Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar inmiddels zit ik al ruim 6 jaar in de luiers. Mijn meiden zijn niet zo snel met zindelijk worden en toen de eerste eindelijk droge broeken had, kwam nummer twee die er ook ruim de tijd voor neemt. Nu ben ik ervan overtuigd dat druk zetten op het zindelijk worden niet heel veel helpt, dus ik geef de tijd en ruimte om zelf aan te geven wanneer het zover is. Neemt niet weg dat ik heel graag klaar wil zijn met zakken stinkende luiers!
Hoeveel luiers gebruik je per kind?
Ik weet niet goed dat toen Pippa werd geboren en er overal stond aangegeven dat een pasgeboren baby zo’n 8-10 luiers gebruikt per dag. Nou, ik kan je vertellen, dat waren er bij haar een paar meer. Maak er maar het dubbele van. De pakken luiers waren niet aan te slepen en het voorraadje dat ik zorgvuldig had opgebouwd in de laatste weken van de zwangerschap (yes, ik liep die laatste weken lekker elke luieraanbieding af) verdween als sneeuw voor de zon. Ik wist niet hoe snel ik van aa A-merk over moest stappen op het huismerk dat, na wat praktisch onderzoek, even goed bleek te zijn.
Nu moet ik dan ook wel weer bekennen dat Nova de luierscore weer aardig naar het gemiddelde wist te trekken. Gelukkig, want aangezien alle prijzen stijgen, zie je dat de luiers ook steeds duurder worden en dan hebben we het over het milieuaspect nog niet eens gehad. Tonnen luiers met microplastics erin kan natuurlijk nooit goed zijn voor deze aardkloot.
Wasbare luiers dan?
Een goed alternatief zijn de wasbare luiers die je steeds meer voorbij ziet komen. Ze zijn een stuk milieuvriendelijker omdat je ze eindeloos kunt gebruiken en dus minder afval produceert. Zeker in gemeentes waar je je afval per zak of in kilo’s betaalt, is het zeker goed om je eens te gaan verdiepen in wasbare luiers.
Ja ik hoor het je denken: IEW.
Maar echt, we zijn het stadium zeiknatte-om-de-billen-gevouwen-hydrofiele-doek-met-veiligheidsspeld echt vér voorbij. Tegenwoordig heb je diverse wasbare luier ‘systemen’. Van waterafstotende overbroekjes met absorberende inlegger tot alles-in-één-systeem tot makkelijke wasbare luierbroekjes. Een wasbare luier is daarmee niet smeriger dan een volle wegwerpluier. Linksom, rechtsom, poep en plas is weinig aangenaam.
Het leuke is, is dat wasbare luiers steeds meer geaccepteerd worden. Ook bij de opvang of gastouder zie je steeds kindjes met wasbare luiers. En dan is natuurlijk een mooie ontwikkeling aangezien je niet wilt weten hoeveel wegwerpluiers er op een gemiddelde dag op een KDV doorheen gaan. Een beter milieu begint bij jezelf enzo. En nu is het natuurlijk niet zo dat je, wanneer je kiest voor wasbare luiers, je nooit meer een wegwerpluier mag gebruiken. Het is niet alles of niets. En met dat in gedachten:
Hoe denk jij erover? Zou je wasbare luiers overwegen als alternatief voor wegwerpluiers? Of zou je het overwegen om het bijvoorbeeld half-half te doen? Ik ben benieuwd!
Ik ben nu met de tweede op komst definitief om naar wasbare luiers. Bij de eerste twijfelde ik nog, 8 jaar geleden wasser ook nog niet zoveel keus. Maar nu scheelt het zoveel in geld en de keuze maakt het bijna moeilijk om te kiezen
leuk artikel! Met Eefje hebben we part time wasbaar luieren gedaan omdat mijn lieftallige wederhelft het maar niks vond. Nouja, prima! Alle kleine beetjes helpen 🙂