Ik ben dol op het bakken van taarten. Heel eerlijk, ik ben ook dol op het eten van taarten. Komt op zich best goed uit al zeg ik het zelf. Vandaag geef het recept van mijn moeders appeltaart. Een appeltaart zonder poespas. Gewoon taart. Met appel. Punt.

Mama’s appeltaart

Je bent er mee opgegroeid of niet maar de appeltaart die mijn moeder bakt blijft gewoon de lekkerste. En hoewel ik die appeltaart nu toch ook al een jaar of 20 zelf bak, blijft het een soort van momentje mijn moeder even te bellen voor de ingrediënten. Want op de een of andere manier vergeet ik het steeds. En als ik het opschrijf, verdwijnt het altijd in mijn keukenbermudadriehoek. Inmiddels heb ik een cheat gevonden, want ik heb haar er ook al eens over ge-appt, dus ik kon het weer opzoeken met de zoekfunctie. Zo heb ik het recept voor appeltaart toch altijd bij me.

Ingrediënten voor het recept voor appeltaart.

Wat heb je nodig:

  • 1 ei
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram suiker
  • 200 gram boter
  • 5 grote appels, ik neem meestal een kilo goudreinetten
  • kaneel
  • Tip van mama: een handje paneermeel
  • Grote ronde springvorm en een bakpapiertje

Team mét of zonder krenten

Er is een hele discussie of een goede appeltaart krenten of rozijnen moet bevatten. Ik ben absoluut #teamzonderkrenten. Het is een appeltaart. Geen appelkrententaart. Ik hou niet van krenten in mijn appeltaart. Net als dat ik niet hou van amandelspijs in m’n appeltaart. Wil jij krenten in je Mama’s appeltaart? Lekker doen hoor. Wil je ook amandelspijs? Lekker dik smeren op de taartbodem voordat je de appels erin doet. Ieder zijn eigen smaakt, toch?

Wat moet je doen:

Snijd de boter in kleine stukjes en voeg hier de suiker aan toe. Old-school doen we dat met twee messen en ‘snijd’ je als het ware de suiker door de boter heen. In het hier-en-nu mik ik alles in mijn keukenmachine met een deeghaak of vlinder. Als dit goed gemixt is, voeg je voorzichtig het zelfrijzend bakmeel toe en 2/3 van het ei. Goed kneden en even een half uurtje wegzetten in de koelkast, dan rolt het straks makkelijker uit. Schil ondertussen de appels, snijd in kleine stukjes en voeg ongeveer 2 eetlepels suiker toe met een flinke snuf kaneel.

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in twee gelijke stukken. Een deel gebruik je om de bodem mee te bedekken. Die mag namelijk best lekker dik zijn. Strooi een beetje bloem over je werkblad en over de bovenkant van het deeg. Rol het nu uit tot het groot genoeg is voor de bodem van je springvorm. Bakpapiertje onderop en de zijkanten even invetten, anders kun je die appeltaart straks losbikken, beetje zonde! Rol de rest van het deeg uit tot een grote plak, snijd er stroken van die je gebruikt om de zijkant van de springvorm mee te bedekken. Is de springvorm helemaal bekleed, dan strooi je een klein handje paneelmeer onderop. Dat helpt met het overtollig vocht uit de appels en zorgt ervoor dat je bodem lekker krokant bakt in plaats van een zompige zooi te worden.

Doe alle appels in de springvorm en snijd van het overgebleven deel lange stroken die je over de appels heen legt. En zoals mijn mama altijd deed: met het allerlaatste restje deeg maak je je verjaardagscijfer, want je wil natuurlijk dat iedereen weet hoe oud je bent geworden. Bestrijk de bovenkant van de taart met het restje ei, dan bakt de taart lekker bruin.

Ongeveer 45 – 55 minuten op 180 graden in de oven et voilá, je eigen mama’s appeltaart is klaar!

Heb jij een speciaal recept dat je moeder altijd voor je maakte? Ik ben benieuwd!

Probeer ook eens dit recept voor Apfelstrudel van Xenia. Je waant je gelijk weer op wintersport!

liefs Kirsten


* Dit artikel bevat affiliate links