Zoals je de afgelopen tijd heb kunnen lezen, heb ik nogal wat luchtwegklachten gehad de afgelopen twee jaar. Het begon met heftige allergie-aanvallen die overgingen in astma-aanvallen die weer overgingen in holte-onstekingen. Na een lang traject met mijn huisarts en een doorverwijzing naar de longarts, kwam ik uiteindelijk bij een KNO-arts terecht. Ik bleef namelijk maar ontstekingen houden, veel last van snot en slijm en gewoon enorme pijn in mijn gezicht. ‘Heb je al eens een neusdouche gebruikt bij deze klachten?’, vroeg hij me tijdens een consult. En hoewel dit idee me nou niet echt aanlokkelijk leek en ik wel 100 argumenten kon bedenken om het niet te doen, ging ik op de terugweg gelijk langs de apotheek om een Rhino Horn te kopen.

Het gebruik en werking van een neusdouche

Het spoelen van de neus met een neusdouche is al een eeuwenoude gewoonte. In de Ayurveda staat het gebruik ‘Jala Neti’ (water – reinigen) als een vaste traditie in de dagelijkse hygiene. De Netipot wordt gebruik in combinatie met zout en zorgt voor een milde reiniging van de bovenste luchtwegen. In het Oosten dus een heel normaal gebruik maar in het Westen aanzienlijk minder bekend. Een neusdouche roept hier hele onplezierige en onsmakelijke gedachten op. Nergens voor nodig want het gebruik van een neusdouche is super simpel.

Het gebruik van een neusdouche kan helpen bij vermindering van klachten aan de bovenste luchtwegen. Met het juiste gebruik zorgt een neusdouche ervoor dat de druk op de holtes wordt verminderd waardoor je vrijer kunt ademen. Het spoelen van de neus zorgt er ook voor dat slijm, stof- en stuifmeeldeeltjes verdwijnen wat er eveneens voor zorgt dat je minder klachten ontwikkelt. Ook worden je slijmvliezen extra bevochtigd en raken ze dus minder snel geïrriteerd. Naast je bovenste luchtwegen krijgen ook je ogen, traanbuizen en oorwegen een flinke oppepper van een neusdouche. Het is dus niet vreemd dat artsen bijvoorbeeld een Rhino Horn aan hun patiënten met luchtwegklachten aanraden.

Aan de slag met de Rhino Horn

Zoals ik al zei, ik stond ook niet te springen bij het advies van de KNO-arts. Maar goed, die beste man heeft er langer voor geleerd dan ik en als zoiets simpels mij kon helpen bij het verminderen van mijn klachten, waarom zou ik het dan niet proberen?

Het gebruik van de Rhino Horn is vrij simpel. Je vult ‘m met water op lichaamstemperatuur (zo’n 37-39 graden Celsius) en vult het maatschepje met zout. Let erop dat je zout zónder jodium of andere toevoegingen gebruikt. Roer het zout goed door het water en je bent ready to go. Houd je hoofd schuin en zet het tuutje van de neusdouche tegen het neusgat dat het minst verstopt zit. Adem gewoon rustig door je mond en de rest gaat vanzelf. Wissel halverwege de hoeveelheid water naar de andere kant. Dep je neus na gebruik schoon en snuit beide neusgaten rustig na. Spoel de Rhino Horn na met water en laat ‘m op z’n kop drogen op een schone ondergrond.

Mijn ervaring met de Rhino Horn

Het kostte me wel een paar keer voordat ik de juiste manier had gevonden maar inmiddels ben ik fanatiek neusdoucher, haha. Wanneer ik de eerste tekenen van snotterigheid voel opkomen, spoel ik soms wel meerdere keren per dag. Na het spoelen merk ik echt dat ik meer lucht krijg en er ruimte ontstaat in mijn luchtwegen. En niet verder lezen als je niet houdt van TMI: als ik echt last van hebt van mijn holtes, zie je ook echt de snotterige troep uit mijn neus komen. Misschien niet het meest smakelijke verhaal om te delen maar het in ieder geval bewijs dat het spoelen van de neus daadwerkelijk nut heeft.

Ook in het geval van mijn heftige hooikoorts, of eigenlijk meer allergieën, biedt de Rhino Horn verlichting. Toen ik afgelopen week bij de allergoloog op bezoek was, kreeg ik ook de vraag of ik al gebruik maakte van een neusdouche. Zeker omdat ik allergisch ben voor stuifmeel en boompollen is het reinigen van de neusholtes extra belangrijk in het seizoen. Dat kan namelijk flinke aanvallen voorkomen.

Wat mij betreft is het gebruik van een Rhino Horn of andere neusdouche echt een aanrader. Dat zoiets simpels zoveel verlichting kan geven is natuurlijk super! Natuurlijk laat het niet al je klachten verdwijnen maar iedereen die bekend is met hooikoorts of andere benauwdheidsklachten zal beamen dat het absoluut geen pretje is en elke vermindering van klachten welkom is. Dus als een echte influencers beaamt, ben ik mijn hele omgeving aan het influencen om de Rhino Horn eens een keertje te proberen. Want als ik ergens eenmaal echt enthousiast over ben…

Wil jij ook een Rhino Horn uitproberen? Hij is verkrijgbaar in twee maten, de volwassen uitvoering en de junior voor kinderen tussen de 4-12 jaar, bij de apotheek of drogisterij maar natuurlijk ook online via onze Grote Blauwe Vriend.

Heb jij wel eens een neusdouche gebruikt? En helpt het jou ook?

liefs Kirsten

Deze blog bevat een affiliatielink. Dat betekent dat wanneer jij iets via deze link aanschaft, ik een kleine bedrag krijg van deze webwinkel. Dit kost jou niets extra maar helpt mij bij het bekostigen van deze website.