Oh, jij dacht dat nu je kind op school zit je leven makkelijker zou worden? Nou, think again! Met je kind op de basisschool gaat er een hele nieuwe wereld aan problemen en frustraties voor je open. En ik ben natuurlijk niet te beroerd een aantal van deze puntjes even voor je aan te stippen. Dit is wat ouders onmogelijk irritant vinden aan de basisschool!

Waarom ouders de basisschool gewoon irritant vinden

Het klinkt misschien een beetje hard, maar het is wel zo: de basisschool kan voor ouders nou eenmaal hartstikke irritant zijn. Maar Kirsten, je bent zelf juf geweest, hoe kun je dat nou zeggen?! Nou, nu ik een ouder ben met twee kinderen op de basisschool, heb ik zelf ook heel wat irritaties over school. Als je kind naar de basisschool gaat, heb je nou eenmaal een bepaalde verwachten en het is maar wat vervelend als de school daar niet aan kan voldoen. En natuurlijk gaat het echt niet alleen om de school. Ook al die andere kinderen (EN HUN OUDERS) op de basisschool kunnen vreselijk irritant zijn.

Zelf vind ik het bijvoorbeeld héél irritant dat bij school het hek en de deur altijd pas heel laat open gaan.Zzelfs als het met bakken uit de hemel komt. Of dat kinderen niet worden aangesproken op hun gedrag op het schoolplein terwijl ouders erbij staan. Ik houd er ongetwijfeld een prehistorische kijk op opvoeding op na, maar een beetje fatsoen en normaal gedrag is wel gewenst.

Dit is wat jullie vooral irritant vinden

Natuurlijk ben ik niet de enige met een bak irritaties. Mijn lieve volgers op Instagram deden met liefde een duit in het zakje. Ik ben benieuwd in hoeveel van deze punten jij je herkent!

 1. Wat ontzettend vervelend is: je hebt 4 jaar lang je kind ver weg van de irritante kinderen kunnen manoeuvreren maar nu ze op de basisschool zitten, heb jij natuurlijk niet meer in de hand met wie ze spelen of omgaan. Maar dat nou precies dat ene hele irritante, opschepperige, altijd overduidelijk aanwezige kind het beste vriendje wordt van die van jou, is echt niet oké.
 2. Veel scholen nemen de rol van gezondheidsgoeroe op zich en promoten vooral alles wat ‘gezond’ moet zijn. Geen koekjes meer bij de pauzehap en al zeker geen ongezonde traktaties. Het liefst zien ze natuurlijke, biologische, vegan, gedroogdfruitspiesjes. Prima dat ze dat beleid hanteren, maar waarom komen onze kinderen dan wel met een ongezonde traktatie naar buiten? En vooral: waarom altijd zoveel plastic troep?!
 3. Alles moet last minute. Als er iets met stip op 1 staat van irritaties die ouders hebben wat betreft school is het de slechte communicatie. Zeker met meerdere kinderen op school ontvang je per week meerdere berichtjes, mailtjes en nieuwsbrieven. Nu zijn er natuurlijk ouders die het presteren echt geen enkel van deze berichten te lezen, maar hoe komt het toch dat je altijd pas om 20u een mailtje krijgt dat je kinderen de volgende dag een potje/eierdoos/lege fles/(voeg iets anders in wat je niet altijd in huis hebt) mee moeten nemen voor de knutselles? En hoe moeilijk is het om data en tijden even te checken voordat de mailing eruit gaat? Oh, en vergeet vooral de ‘we gaan morgen naar een uitje en hebben 5 ouders met auto nodig. Serieus?!
 4. Wat veel ouders ook de das omdoet is de moedermaffia. Je weet wel, van die ouders die altijd en overal wel wat over te miepen hebben. En vooral vooroordelen hebben. Heel. Veel. Vooroordelen. Ongetwijfeld ben je zelf perfect enzo. Maar laat mij lekker in mijn sportbroek met mijn vette haren op het schoolplein staan en voor de 26e keer teruglopen voor die vergeten biebtas.
 5. Niet per sé iets waar school wat aan kan doen maar waar wel veel ouders tegenaan lopen: de ontbijtstrijd of überhaupt de ochtendspits. Waarom is het toch zo dat school om half 9 start en niet gewoon om een uur of 10? Een beetje meer rust in de ochtend kunnen we zelf ook wel gebruiken!
 6. Ik heb als leerkracht altijd geprobeerd om tijdig aan de bel te trekken en ik kan me daarom ook helemaal voorstellen dat ouders echt boos worden als het volgende gebeurt. ‘Ik heb regelmatig aan de leerkracht gevraagd hoe het met mijn kind ging en het was altijd oké, ook dat vak wat hij zichtbaar heel moeilijk vond. Je snapt dat ik nogal pissig was toen ik een onvoldoende op het rapport zag staan’.
 7. Slechte slapers in huis? Dan ben je sowieso al heel blij als je eens een nachtje kunt doorslapen. Des te tegennatuurlijk voelt het dan om slapende kinderen wakker te maken omdat ze zonodig naar school moeten.
 8. Nog meer schoolpleinleed: De verplichte gesprekjes met ouders die je eigenlijk helemaal niet mag. Serieus, laat me met rust!
 9. HEBBEN ZE NU ALWÉÉR STUDIEDAG????
 10. Echt superleuk dat mijn kind zo verschrikkelijk creatief is op school en zo’n 25 tekeningen per week maakt, maar ik hoef ze echt niet allemaal mee naar huis. De enorme berg knutselwerkjes, stencils, werkboekjes en tekeningen ben ik echt liever kwijt dan rijk!
 11. Dan is er natuurlijk nog de groepsapp. Je weet wel, die app waarin elke nieuwe ouders even bedankt voor toevoegen en waarbij je na het delen van een tikkie de komende 24 uur ‘betaald voor Sophie, betaald voor Daan, betaald voor Ehsan, betaald voor Floris, betaald voor Julie’ leest.
 12. Ouders die nooit komen helpen maar wel overal wat over te zeiken hebben. Heeft dit uitleg nodig? Enneh… wiens ouder ben jij eigenlijk?

Toch wel fijn dat ze naar school kunnen

Nu mogen we natuurlijk best even klagen maar laten we eerlijk zijn. Het is natuurlijk ook wel heel fijn dat onze kinderen gewoon naar school kunnen. Dat scholen hun uiterste best doen om voor iedere klas een leerkracht te vinden, ondanks dat veel mensen het onderwijs hebben verlaten de afgelopen jaren ( *steekt hand in eigen boezem* ). En hoewel ik het heel gezellig vond om mijn kind tijdens de lockdown thuis te hebben en zelf deel uit mocht maken van haar leerproces, heb ik er toch liever gewoon 25 bij elkaar in een lokaal om les te geven. Dus school, ook al hebben we altijd wel wat te mopperen: het is fijn dat jullie er zijn!

Heb jij ook nog iets wat je enorm irritant vindt nu dat je kind op de basisschool zit?

liefs Kirsten

Uitgelichte foto door Karolina Grabowska via Pexels.com