Wil jij dit weekend wat lekker bakken? Met dit recept voor brownies zit je zeker goed én je kunt er eindeloos mee variëren. Daarbij, het is ook nog eens heel simpel, dus aan de slag!
Zelf Brownies bakken
De tijd dat ik brownies bakte uit een pakje in zo’n kartonnen bakvormpje zijn echt al heeeeeeel lang voorbij. Ik snap niet dat ik dat ooit heb gedaan (oké, oké, iedereen moet het een keer leren maar alleen water toevoegen aan een bakmix kun je nu niet echt bepaald bakken noemen toch?). Tegenwoordig draai ik mijn hand niet meer om voor een lekkere verse appeltaart, smakelijke cheesecakebites of natuurlijk een overheerlijke brownie. En voor dit laatste gebruik ik dus al jaren een recept dat ik gaandeweg steeds meer eigen heb gemaakt en nu graag met je wil delen. Want bakken hoeft echt niet moeilijk te zijn!
Wat heb je nodig
- 200 gram pure chocolade
- 300 gram kristalsuiker
- 125 boter (ik gebruik gewoon margarine)
- Snufje zout
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille-extract (of een zakje vanillesuiker)
- 150 gram bloem
- 2 eetlepels cacao
Verder heb je nodig:
- Vierkant bakblik (ik gebruik een 16x16cm, maar iets groter is geen probleem)
- Bakpapier
- Keukenmachine of handmixer
- Steelpannetje
Wat moet je doen voor deze allerlekkerste brownies
- Verwarm de oven op 180 C°.
- Laat 125 gram boter met 120 gram pure chocolade in een steelpannetje op laag vuur rustig smelten. Laat het iets afkoelen.
- Doe de suiker, een mespuntje zout en het vanille extract bij elkaar in een kom.
- Giet al roerend het chocolademengsel bij de suiker.
- Voeg al roerend twee eieren toe
- Doe de bloem en cacao bij elkaar en voeg dit ook toe.
- Snijd met een keukenmes de overgebleven chocolade in kleine stukjes. Schep dit rustig door het beslag.
Neem een bakblik en doe er bakpapier in. Zelf neem ik altijd een lange strook en smeer ik de andere zijkanten in met een beetje olie of boter. Als je het basisrecept voor brownies wilt maken, schep dan nu het beslag in de bakvorm. Wil je nog een lekkere variatie op dit recept, voeg dan nu de extra ingrediënten toe! Bak tenslotte de brownie in zo’n 35 minuten af in de oven. Laat de brownie in de bakvorm afkoelen op het aanrecht.
Hoewel het verleidelijk is om ‘m gelijk op te eten, voor de smaak ik het beter om de brownie eerst af te laten koelen!
Variaties op dit recept
Je kunt dit basisrecept voor brownies natuurlijk op vele manieren inzetten voor heerlijke variaties. Mijn beproefde recepten zijn onder andere:
- Brownies met M&M’s – voeg zo’n 100 gram M&M’s naar keuze toe aan het beslag voordat het de oven in gaat
- Brownies met kokos – Voeg twee grote eetlepels geraspte kokos toe aan het beslag.
- Brownies met Dulce de Leche – Voor deze variatie moet je wel even wat voorbereiding doen. Zet een blikje gecondenseerde melk in een pannetje, volledig onder water. Kook het nu voor zo’n 2,5 uur. Laat het blikje goed afkoelen. Nu heb je Dulce de Leche gemaakt. Schep een paar lepeltjes van deze goddelijkheid op je browniebeslag en roer het er voorzichtig doorheen. Daarna bak je de brownie af. Tip: je kunt ook meerdere blikjes tegelijk koken. Afgesloten zijn de blikjes zo’n 2-3 maanden goed in de koelkast.
- Brownies met karamel zeezout – neem 100 gram zachte karamel (bijvoorbeeld van Lonka) en snij die in kleine stukjes. Voeg ook ongeveer een theelepel grof zeezout toe.
- Brownies met pindakaas – Schep een paar theelepels pindakaas op het beslag en roer het er voorzichtig doorheen. Ik gebruikte hiervoor de Pindapasta van Bonne Maman, (gekregen) die is super smeuïg en smeert daarom makkelijk uit!
Er zijn natuurlijk nog veel meer heerlijke variaties die je kunt maken met een basis brownie recept. Heb jij nog een suggestie die ik kan uitproberen? Laat het me zéker even weten in een reactie. Meer brownie is meer beter, haha!
Eet smakelijk!
Deze blog bevat affiliatelinks. Als je iets koop via deze link, krijg ik daar een kleine vergoeding voor.
De Bonne Maman Pindapasta die je in deze blog ziet, heb ik gekregen.