook wel Palingsound wordt genoemd kennen we natuurlijk allemaal. 

Hoewel er vele artiesten uit het dorp komen, is Volendam van origine een vissersdorp. Het dorp is ontstaat toen er in 1357 door Edam een nieuwe, kortere, waterverbinding werd gegraven tussen het Purmermeer en de Zuiderzee. Edam kreeg hierdoor een nieuwe haven en rond de oude haven werd ingedamd. De follendamontstond en rondom deze plek vestigden zich al snel werklui, boeren en vissers. Tegenwoordig heeft Volendam ongeveer 23.000 inwoners en is het, vanwege het karakteristieke uiterlijk van het dorp, een echte toeristische trekpleister. 

Ons dagje uit naar Volendam

Goed, terug naar ons eigen uitstapje naar Volendam. We vertrekken exact om 9 uur uit ons eigen dorp en rijden in zo’n 5 kwartier naar het Noord-Hollandse vissersdorp. Dat was natuurlijk al een hele belevenis op zich want Pippa zag overal nieuwe buitenlandse kentekens en Nova vond het nodig om ons te wijzen op…. de bomen langs de snelweg, haha. 

Rond 10.15u kwamen we aan bij de parkeerplaats aan het Slobbeland. Parkeren in Volendam is op veel plekken gratis, en deze parking ligt vlakbij Rent & Event, de organisator van ons dagje uit. Rent & Event is een organisatie waarbij je de leukste uitstapjes in en om Volendam (online) kunt boeken tegen de scherpste prijzen waardoor je op de dag van bezoek ook nergens meer in de rij hoeft te staan! Daarnaast verhuren ze ook fietsen, e-bikes en e-choppers, waarop je de omgeving kunt ontdekken. Wij kozen ervoor om Volendam te ontdekken middels een leuke familiespeurtocht, gemaakt door Verhaalvontuur.nl en natuurlijk de overtocht te maken naar schiereiland Marken.

Speurtocht door Volendam en Marken

Op zoek naar Nick en Si…. Oh nee, deze speurtocht door Volendam leidt je niet direct naar alle BN’ers die je er natuurlijk zomaar tegen het lijf zou kunnen komen. Wel krijg je een heel leuk inkijkje in de geschiedenis van Volendam én ga je op zoek naar de code om de boef tegen te houden. 

De speurtocht is echt heel leuk opgezet. Je kunt ervoor kiezen om alleen het gedeelte in Volendam te doen maar je kunt de speurtocht dus ook uitbreiden met een gedeelte in Marken. Op de speurtochtkaart die je meekrijgt, staan diverse QR-codes die corresponderen met filmpjes die je meenemen in het verhaal. Het is dus slim om je telefoon voldoende op te laden en voor de filmpjes heb je een internetverbinding nodig.

In Volendam wandel je over de dijk, op zoek naar bijzondere standbeelden en langs de oude karakteristieke huisjes waar je aan de hand van de filmpjes opdrachten moet uitvoeren. Voor Pippa van ruim 6 was dit echt al heel goed te doen. 

Overvaren met de Marken Express

Om naar het schiereiland Marken te gaan heb je twee opties. Je kunt er natuurlijk met de auto heenrijden, maar het is natuurlijk veel leuker om in Volendam op de Marken Express te stappen en in zo’n 30 minuten naar de overkant te varen. Na ons avontuur met de waterbus in Rotterdam hadden de meiden ook de smaak van het varen te pakken dus ook dit was weer een heel avontuur. 

Op schiereiland Marken kijk je je ogen uit. De huisjes zijn er nog kleiner, de tuinen nog mooier beplant en je kijkt er echt je ogen uit. Voor de speurtocht gingen we op zoek naar 3 hele bijzondere bruggen en hebben we geleerd waarom rijke stinkerds eigenlijk rijke stinkerds heten! 

Na onze wandeling over het eiland waren er wat knorrende maagjes dus zijn lekker op het terras gaan zitten voor een heerlijke lunch bij Taveerne De Oude Visscher. Sebas at een flinke uitsmijter, ik nam een Marken Proeverij met allerlei soorten vis en de meiden genoten van poffertjes met patat. Het eten was hier echt heel goed en het was heerlijk zitten aan het water. Met de buikjes weer volgegeten stapten we weer op de Marken Express om de speurtocht in Volendam te vervolgen.

De speurtocht vervolgen in Volendam

Via de dijk liepen we wat verder het dorp in, via het Doolhof en langs prachtige kleine straatjes, richting het Volendams Museum, waar je nog veel meer kunt zien en leren. Omdat de meiden toen al aardig op waren, zijn we er helaas niet binnen geweest. We vervolgden onze tocht langs een klein winkelcentrum, waar we de oud-Hollandse snoepwinkel niet hebben overgeslagen, haha. Nadat we de laatste opdrachten hadden vervuld liepen we weer terug naar Rent & Event om erachter te komen of we de code gekraakt hadden. 

Twee blije meisjes hier, want onze code klopte! Met hun gewonnen prijsjes in de hand liepen ze trots nog even terug naar de dijk om even een lekker ijsje te eten en vervolgens weer in de auto te stappen. Op de terugweg zijn we ook nog even langs de spottersplaats bij Schiphol gereden waar Pippa haar ogen uitkeek bij de opstijgende vliegtuigen. Nova zag helemaal niks, want die viel 3 minuten Volendam uit al in een diepe slaap van alle indrukken en deed haar ogen pas thuis weer open.

Al met al hebben we een heerlijke dag gehad in Volendam en Marken en als ik in de buurt ben zou ik zeker nog een keertje terug gaan om de omgeving op een e-chopper te ontdekken en natuurlijk zo’n lekker vers visje te happen!

Andere leuke activiteiten in Volendam

Hotel Spaander

In 1881 vestigde Leendert Spaander een hotel in het oude café van Pieter Steur. Kunstliefhebber Spaander nodigde kunstenaars van over de hele wereld uit om in zijn hotel te overnachten. Als betaling maakten ze een schilderij voor hem waarvan de mooiste en meest bijzondere nog steeds aan de muren van Hotel Spaander hangen. 

Foto maken in klederdracht

Niet weg te denken uit Volendam is natuurlijk de welbekende klederdracht. Langs de dijk zijn er meerdere fotostudio’s om jezelf in klederdracht op de foto te laten zetten. Een hilarisch aandenken aan een leuke dag! Gratis tip: koop je tickets van tevoren bij Rent & Event, want zij hebben de beste deal!