De terugkeer van het weesmeisje is alweer deel 4 in de Weesmeisje serie van Anne Jacobs. In deze historische romans volgen we Marie, die als weesmeisje een positie in de villa van de familie Melzer krijgt aangeboden maar zich inmiddels heeft opgewerkt tot de vrouw des huizes.

Waarom dit boek?

Als je de eerste drie delen van de serie al hebt gelezen, ga je natuurlijk ook door met deel 4. Ik vind het heerlijk om series te lezen. Niet teveel nadenken over de personages, gelijk verder waar je bent gebleven en geen ‘hoe loopt het af?’. Zo las ik bijvoorbeeld in een week de Ferry Lane serie en kan ik niet wachten tot het laatste deel van de 7 Zussen boeken eindelijk uitkomt. Fijne leestips voor series zijn dus altijd welkom!

Het verhaal in het kort

Terug naar het boek van vandaag. In De terugkeer van het weesmeisje keren we terug naar Augsburg in 1930. De Duitse economie is er na de Eerste Wereldoorlog belabberd aan toe en de fabriek van de Melzers loopt steeds slechter. Er vallen vele ontslagen, er is geen geld voor reparaties van de machines en dit alles heeft zijn weerslag op Pauls gezondheid. Ook het Marie’s atelier lijdt verliezen. Klanten blijven weg of zijn niet meer in staat om hun rekeningen te betalen. Als zelfs het behoud van de villa in het geding komt, blijkt dat de vrouwen in de familie Melzer een stuk sterker en slimmer zijn dan gedacht.

Mijn mening over De terugkeer van het weesmeisje van Anne Jacobs

Zoals al zei: ik vind het heerlijk om series te lezen. Dit vierde deel in de serie geeft weer een hele andere kijk op het leven van de familie Melzer. Hoe blijft een familie functioneren in tijden van economische crisis? Als relaties stuklopen, vrouwen een eigen mening krijgen en kinderen niet voldoen aan het verwachtingspatroon. In dit boek komt heel mooi naar voren hoe vrouwen in de jaren ’30 steeds meer ‘hun mannetje’ gingen staan en opkomen voor hun rechten. Of nou ja, eigen vechten voor de rechten die ze nog niet hebben. Het mooiste in dit boek vind ik de rol van dochter Dodo, die eigenlijk tegen de gevestigde orde aanschopt en uiteindelijk bereikt wat ze wil: erkenning van haar vader.

Meer boeken in de Weesmeisje serie

Als je bij deze blog terecht bent gekomen en de eerdere delen uit de Weesmeisje serie nog niet hebt gelezen, raad ik je aan deze blogs over de andere boeken eens te bekijken!

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links.