Ieder jaar komt hij weer; die man met de witte baard. Of je hem nu Sint, Sinterklaas of ouderwets Sint Nicolaas noemt, hij brengt tradities van cadeautjes, snoeperij en gedichten met zich mee. En al die cadeaus, dat extra eten en die versiering in huis is niet bepaald duurzaam. Voor onze planeet zou het dan ook het beste zijn dit feest compleet af te schaffen. Maar ja, dat is dan weer niet zo gezellig. En als het Sinterklaasfeest ergens om draait, is het wel de gezelligheid! Dus hoe doe je dat dan? Een leuk, gezellig sinterklaasfeest, met een minder grote impact op de planeet? In deze blog vind je tips om duurzaam Sinterklaas te kunnen vieren.
Deze blog is geschreven door Anne, ook wel bekend als @Mevrouwtje_Groen en zij is de baas bij Gastouderopvang Groen. Dat groene is tweeledig: Anne is heel erg bezig met zuinig omgaan met onze planeet maar ook haar achternaam is gewoon Groen. Op haar gastouderopvang worden de principes van een groener leven ook gevolgd, zelfs in een grote stad als Den Haag. Klinkt dat interessant? Neem dan zeker even een kijkje op haar Instagram. Daar neemt ze je mee in haar dagelijks leven als groene gastouder!
Duurzaam Sinterklaas vieren doe je zo!
Met deze tips kun jij jullie Sinterklaasfeest al een heel stuk duurzamen maken:
1. Tweedehands cadeautjes
Marktplaats, Vinted, de kringloop, recycle-sint of swap-sint, instagram shops. De mogelijkheden om tweedehands speelgoed te kopen zijn overal aanwezig! En dat is niet zo gek. We worden ons allemaal steeds meer bewust van de noodzaak om te verduurzamen en met de huidige prijsstijgingen is tweedehands voor sommigen misschien ook noodzakelijk om het überhaupt nog te kunnen betalen.
Onze kinderen weten dat zij veelal tweedehands spullen krijgen, ook als ze jarig zijn en ook van Sinterklaas. Zij vinden dit niet gek en kennen het verhaal van de duurzamere keuzes die we hierin maken. De afgelopen jaren hebben we dus ook bij de eerste keer schoen zetten speelgoed achtergelaten voor Sinterklaas, zodat hij dit weer aan andere kinderen kon geven. Vooraf hebben we samen de kamer van de kinderen opgeruimd en uitgelegd dat Sinterklaas voor heeeeel veel kinderen cadeautjes moet kopen, en dat hij onze hulp daarbij wel kan gebruiken. De kinderen kozen uit hun speelgoed allebei 3 dingen waar zij niet meer mee speelden maar die nog wel door konden naar een ander kind. We legden deze spullen bij de schoenen en schreven er een briefje bij voor Sinterklaas.
Het mes snijdt hier aan twee kanten; je kind ruimt bewust zijn/haar speelgoed eens op en doet dingen weg plus het kind weet dat Sinterklaas tweedehands spullen geeft en zal dus niet opkijken van een tweedehands cadeautje.
2. Minder = meer
Een inkoppertje misschien maar minder cadeaus is duurzamer dan een hele berg. Het is beter voor je portemonnee, voorkomt dat je uit je huis groeit én zorgt voor een minder grote impact op het milieu. Daarnaast zijn zeker jonge kinderen na een half uurtje wel klaar met cadeaus uitpakken, en is zo’n eindeloze hoeveelheid daarom niet leuker dan een behapbaar aantal. Met hoeveel cadeaus wordt uiteindelijk niet eens gespeeld omdat kinderen het overzicht kwijt zijn?
Dus bedenk van tevoren eens; hoeveel wil je geven/krijgen? Wij zetten bijvoorbeeld 3x de schoen en kopen 1 cadeautje voor Sinterklaasavond. De opa’s, oma’s en tantes kopen ook voor ieder kind 1 cadeautje. In onze familie komen we dan dus uit op 6 cadeautjes per kind op sinterklaasavond en 3x een cadeautje in de schoen. Eigenlijk nog heel veel toch? Want op school worden ook cadeautjes gegeven en veel bedrijven organiseren ook Sinterklaasfeesten voor de kinderen.
Als volwassenen trekken we lootjes en krijgen we dus allemaal 1 cadeautje. Makkelijk en overzichtelijk.
Praktische cadeaus kunnen ook!
