Weet jouw kind wat hij of zij moet doen als er een ongeluk gebeurt? Wat doe je met een schaafwond of wat is het eerste wat je doet als iemand hard gevallen is? Je kunt je kind nu spelenderwijs leren hoe om te gaan met eerste hulp bij ongelukken met Amley en Woko!

Een ongeluk zit in een klein hoekje – de reactie is een heel ander verhaal

‘Zullen we ‘m er dan maar gelijk afhakken?’ Hoe vaak ik deze zin als juf wel niet heb uitgesproken tegen een leerling met een minuscuul wondje op een van de vingers? Natuurlijk als grap, maar soms ook echt om een kind te laten relativeren: je gaat echt niet gelijk dood van een sneetje in de vinger.

De reactie van een kind wordt in eerste instantie bepaald door de omgeving. Dat leerde ik járen geleden al bij ontwikkelingspsychologie. Dat wanneer een kind hard valt, het eerst om zich heen kijkt of iemand het gezien heeft en als dat niet het geval is, het in de meeste gevallen gewoon weer opstaat, eventuele tranen droogt, en weer verder gaat spelen.

Natuurljk moet een kind leren dat vallen of je bezeren er bij hoort en dat als je pijn hebt je dat ook heus wel mag laten zien maar ik denk dat het vooral belangrijk is om een kind te leren wanneer iets echt ernstig is en wat je in geval van nood (of net iets minder nood) zou moeten doen. Hoe kun je een ander helpen als die een ongeluk(je) heeft gehad en wat voor je juist wel of vooral niet doen?

Leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij kleine ongelukjes met Amley en Woko

Hoe kun je kinderen het beste leren om te gaan met noodsituaties? Doe het ze te laten oefenen en naspelen. Met Amley en Woko kun je zelf, in de klas of op het kinderdagverblijf aan de slag met EHBO. Want wat moet je nu doen als er iets gebeurt?

Maak kennis met Amley de knuffel en Woko het wonderkoffertje. Samen beleven ze in, inmiddels drie, kartonboekjes samen eerste hulp avonturen. Zo gaan Amley en zijn opa in het eerste deel samen een appeltaart bakken maar als Amley even niet oplet bij het appels schillen, snijdt hij met het mes in zijn hand. Wat nu?! Opa wil natuurlijk graag helpen dus roept hij de hulp van Woko in, die hen uitlegt wat ze moeten doen.

Amley leert hoe hij een kleine snijwond moet verzorgen.

Met knuffel Amley kunnen kinderen het verhaal uit het boekje naspelen. Zo kun je Amley een snijwondje geven, maar in Woko kun je ook weer een pleister vinden die je daar overheen kunt ‘plakken’.

Bij elk nieuw boekje krijg je weer een extra accessoire waarmee het verhaal nagespeeld kan worden. Een leuke manier om op deze manier steeds weer iets nieuws te leren over EHBO.

Amley en Woko beleven eerste hulp avonturen:

  • Deel 1: Kleine snijwond
  • Deel 2: Kneuzing aan de hand
  • Deel 3: Schaafwond op de knie

De starterset met de knuffel Amley en Woko het wonderkoffertje, de boekjes en de losse accessoires koop je in e shop van Amley en Woko.

Over Sandra – de bedenker van Amley en Woko

Ik leerde Sandra, de bedenker van Amley en Woko afgelopen januari kennen op de bloggers retreat in Zeeland. Toen zij daar over haar creatie Amley en Woko begon te vertellen, ging mijn juffenhart direct harder slaan. Want dit is toch materiaal dat perfect is voor in de (kleuter)klas of bij het kinderdagverblijf? Op een speelse manier aan de slag met EHBO zodat kinderen weten wat ze kunnen verwachten in bepaalde situaties variërend in ernstigheid van een schaafwondje tot 112 bellen.

Sandra is al jarenlang met veel plezier EHBO en BHV docent. Ze heeft al talloze mensen geholpen met het leren van daadkrachtig optreden in geval van nood. Dat kwam overigens niet zomaar uit de lucht vallen. Op 16-jarige leeftijd kreeg haar vader (zijn eerste) hartinfarct. Op dat moment leerde het gezin dat je iemand in nood zou kunnen helpen, als je er maar een idee van had van wat je moest doen op dat moment. De impact van deze noodsituatie van haar vader, zorgde ervoor dat het hele gezin gelijk een reanimatiecursus deed en het zaadje voor mensen het belang van EHBO leren bij Sandra werd geplant.

Tegenwoordig zet Sandra zich in voor het leren van EHBO en BHV bij volwassenen, het toepassen van reanimatie en het gebruik van AED en richt ze zich op EHBO lessen voor kinderen met haar eigen Amley en Woko.

Amley en Woko leren kinderen eerste hulp bij ongelukken

Heb je interesse in Amley en Woko voor thuis, op school of het kinderdagverblijf/BSO? Bekijk dan het volledige aanbod op www.amleyenwoko.nl

liefs Kirsten