Al jarenlang is er de Speelgoed van het jaar verkiezing en wordt het allerleukste nieuwe speelgoed van dat jaar verzameld om uiteindelijk een winnaar met de titel ‘Speelgoed van het jaar’ te benoemen. Ook dit jaar is er weer een lijst met de genomineerden en mocht mijn collega Sharon van Moeders.nu in de vakjury bestaande uit bloggers, pedagogen, inkopers en speelgoeddeskundigen plaatsnemen. In haar blog kun je, naast een uitgebreide beschrijving van de verkiezing, ook het overzicht zien van alle genomineerden. In deze blog vertel ik je alles over mijn favorieten!

Mijn favoriet in de categorie 0 t/m 3 jaar

Het zal de juf in mij zijn maar ik ben dol op educatief speelgoed. En daarnaast ben ik dol op puzzelen en heeft mijn peuter dat duidelijk van mij geërfd. Ik ben dan ook blij dat er ook dit jaar weer een Smart Games spel in de lijst staat en dit keer zelfs in de categorie 0 t/m 3 jaar.

Brain Train

Brain Train is een combinatie tussen ‘gewoon een leuke speelgoedtrein’ en een spel waarin logisch nagedacht moet worden. Met maar liefst 48 opdrachten kun je je hersens flink laten kraken. Met aanwijzingen moet je de wagonnetjes steeds in een andere volgorde plaatsen en daarbij de blokken in de juiste kleuren toevoegen.

Wat ik erg leuk vind aan dit spel dat je het aan een kind van 3 kunt geven die er wellicht vooral mee zal spelen als trein, maar naarmate het kind ouder wordt, zet je het speelgoed op een meer educatieve manier in. Dit maakt het dus dat het niet iets is wat na een maand achterin de kast verdwijnt, maar zorgt voor jarenlang speelplezier voor jong en oud.


Mijn favorieten in de categorie 4 t/m 6 jaar

In de categorie 4 t/m 6 jaar zijn er dit jaar een aantal genomineerden die mij op verschillende manieren aanspreken. Wederom is er een gave smartgame genomineerd, maar ook knutselspullen en een gezelschapsspel. En juist in deze leeftijd kunnen kinderen zo ontzettend veel leren van gezelschapsspelletjes, die mag dus zeker niet ontbreken in mijn favorietenlijstje.

Tropical Zoo

Met de vierkante kralen van Tropical Zoo maak je de leukste dieren in 3D. Het werken met de kralen is natuurlijk goed voor de fijne motoriek en het werken in 3D doet het ruimtelijk inzicht enorm goed. Knutselen met benefits dus! Wat fijn is bij Tropical Zoo is dat je geen spannende of gevaarlijke materialen nodig hebt. De kralen verkleven zich met kraanwater en doordat ze vierkant zijn, zijn de verbindingen makkelijker gemaakt dat bij ronde kralen.

Bijkomende meevaller is de prijs. TropicalZoo is uiterst geschikt om cadeau te geven op bijvoorbeeld een kinderverjaardag! Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat wanneer de kralen of zijn, je er niet meer mee kunt spelen en ik heb vooralsnog geen ‘extra-kralensets’ gevonden.

Smart Farmer

De dieren moeten allemaal netjes op hun eigen plek komen, maar hoe los je die puzzel op? Bij Smart Farmer ben jij de boer die de hekjes, waterbakken en dieren op de juiste moet zetten. Lekker die hersens laten kraken dus!

Crocs’ Socks

Bij Crocs’ Socks gaat het in snelheid en een goed geheugen. De Krokodil mist een sok en jij moet zo snel mogelijk met je plopper het goede kaartjes te pakken zien te krijgen. Maar let je wel op? Moest het nou een linker, of een rechtersok zijn?

Leuk feitje: een spel van Nederlandse makelij: BS Toys

Adviesprijs: €16,95

Mijn favorieten in de categorie 6 en 7 jaar & 8 en 9 jaar

Deze leeftijdscategorie vind ik een enorm lastige terwijl ik zelf les geef in de doelgroep. Kinderen op deze leeftijden lopen zo enorm uiteen qua interesses maar ook qua ontwikkeling. En heel eerlijk, ik heb zelf totaal geen interesse in alles wat roze is en glittert, dus die genomineerden sla ik maar al te graag over. En ik ben dus wel dol op smartgames, dus die deel ik graag met je!

