Goed voor jezelf zorgen is iets waar veel vrouwen we wat beter in mogen worden. Bij mannen lijkt dat hele me-time ding niet zo’n issue te zijn. Op de een of andere manier hebben ze dat gewoon. Maar serieus, hoe doen jullie dat? Iedere keer als ik ga zitten staat er wel weer een kind te gillen om iets te drinken/eten/aandacht/pleister/zalfje. Terwijl hij ook gewoon op die bank zit. Ik verwonder me over het feit dat hij wel tijd heeft om YouTube uit te spelen of eindeloos te Candy Crushen en wanneer hij met de Switch in zijn handen zit, laten de kinderen hem gewoon met rust. HOE DOE JE DAT?

Neem die tijd voor jezelf

Als je aan een man vraagt waarom zij geen moeite hebben met me-time zullen de meesten je geen duidelijk antwoord kunnen geven. Ze doen het namelijk gewoon. Mannen zijn over het algemeen veel vrijer in het nemen van tijd voor zichzelf. Waarom? Omdat wij ze die ruimte geven. Als jij altijd al achter het fornuis staat als hij thuiskomt, zal hij heus niet uit zichzelf bedenken dat het voor jou ook leuk is als er eens gekookt wordt of het handig is om gelijk even de tafel te dekken. Mijn ervaring daarbij is ook dat ik heb dingen moet vragen vóórdat hij ergens mee bezig is. Als hij eenmaal in the zone is, kom ik er gewoon niet doorheen. Iets met mannen kunnen maar één ding tegelijk? Misschien is dat dan ook wel de reden dat de kinderen altijd naar mama toe komen op zo’n moment. Mama spring namelijk zonder moeite van de ene naar de andere situatie. Strikt veters terwijl ze een oven aanzet, maakt limonde terwijl ze een doktersafspraak plant en ga ze maar door. De multitasker in ons is onze eigen grootste vijand!

De mededeling

‘Schat, ik heb vrijdag avond afgesproken met de jongens om een biertje te gaan drinken’. Ja, geef die jongen eens ongelijk. Hoewel jij wellicht ook wel graag een wijntje was gaan drinken met de meiden, was hij je toch te snel af. Want ja, als er niks in de (gezamenlijke) agenda staat, kan er een van de twee thuisblijven. Beetje jammer wel dat jij dat meestal bent. Misschien zelf toch deze tactiek ook eens toepassen. En wil hij dan alsnog weg wil, prima. Maar dat is hij ook degene die de oppas regelt. Daar ben ik inmiddels ook wel makkelijker in geworden. De meiden vinden het leuk als er oppas komt, want vaak betekent dat dat Oma komt. En dat betekent onverdeelde aandacht, liefde, knuffels én extra lang opblijven!

Schuldgevoel? Niet aanwezig!

Wij moeder zijn soms toch zo bang van wat iedereen overal van vindt. Ga je regelmatig op stap, ben je misschien in de ogen van een ander wel te weinig bij je kinderen. Geef jij geld uit aan jouw eigen hobby maar laat je je kinderen in tweedehands kleding lopen, zoals Annemarie vertelt in het tv-programma Waar doen ze het van? Tsja, daar valt wat over te zeggen. Het punt is, iedereen heeft overal een mening over. Maar waarom zou die mening jou een schuldgevoel moeten geven? We mogen tijd en geld aan onszelf besteden. Gewoon omdat wij naast moeder en vrouw ook nog gewoon een eigen persoon zijn. Op de een of andere manier hebben mannen hier gewoon veel minder last van. Zolang het hele gezin een huis boven hun hoofd en te eten heeft, fatsoenlijke kleren draagt er af en toe wat leuks kan gaan doen, waarom dan ook niet geld aan jezelf besteden. Leerpuntje dus voor ons als moeders. Wij mogen er zelf ook zijn, zonder schuldgevoel. (Lees hier over mijn allerbeste schuldgevoelloze uitje zonder kinderen!)

Me-time? Wat is dat eigenlijk?

Het belangrijkste is misschien wel dat mannen dat momentje voor zichzelf helemaal niet als ‘me-time’ benoemen. Het is van de laatste tijd dat we bewust dat momentje voor onszelf willen creëren, iets wat je zou moeten doen om goed in je vel te zitten. Kimberly van Beebs and Moms schreef daarover deze fijne blog. Zij besteedt op haar blog namelijk veel aandacht aan hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. De ene persoon heeft daar gewoon meer behoefte aan dan de andere. Maar om terug te komen bij de mannen: zij plannen geen ‘momentje voor zichzelf’. Ze gaan gewoon zitten, zetten de tv of spelcomputer aan en zolang jij er niks aan opmerkt, blijven ze dat ook gewoon doen. Misschien moeten wij gewoon wat meer ‘doen’. Is er een opening, gewoon lekker gaan zitten en je ding doen en niet zo spastisch al die me-time momentjes maar proberen vast te leggen. Wat meer go with the flow. Want minder er echt een ding van maken. Gewoon lekker in het moment leven.

Zijn ze dan allemaal zo?

Natuurlijk heb ik voor dit verhaal enorm gegeneraliseerd. Misschien is jouw vent juist wel degene die kookt, of eerst uitvoerig overlegt voordat hij een biertje gaat drinken met zijn vrienden. Lucky you! Maar waar het probleem dus vandaan komt, is dat wij het mogelijk maken voor hem om die tijd te pakken. Dus vind jij dat het bij jouw thuis wel wat beter verdeeld kan worden, ga dat het gesprek aan met je partner! Of doe de mededeling. Wellicht werkt dat ook gewoon prima!

liefs kirsten

Foto door Madison Inouye via Pexels