Hoera! De vakantie is bijna voorbij. Of helaas, je moet nog twee weken. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik ben dat hele vakantiegevoel een beetje kwijt sinds ik moeder ben geworden. De vakantie is eigenlijk niet meer dan een periode waarop ik niet hoef te werken maar nog steeds het entertainment bent. En daar moet toch eens verandering in komen.

1. Plan je eigen momenten

Vakantie is uitgevonden om tot rust te komen van het dagelijks hard werken. Een pauze van de drukte, deadlines en je allerleukste collega’s. En dat betekent dan dus niet dat jij thuis vervolgens de hele vakantie het opperhoofd van het entertainmentteam bent. Plan je eigen vrije momenten en ga dingen doen die jij leuk vindt. Kies soms bewust gewoon even lekker voor jezelf. Laat de kids lekker naar de BSO gaan of vraag Opa en Oma om een dagje op te passen. Niets is vermoeiender dan 6 weken lang kids bezighouden die elkaar de kop inslaan.

2. Werk samen met een vriendin

Ik weet niet of het je al is opgevallen, maar kinderen kunnen zich vaak prima vermaken als er iemand is die ze bezig houdt. En aangezien jij dat niet wilt zijn, werk je samen met een vriendin. Alle kinderen bij elkaar zorgt voor urenlang speelplezier en jullie kletsen lekker bij over van alles en nog wat. In je eigen huis of tuin geen ruimte? Ga dan lekker naar het park of speeltuin in de buurt. Picknickmand en een kleed mee, en relaxen maar. Je zult je verbazen, je hebt geen kind aan ze!

3. Verdeel de taken op vakantie

Ga je op vakantie? Zorg er dan voor dat je niet al je dagelijkse taken alsnog helemaal zelf doet alleen dan op je vakantieadres. Kinderen kunnen ook echt wel helpen met bepaalde klusjes en ook je vent heeft twee handjes gekregen bij geboorte dus die mogen ook best even wapperen. En als dat betekent dat op zijn kookdag pizza’s worden besteld, helemaal prima. Thuis kun je wel weer gezond eten. Laat het gewoon lekker los. Je bent op vakantie hoor!

4. Kinderen op normale tijd naar bed

Echt waar. Ik zweer er bij. De kinderen gaan hier in de vakantie echt op een normale tijd naar bed. Dat zorgt ervoor dat ik in ieder geval in de avonden nog even rust heb. Een boek kan lezen, of een filmpje kan kijken. Het is natuurlijk vakantie en dat betekent dat je best wel een beetje flexibeler kan zijn maar laat kinderen die normaal om 19.00u in bed liggen niet avond aan avond opblijven tot 22.00u. Daar wordt echt niemand gezelliger van. Geloof me, mijn buurvrouw weet er alles van.

5. Plan de tijd goed in en zeg wat vaker ja

Niks is zo irritant als het constante gezever aan je hoofd van kinderen die zich vervelen. Bespreek ‘s avonds wat jullie de volgende dag gaan doen. Gaan jullie op stap? Blijven jullie thuis? Komt er visite? Het is voor kinderen altijd fijn om dat te weten. Bespreek met ze dat er ook momenten zijn dat ze zichzelf gaan vermaken. Vervelen mag, maar klagen niet. Komen je kinderen met wilde plannen? Zeg gewoon eens wat vaker ja. Een logeerpartijtje? Leuk! Watergevecht terwijl het regent? Nat word je toch wel! Je zult zien dat je dan zelf ook een stuk relaxter door de vakantie heen komt.

En dan nu nog de gratis bonustip voor een fantastische vakantie:

Zorg dat je voldoende wijn in huis hebt!

liefs kirsten

Lees ook:
De leukste uitjes met kinderen in Zuid-Holland

Uitgelichte foto: Pexels