Sinds ik de Pranamat ECO massageset in huis heb, en mijn collectie inmiddels heb uitgebreid met de PranaMoon en de PranaHeart, krijg ik regelmatig vragen over deze producten. Mijn eigen ervaring met de Pranamat is heel positief en ik probeer dan ook graag de vragen die ik gesteld krijg te beantwoorden. In deze blog heb ik de veelgestelde vragen over de producten van Pranamat op een rijtje gezet.

1. Doet het liggen op de Pranamat ECO pijn?

De eerste paar keren dat je op de Pranamat Eco gaat liggen, kan het best even onaangenaam voelen. Je lijf moet echt even wennen aan de prikkels van de lotusbloemen. Meestal verdwijnt de ‘pijn’ na een minuut of 3. Er zijn verschillende manieren om aan het gevoel te wennen:

 • Verander je houding: Ga de eerste keren bijvoorbeeld in plaats van plat op je rug te liggen, zitten op de bank met de mat achter je rug, zodat je er tegenaan leunt.
 • Verander de ondergrond: een zachte ondergrond ligt vaak prettiger dan een harde vloer.
 • Trek een dun shirt of hemdje aan of leg bijvoorbeeld een hydrofiele doek op de mat.

Overigens vind ik die beginpijn inmiddels zelfs aangenaam. Hieraan merk ik echt dat precies al die gevoelige plekken op mijn lijf worden aangesproken.

2. Hoe lang en hoe vaak gebruik je de acupressuurmat?

Je gebruikt de Pranamat ECO naar eigen behoefte. Dat kan zijn voor een dagelijks ontspanmomentje maar ook eens of meermaal per week voor een intensieve massage. Zo gebruik ik de PranaMoon en PranaHeart bijna dagelijks, omdat ze ook echt binnen handbereik liggen en gebruik ik de massageset 1 a 2 keer per week voor een wat langer moment. Vaak doe dat dan ‘s avonds voordat ik ga slapen. Ik merk echt dat ik na 20-30 minuutjes op de mat, terwijl ik een boek lees, ik echt direct heerlijk kan slapen.

3. Zijn de producten van Pranamat ECO ook geschikt voor mannen?

Uhm, waarom niet? Ik moet zeggen, Sebas was eerst ook niet helemaal overtuigd van die ‘prikkelmat’ die ik had liggen maar inmiddels is hij ook om. Hij vindt het vooral fijn om de PranaMoon te gebruiken na een lange werkdag en dan echt even een momentje te relaxen op de bank.

Misschien zijn mannen iets meer sceptisch over acupressuur, maar als ze eenmaal hebben ervaren hoe het werkt, zullen ze gauw overstag gaan. Ik kan me ook echt voorstellen dat iemand met een stressvolle kantoorbaan waarbij veel achter een scherm wordt gezeten, de massageset echt kan helpen om het lijf weer te laten ontspannen.

Ook mannen maken graag gebruik van de Pranamat ECO massageset. (Foto via Pranamat)

4. Zijn dit nou echt kwalitatief goede producten? Of gewoon Chinese troep met een ander labeltje eraan?

Dit. Is. Geen. Troep. Al gelijk bij het openen van mijn eerste Pranamat pakket viel me op hoe keurig netjes de producten in elkaar zitten. Geen losse rafeltjes of draadjes maar echt een product van de hoogste kwaliteit. En ja, daar betaal je dan ook voor. De producten van Pranamat worden in Letland met de hand gemaakt door hoogopgeleid personeel om de kwaliteit die wordt beloofd ook echt te waarborgen en te leveren. Bekijk onderstaand filmpje maar eens over dit proces:

5. Mag je de Pranamat gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het wordt afgeraden om tijdens de zwangerschap (en specifiek het eerste trimester) de Pranamat ECO te gebruiken. In het algemeen worden intensieve massages tijdens de zwangerschap afgeraden, tenzij uitgevoerd door een specialist.

Ik kan me voorstellen dat je juist tijdens de zwangerschap behoefte hebt aan het ontspannen van bepaalde delen van het lichaam. Bespreek dit dan eens met je verloskundige, zij is ongetwijfeld beter op de hoogte van de effecten dan ik!

6. Mag ik jouw Pranamat, PranaHeart of PranaMoon eens uitproberen?

Hier liggen de PranaMoon en de PranaHeart gewoon op de bank en vrienden en familie die de producten bij mij ook online voorbij hebben zien komen, vragen regelmatig of ze ‘m even mogen proberen. Uitlenen van mijn set doe ik niet (want dan zou ik ‘m zelf teveel missen, haha) maar ik vind het juist leuk om andere mensen ook te laten ervaren wat voor superfijn gevoel het is om Pranamat producten te gebruiken!

7. Hoe berg je de acupressuurmat op?

Het beste is om de mat plat te bewaren in een stof- en vochtvrije omgeving. Ik ruim de massageset vaak op in de meeneemtas, dan heb ik alles makkelijk bij elkaar en is het ook veilig opgeborgen voor de kinderen.