Colour Catch

Bij Colour Catch is het de bedoeling om de dieren aan hun avondmaal te helpen. Plaats de dieren zo dat ze de juiste kleur krijgen als hun maaltje. Een smart game met 48 verschillende opdrachten. En zonder al te veel kleine onderdelen, dus ook prima geschikt voor op de achterbank naar jullie vakantiebestemming!

Adviesprijs: €14,99

Mijn favorieten in de categorie 10 en 11 jaar

Kom maar door met de gezelschapsspellen met inzicht! Deze leeftijd is zo leuk om samen lekker aan de slag te gaan bijvoorbeeld met onderstaande spellen.

Menara

In Menara is het de bedoeling om gezamenlijk de tempel weer op te bouwen aan de hand van aanwijzingen en bouwplaten. Samenwerking is absoluut vereist want een misstap in jouw beurt kan fatale gevolgen hebben voor de bouwplannen.

Escape Room the Game: Jumanji Family Edition

Ik vind de spellen van Escape Room The Game altijd enorm leuk. Samenwerking, puzzels, hersens kraken, ik hou ervan. Hoewel veel Escape Room spellen meer geschikt zijn voor de wat oudere speler, is deze Jumanji Family Edition geschikt voor spelers vanaf 10 jaar. Het spel duurt een uur waarin de spelers gezamenlijk codes moeten zien te kraken. In dit spel kun je 3 mysteries spelen die bij elkaar een compleet verhaal maken.

Adviesprijs €29,99

Mijn favoriet in de categorie 12 t/m 17 jaar

Exploding Kittens

Met dikke stip op nummer 1 is natuurlijk Exploding Kittens. Dit heerlijk sarcastische spel is ontzettend grappig en een simpel spel om gewoon lekker op een avondje met vrienden te spelen. Het doel van het spel is om het de andere spelers zo lastig mogelijk te maken en met natuurlijk het ultieme doel: Exploderende kittens! Wij spelen dit spel al een jaar of twee in de Engelse versie en ook de app-versie die je bij het spel kunt downloaden maar nu is er een Nederlandse versie die absoluut ook geschikt is voor de volwassen spelers. Leuk detail: inmiddels zijn er diverse uitbreidingssets én het spel Exploding Unicorns.

Rolit

En ken je Rolit nog? Ik kan me nog herinneren dat ik dat spel speelde toen ik in de brugklas zat, dus inmiddels zo’n 20 jaar geleden. Het spel is in een nieuw jasje gestoken en is dit jaar genomineerd in de categorie 12 t/m 17 jaar. Plaats en draai de gekleurde balletjes zó dat ze allemaal van jou worden. Het vraagt inzicht en slim spel maar absoluut nog steeds leuk!

Mijn favorieten in de categorie 18 plus

Clever

Heb je nu wel genoeg Yahtzee gespeeld? Dan is Clever absoluut een waardige opvolger. Dit dobbelspel combineert het geluk van de gooi met het inzicht van een denk spel. Gebruik je dobbelstenen wijs want voor je het weer presenteer je de overwinning aan je buurman op een zilver dienblad.

What Do You Meme?

Ben jij de grappigste thuis en heeft de Meme geen geheimen meer voor jou? Test van je humor met het spel hat Do You Meme? Combineer de fotokaart met een tekstkaart om zo de leukste Memes te maken. Je tegenspelers zijn ook je jury, dus je zult alles uit te kast moeten trekken.

De verkiezing Speelgoed van het jaar 2019

Lees alles over de verkiezing van Speelgoed van het jaar 2019 en natuurlijk ook hoe jij kunt stemmen hier! Als je stemt maak je tevens kans op superleuke prijzen. Doen dus!

Wat is jouw favoriete spel onder de genomineerden? Vergeet niet te kijken op Moeders.nu en laat je stem horen!

liefs kirsten