Tijd voor een lekker zomers baksel! Met deze mini no bake cheesecake met rood fruit (Ja, inderdaad de mini-variant van dat die mango-ananasversie) zit je deze zomer zeker goed!

Iets lekkers maak je zelf!

Je hoeft echt geen keukenwonder te zijn om een lekker taartje of iets dergelijks op tafel te zetten. Het enige wat je moet doen is de stappen te volgen en het wijs zich vanzelf. Aan deze mini cheesecake met rood fruit komt geen oven te pas en dus prima geschikt voor warme dagen. Eerder maakte ik al een grotere no bake mango cheesecake bites met ananastopping, en deze mini cheesecakes met rood fruit zijn daar een hele simpele variatie op.

Dit heb je nodig voor 6 – 8 mini cheesecake cupcakes met rood fruit 

ingrediënten mini cheesecake rood fruit

Voor de koekkruimelbodem:

  • 50 gram gesmolten boter
  • 100 gram biscuits 

Voor de vulling:

  • 200 gr roomkaas
  • 75 m’n slagroom
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 el citroensap
  • 1 tl vanille-essence 
  • 100 gram rood fruit mix
  • 2 el suiker*
  • 3 blaadjes gelatine

* Rood fruit mix kan wat zurig zijn door de bessen. Dat los ik op met wat extra suiker. Liever gewoon puur natuur? Dan laat je deze suiker gewoon weg!

Voor de topping:

  • 100 gram rood fruit mix
  • 2 el suiker
  • 1 blaadje gelatine

Verder heb je nodig:

  • Keukenmachine (optioneel)
  • Steelpannetje
  • Muffinvorm voor 6 of 8 muffins* (Bijvoorbeeld deze van Dr. Oetker)

* mijn siliconen muffinvorm heeft een inhoud van 115ml per muffin. Het is afhankelijk van hoe dik je de bodem maakt, tot hoever je afvult enz. Ik haalde met gemak 6 muffins uit de vulling. Heb je vulling over? Doe het in een schaaltje en zet het in de koelkast. Is net zo goed een heerlijk toetje!

Dit moet je doen om deze heerlijke no bake cheesecakes met rood fruit te maken

  • Hak de biscuits fijn met de hand of in de cutter van je keukenmachine/staafmixer.
  • Smelt de boter in een pannetje of vuurvast schaaltje in de magnetron. 
  • Voeg de gesmolten boter bij de koekkruimels en roer het goed door.
  • Een ijzeren muffinvorm zou ik invetten en onder de boden een rondje bakpapier leggen. Met mijn siliconenvorm heb ik dat niet gedaan.
  • Stort het koekkruimelmengsel op de bodem van de bakvorm en verdeel het gelijkmatig. Druk het goed aan. Zet de vorm in de koelkast om de bodem op te laten stijven.

Zoals je hieronder kunt zien heb ik mijn flexibele muffinvorm in een ovenschaal gezet, dat is een stuk makkelijker met in en uit de koelkast halen. Pro tip!

Koekjesbodem maken en cheesecake vulling in de muffinvorm.
Zie je, kind kan de was doen!

Verder met de vulling!

  • Doe de roomkaas, vanillesuiker, vanille-essence en het citroensap in een mixerkom. Mix dit goed door elkaar. Laat dit even staan.
  • Pureer 100 gram rood fruit mix. (Of laat het straks goed doorkoken, en prak het met een vork fijn).
  • Doe 3 gelatineblaadjes in een bakje koud water.
  • Doe de rood fruit mix en de suiker in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Laat het even doorpruttelen tot het een mooi ‘sausje’ is geworden.
  • Haal het pannetje van het vuur en laat het sausje iets afkoelen. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer die door het rood fruit saus.
  • Zet nu de mixer weer aan op een lage stand, en giet de rood fruit saus rustig door het roomkaasmengel.
  • Haal nu de muffinvorm weer uit de koelkast en verdeel het roomkaasmengel over de koekjesbodem. En wederom gaat het weer in de koelkast. Mijn tip: laat het zeker 2-3 uur opstijven.

Tot slot de topping!

  • Pureer 100 gram rood fruit mix (of wederom: breng het goed aan de kook en prak het met een vork fijn)
  • Leg 1 blaadje gelatine in een bakje met koud water.
  • Doe de fruit met 2 eetlepels kristalsuiker in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat het even doorpruttelen.
  • Laat de fruitsaus iets afkoelen, knijp het gelatineblaadje uit en roer het door de fruitsaus heen. 
  • Haal de muffinvorm weer uit de koelkast en giet de fruitsausje bovenop de roomkaaslaag.
  • Zet de muffinvorm weer in de koelkast.

Laat het geheel nu ook weer minimaal 2 uur in de koelkast staan.

Mini cheesecake rood fruit in de hand.
Tadaaaaaa!
Pinterest afbeelding voor Mini cheesecake bites met rood fruit.
Sla dit recept op op Pinterest met deze afbeelding!

Veelgestelde vragen:

Komen de cheesecakes wel de siliconenvorm uit?

Ik gebruikte een siliconen vorm en daar wip je ze echt heel gemakkelijk uit door de onderkant omhoog te drukken.

Moet er echt zoveel suiker bij?

Suiker kun je echt naar smaak toevoegen. Gebruik je bijvoorbeeld alleen zoete aardbeien, dan is de suiker prima weg te laten. In mijn diepvries rood fruit / bosvruchtenmix zitten flink wat zure besjes en daar doe ik dan liever wat meer suiker bij.

Ik wil graag een groter recept maken. Hoe doe ik dat?

Je kunt zelf het hele recept bijvoorbeeld verdubbelen. Wil je liever een grote(re) cheesecake maken? Gebruik dan het recept van de No bake mango ananas cheesecakebites

Kun je het recept ook met ander fruit maken?

Jazeker! Vervang de hoeveelheden die hierboven worden genoemd gewoon door het fruit van jouw keuze!

Kun je het ook zonder gelatine maken?

Ja dat kan. Agar Agar is bijvoorbeeld een (plantaardig) product dat je hiervoor kunt gebruiken. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, dus ik kan je er helaas geen tips over geven.

Eet smakelijk!

liefs Kirsten