Hola! Het lijkt wel alsof de Spaanstaligen Netflix overnemen. De ene na de andere Spaanse serie komt op mijn homepage voorbij. Dat vind ik helemaal niet zo erg, want ik ben dol op die slissende ‘s’ en temperamentvolle acteurs. Netflix is natuurlijk ook niet gek. Veel van deze series worden door hen zelf geproduceerd. Logisch ook, als zo’n 8% van de wereldbevolking Spaanstalig is. Dus vandaag van mij voor jou: de leukste Spaanstalige series op Netflix.

Gran Hotel (romantiek, kostuumdrama)

Gran Hotel gaat over Julio, een jongeman die op zoek gaat naar zijn zus die is verdwenen terwijl ze in het Gran Hotel werkte. Als hij als ober aan de slag gaat, raakt hij verstrikt in de perikelen die zich achter de schermen van het luxe hotel afspelen. Als hij dan ook nog een affaire begint met de dochter van de eigenaar, is het feest compleet.

Gran Hotel is romantisch, spannend en op zijn tijd een tikkeltje voorspelbaar. Dat laatste hindert eigenlijk niet zoveel. Je wordt heerlijk in het verhaal meegezogen en zeker bij het laatste seizoen kun je maar moeilijk stoppen met kijken omdat het zo spannend is.

https://youtu.be/vGFNgQSNUk4

Leuk detail: Er zijn inmiddels meerdere ‘remakes’ van Gran Hotel gemaakt waaronder in 2019 ‘Grand Hotel’ voor ABC , geproduceerd door Eva Longoria, over het laatste hotel dat in familiebezit is in Miami.

La Chicas del Cable (drama)

Als Alba en Fernando als 15-jarige van het platteland naar de grote stad weglopen, verliezen ze elkaar uit het oog. Dat ze jaren later weer oog in oog staan met elkaar, krijgt het leven van het beiden een hele andere wending. Alba gaat onder een valse naam werken als telefoniste bij ‘La Compañia Telefónica (OMG – zeg dat woord nou eens zelf met dat lekkere Spaanse tongvalletje, heerlijk toch?) waar ze kennis maakt met de andere telefonistes en met hen van het ene in het andere drama valt.

Ik geef toe, La Chicas del Cable is absoluut een vrouwenserie. Al keek de Vent regelmatig een stukje mee. Drama, romantiek, onbeantwoorde liefde, je kent het wel. Het wel en wee van de telefonistes en de eigenaarsfamilie Cifuentes wordt lekker gedramatiseerd en komt met regelmaat met elkaar in conflict. Gewoon heerlijk om met een pot thee of een wijntje bij op de bank te hangen.

Detail: Yon Gonzalez (Fernando), Concha Velasco (Doña Carmen) en Kiti Manver (Victoria) speelden ook in Gran Hotel.

La Casa de Papel (actie, misdaad)

Natuurlijk mag La Casa de Papel niet in dit lijstje ontbreken. De serie gaat over een groep criminelen die onder leiding van ‘El Profesor’ de misdaad van de eeuw wil plegen. Niet alleen het inbreken bij de Spaanse Koninklijke Munt, maar zelfs hun eigen geld drukken en vertrekken met 2,4 miljard. Het plan is tot in de puntjes uitgedacht en iedere crimineel heeft zijn eigen rol in het plan.

Juist omdat het zo spannend is, wil ik er niet te veel van verklappen. Maar vond je series als Breaking Bad en Prison Break wat, dan moet je La Casa de Papel ook zeker gaan kijken!

Vis a Vis (drama, misdaad)

Ik ben er zelf nog niet aan begonnen, maar hij staat al een tijdje te wachten in mijn watchlist: Vis a Vis. De serie over Macarena, die uit verliefdheid voor haar baas een misdaad begaat en daar nu een straf van 7 jaar voor moet uitzitten in de vrouwengevangenis. Het leven in de gevangenis is nogal een schok voor Macarena. Een hoog OITNB-gehalte, maar dat vond ik het eerste seizoen ook prima te doen (en daarna ging het snel bergafwaarts) dus ik ga deze Spaanse variant ook een kans geven.

Hoofdrollen zijn weggelegd voor Maggie Civantos (Macarena) die we kennen als Angeles uit La Chicas del Cable en Alba Flores (Saray) die ook de rol van Nairobi in La Casa de Papel vertolkte.

Alta Mar (drama)

Als de zusjes Carolina en Eva meereizen op het cruiseschip dat ze van Spanje naar Brazilië zal brengen, gebeuren er wel een aantal heel vreemde dingen. Een vermissing, een moord aan boord en hoe zit het met die situatie over hun dode vader en welke rol speelt hun oom daarin? In aanloop naar de bruiloft van Carolina en baas van het schip Fernando wordt er steeds meer duidelijk.

Alta Mar is zeker geen hoogstaand verhaal, maar prima om je te vermaken. Het is een aaneenschakeling van intriges, spanning en bizarre situaties dus het houdt je zeker wel geboeid.

Eloy Azorín (Fernando) zagen we ook al in Gran Hotel, waar hij de niksnut zoon van de familie Alarcón speelt.

Vivir sin permiso

Van een moeder op school kreeg ik voor de zomer nog de tip om Vivir sin Permiso te kijken. Letterlijk vertaald is de titel Leven zonder toestemming. Nemo lijdt aan Alzheimer, maar wil dat zo lang mogelijk voor zijn familie verborgen houden. Alleen is een ziekte waarbij je veel vergeet niet heel handig als je drugsbaron hebt en er kapers op de kust liggen om je imperium te stelen.

Even zelf de ondertiteling aanzetten 😉

Velvet

Tot slot staat Velvet ook nog op de lijst. Ook een serie die nog op mijn watchlist staat. Velvet gaat over een Spaans modehuis in de jaren ’50/’60. Uiteraard met alle spanningen, jaloezie, intriges en romantische verhoudingen die daarbij horen. Velvet heeft inmiddels ook al een spin-off: Velvet Colleción. Die kijken we er dus gewoon even lekker achteraan!

Vind jij het Spaanse aanbod van Netflix ook zo leuk? En wat is jouw favoriete Spaanstalige serie?

liefs kirsten