Al enkele keren heb ik je verteld hoe je gemakkelijk geld kunt besparen. Door bijvoorbeeld koopzegels te kopen in de supermarkt voor een hoog rendement, of door in december extra goed te kijken naar je diverse verzekeringen of om vaste budgetten te maken voor cadeautjes. Er is nog een manier om geld te besparen en dat is om heel kritisch naar je rente te kijken. Hoe je kunt besparen op je rente? Door die bijvoorbeeld te vergelijken op Rente.nl!

Waarom je rente vergelijken?

Waarom je je rente zou moeten vergelijken? Dat is eigenlijk heel simpel. Veel mensen openen een bankrekening als ze volwassen worden en blijven de rest van hun leven lang bij dezelfde bank. Heb jij in de afgelopen 10 jaar ook steeds weer een brief gekregen dat de rente op je spaarrekening wederom is verlaagd? Ik kan me nog herinneren, ja daar komt Oma weer met haar praatjes, dat ik 4% rente kreeg op mijn spaarrekening!

Kijk jij voor de grap nu eens in je internetbankieren app. Hoeveel rente krijg jij nu op je spaarrekening? Ik zal je eerlijk vertellen dat ik een beetje ben geschrokken. Op mijn spaarrekening krijg ik nu 0,01% rente. Juist. NUL KOMMA NUL ÉÉN procent. Met andere woorden, ik krijg nu 1 cent rente per maand. 12 cent per jaar. Omdat ik mijn geld onderbreng bij een bank waar ik al zo’n 30 jaar een rekening heb. Dat zou toch anders moeten kunnen?

Heb je ook al naar je hypotheek gekeken?

Als je dan toch lekker bezig bent: heb je ook al naar je hypotheekrente gekeken? Je hypotheekrente vergelijken is misschien nog wel het slimste wat je kunt doen aangezien je daar veel geld mee kunt besparen. In dit geval maakt het niet uit of je een hypotheek bij een bank hebt of bij een speciale hypotheekverstrekker. Als jij ergens anders een lagere rente kunt krijgen, kun je je hypotheek oversluiten en ga je dus minder betalen. In de meeste gevallen betaal je dan wel een oversluitboete omdat je huidige verstrekker geld mis gaat lopen na jouw oversluiting. En hoewel het vaak om flinke bedragen gaat, kan een verlaging van je hypotheekrente over de langere termijn je veel meer geld opleveren!

Ook bij het voor het eerst afsluiten van een hypotheek is het verstandig de actuele rentestanden goed te vergelijken. Ga niet met de eerste de beste bank in zee. Dat jij een trouwe klant bent betekent niet dat dat ook wordt beloond!

Wist je trouwens ook dat je goed naar het bedrag van je hypotheek moet kijken? Je kunt tegenwoordig nog maar 100% van de woningwaarde hypotheken. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld geen hypotheek meer kunt afsluiten voor de kosten koper of voor een verbouwing. Dit moet je dan van eigen geld kunnen financieren. Maar wist je ook dat de hoogte van jouw hypotheekrente afhangt van welk percentage je hypotheek beslaat ten opzichte van je woningwaarde?

Als jouw woning bijvoorbeeld €300.000,- kostte, en jij hebt een hypotheek van datzelfde bedrag (=100%), is het risico voor de bank veel hoger dan wanneer jij een hypotheek van €270.000 (=90%) of €210.000 (=70%) hebt. In dat geval kun je mogelijk dus een lagere rente aanvragen. Hou dus je hypotheek ook goed in de gaten, want wellicht heb je recht op een verlaging van je hypotheekrente!

Waarom ik je dit vertel

Hoewel deze blog tot stand is gekomen door middel van een samenwerking, wil ik je graag informeren over de mogelijkheden die er ook voor jou zijn. Ik kan me nog goed herinneren dat ik totaal geen interesse had in geld. Of nou ja, in geld wel, maar zeker niet in bankzaken. In dat opzicht ben ik enorm veranderd. Ik hou mijn geld goed in de gaten, weet wat ik uitgeef en ik weet wanneer ik aan de bel moet trekken om slimmer met mijn geld om te gaan. Want laten we eerlijk zijn. De bank dient het je niet op een presenteerblaadje aan. Je zal er dus echt zelf achteraan moeten gaan. Maar ongetwijfeld is het de moeite waard en heb jij straks veel meer plezier van je zuurverdiende centjes!

*Deze blog is tot stand gekomen door een samenwerking

liefs kirsten