Ik herinner me nog dat ik vroeger altijd een nieuwe pyjama of pantoffels kreeg van Sinterklaas en nu begrijp ik dat maar al te goed! Iets geven wat je namelijk echt nodig hebt is stukken duurzamer dan lukraak overbodige spullen geven en krijgen. Die pyjama of pantoffels, een nieuwe trui of kleurpotloden zou je anders ook kopen voor je kind maar door het cadeau te doen van de Sint sla je dus twee vliegen in één klap!
Wat ook een goede tip is als je voor cadeautjes aan het shoppen bent; koop een aanvulling op iets dat je kind al heeft en waar hij/zij veel mee bezig is.. een tosti-ijzer voor in de speelkeuken, een uitbreiding op de duplo of treinbaan, extra mooie glitterstiften voor in de tekendoos, kleertjes voor een pop enz.
Last but not least: overleg met de familie over de cadeaus, geef aan dat je tweedehands extra waardeert, dat 1 cadeautje genoeg is en bespreek eventueel wat er gekocht wordt zodat je zeker weet dat het niet dubbel is en naar de behoeften van je kind.
3. Duurzamer snoepen
Chocolademelk, marsepein, kruidnootjes, boterletters, chocoladeletters. De hoeveelheid lekkers is eindeloos in deze periode van het jaar. Maar wist je dat er tegenwoordig ook chocolademelk bestaat van plantaardige oorsprong? Heel lekker en veel duurzamer dan van koeienmelk! Ook chocoladeletters bestaan fair trade én vegan. En lekkernijen bij de lokale bakker kopen is ook duurzamer dan van ver bestellen.
Veel families zullen met sinterklaasavond ook met elkaar eten. Of je dit nu heel uitgebreid aanpakt, gaat gourmetten of gewoon een soepje met stokbrood serveert aan je gasten; ook hier valt winst te behalen voor het milieu! Wat dacht je bijvoorbeeld van een vegetarisch of geheel plantaardig menu? Er zijn op internet enorm veel recepten te vinden voor een feestelijk menu zonder vlees.
4. Versieren maar!
Ik weet niet wanneer het begonnen is, maar toen ik een klein meisje was versierde niemand zijn huis voor Sinterklaas en verkleedden we ons niet als piet of Sint. Tegenwoordig zie je overal raamstickers, slingers en kartonnen openhaarden verschijnen in de woonkamers. Met 5 december lopen alle kleuter in een pietenpak en met de intocht dragen meisjes (groot en klein) mijter-haarbanden, chocoladeletterspeldjes en schuimpjeselastiekjes.
Leuk! En gezellig!
Het meest duurzame is natuurlijk om deze versiering achterwege te laten. Maar als je toch graag je huis versiert, kijk dan eens op marktplaats. Gebruik als zoekterm Sinterklaas en je vindt honderden advertenties met slingers, jute zakken, pietenpakken en knuffelsinten. Bewaar de spullen die je gebruikt om ze volgend jaar weer opnieuw te kunnen gebruiken, raamstickers kunnen gewoon terug op het schutvel om eindeloos gebruikt te worden, slingers netjes opvouwen en ze hangen volgend jaar net zo mooi!
Nog een paar ‘losse’ tips en ideetjes voor een duurzamer Sinterklaasfeest:
- Begin op tijd met zoeken naar cadeaus! Zoekopdrachten op marktplaats instellen kan heel handig zijn!
- Vier sinterklaasavond eens met een thema; vraag bijvoorbeeld je familie om allemaal warme truien en pantoffels mee te nemen zodat de kachel lager of zelfs uit kan.
- Koop niet teveel (snoep); verspilling is killing
- Kook met groente uit het seizoen; dus pompoensoep in plaats van asperges!
- Pak cadeautjes in stof in, gebruik herbruikbare cadeauzakjes of stal de cadeaus mooi uit in plaats van ze in te pakken!
- Knutsel niet met kant en klare pakketjes die te koop zijn, maar gebruik wat je al in huis hebt zoals oud papier, eierdozen enz. (verrassend hoeveel knutselspullen je bij de kringloop kunt vinden.)
Oh ja, bovenstaande is natuurlijk ook allemaal toe te passen op het vieren van Kerstmis, Pasen en verjaardagen.
Welke tips van Anne ga jij zeker toepassen de komende feestdagen?
wauw wat gaaf zo om het eens te lezen.
Hier zelf in een gezin gerold en daardoor toen zelf begonnen met ook praktische kadotjes. De slingers hang ik nu elk jaar weer opnieuw op. we willen wel de gezelligheid maar het hoeft zeker niet nieuw.