Ik denk dat de meeste mama’s met een baan het wel herkennen. Je wilt op alle vlakken goed presteren en overal de aandacht aan geven die het verdient. Op welke manier vind je nou de perfecte balans tussen je werk en je gezin en stap je niet in elke valkuil?

Parttime werken

Mijn grootste valkuil is parttime werken. Ik werk zelf twee dagen in de week in het onderwijs. En wellicht gaat er wel een belletje rinkelen als ik zeg dat leerkrachten over het algemeen nogal controlefreaks zijn. Daar ben ik zelf ook hartstikke schuldig aan. Het liefst doe ik alles zelf, geef ik zaken moeilijk uit handen en trek ik daardoor ook veel werk naar me toe. Dat kon ook, toen ik nog geen kinderen had en nog 4 of soms 5 dagen werkte. Het grootste nadeel van parttime werken vind ik dat er in de dagen dat ik er niet ben een hoop gebeurt waar ik niet altijd goed van op de hoogte wordt gesteld. En dan sta ik dus met mijn mond vol tanden op maandagmorgen.

Je werk af hebben voordat je naar huis gaat

Enerzijds probeer ik altijd een eindtijd te plannen voor na schooltijd. Onze school gaat om 14.30u uit en dat betekent dat ik na schooltijd dus nog best wat werktijd heb te gaan. Meestal werk ik tot 17.00u-17.30u maar het gebeurt met regelmaat dat het wel eens 18.00u of later wordt. Soms vind ik dat vervelend, want voordat ik dan thuis ben is het koken, eten en bijna alweer naar bed. Anderzijds geeft het me wel rust als ik dan om 18.00u ook echt mijn hele to do lijstje afgerond heb. Dan kan ik mijn werk ook veel makkelijker loslaten.

Na werkdagen geen afspraken meer maken

Ik werk op maandag en dinsdag en dat betekent dat ik op maandag en dinsdagavond geen afspraken maak om ‘s avonds nog de deur uit te moeten. Dat geeft rust. Dat betekent namelijk dat ik als ik thuis kon me niet hoef te haasten. Ik kook, we gaan eten, we leggen Nova op bed en kijken vaak nog even een serietje en gaan naar bed. Juist ontspannen na een werkdag is heel belangrijk!

Thuis is thuis en werk is werk

Ik neem niet tot nauwelijks werk mee naar huis. Als ik daar met mijn beroep eenmaal aan begin, is er geen eind meer aan. Natuurlijk moeten er soms wel eens dingen af en doe ik dat liever op mijn gemak thuis dat stressend op school maar stapels nakijkwerk mee? Nee, mij niet gezien. Ik maak een bewuste planning wat ik die middag wel doen en daar hou ik me aan. Soms wil ik ook voor de files thuis zijn, of trek ik om 16.00u de deur achter me dicht. Op die momenten neem ik dan weer wel iets mee, wat ik even kan afmaken nadat de kids op bed liggen. Maar verder, nee. Ik werk niet voor niets parttime. Dan is het niet de bedoeling dat ik thuis nog 3 dagen ga zitten werken.

Wat vind jij een valkuil van het werken en moeder zijn?

liefs kirsten