8. Val je wel eens in slaap op de mat? En kan dat kwaad?

Eh, ja, dat is bij mij wel eens gebeurd. Als ik na een lange dag nog even op de mat ga liggen, kruip ik ook gelijk onder de dekens en dan komt het wel eens voor dat ik in slaap sukkel. Dat kan helemaal geen kwaad en de kans dat je een hele nacht op de mat slaapt, is klein. Als je je omdraait voel je vanzelf weer nieuwe prikkels en zul je gewoon wakker worden.

9. Hoe houd je je mat en kussens schoon?

Het is niet nodig om je mat of kussen na ieder gebruik schoon te maken. Wil je de hoes toch even opfrissen? Haal de linnen buitenhoes en de katoenen binnenhoes van de vulling. De linnen buitenhoes kun je met de hand in een koud sopje wassen, de katoenen binnenhoes kan gewoon in de wasmachine op een normaal programma meedraaien. De lotusbloemen kun je, indien nodig, even met een spons of vochtige doek schoonmaken.

Let op: de vulling van kokosvezels mag niet nat worden!

Pranamat ECO PranaMoon nekkussen

10. Mogen de producten mee op reis, bijvoorbeeld in het vliegtuig?

Je kunt je Pranamat producten gewoon mee op reis nemen. Ik zou het zelfs aanraden om je PranaMoon lekker mee te nemen in de auto of het vliegtuig. Heerlijk om juist tijdens een lange vlucht even te ontspannen met een mini-massage! Twijfel je of je de producten in je handbagage mag meenemen? Informeer dan even bij je vliegmaatschappij, al verwacht ik geen problemen!

11. Hoe zit het met de 30 dagen niet goed – geld terug garantie?

Bestel je een Pranamat Eco product en ben je onverhoopt niet tevreden? Je mag je mag altijd binnen 30 dagen terugsturen waarna je je volledige aankoopbedrag terug krijgt. Even transparant: het pakket moet retour naar een van de magazijnen in Duitsland, Polen of Letland en de pakketkosten zijn dan voor jezelf.

12. Wat verdien jij aan deze samenwerking?

Een van de meest gevraagde vragen, uiteraard! Zoals je inmiddels wel weet, ben ik heel open over mijn samenwerkingen en zou ik zeker niets aanprijzen waar ik zelf echt niet achter zou staan. Ik ben oprecht fan van de Pranamat producten en ze worden hier in huis echt dagelijks gebruikt, en niet alleen door mijzelf. Reden voor mij om dit product regelmatig onder de aandacht te brengen. Van elke verkoop via mijn link of gebruik van mijn couponcode (‘mamagisch’), krijg jij als besteller een mooie korting en vaak ook een cadeau bij je bestelling en ontvang ik een percentuele vergoeding van het aankoopbedrag, net zoals ik dat bijvoorbeeld bij een verkoop via Bol.com zou hebben.

13. Raad jij een hele set aan, of kun je ook met een los product starten?

Ik ben begonnen met de basic massageset bestaande uit de mat en het rechthoekige kussen. Deze set is echt perfect om te starten en je kunt hier echt heel goed mee uit de voeten voor vele houdingen. Inmiddels heb ik mijn collectie uitgebreid met de opbergtas, de PranaMoon en de PranaHeart en als je de kans krijgt om een van deze twee toe te voegen aan je bestelling, zou ik dat zeker doen. Zowel het nekkussen als het hart zijn echt superfijn voor je nek en schouders, precies de gebieden waar ik het meest last van heb.

14. Wanneer mag je de mat niet gebruiken?

Hoewel de producten van Pranamat geschikt zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of fitheid, zijn er een aantal contraindicaties (redenen om de mat niet te gebruiken). Het gebruik van de mat wordt afgeraden bij de volgende aandoeningen:

 • Epilepsie
 • Onder behandeling van een oncoloog
 • Hemofilie
 • Ernstige huidbeschadigingen (Op de plekken waarmee je op de mat ligt)
 • Zwangerschap
 • Bij koorts of ziekte
 • Hartafwijkingen
 • Trombose

Natuurlijk is het altijd goed om je zorgverlener te raadplegen als je vragen hebt over het gebruik bij jouw specifieke aandoening. Meer weten? Lees dan zeker de medische disclaimer even!

15. Kan ik de Pranamat ECO met korting kopen?

Ben jij overtuigd van de werking van de Pranamat ECO en wil je het zelf thuis ook proberen? Via mijn persoonlijke link (affiliate) staat er altijd een hele mooie aanbieding voor je klaar en krijg je vaak ook een mooi cadeau bij je bestelling! Zonde om dat voordeel te laten liggen!

Zit jouw vraag er niet bij? Reageer dan even op deze blog, dan ga ik ervoor zorgen dat ook jouw vraag beantwoord wordt!

liefs Kirsten

* Ik kreeg de Pranamat ECO massageset om er een review over te schrijven. Sindsdien gebruik ik de producten bijna dagelijks. Deze blog bevat affiliate links.