Als je hier al een tijdje meeleest, heb je vast meegekregen dat ik een hele lange periode getergd ben door hielspoor klachten die maar niet leken te verminderen. Het enige advies? Rust. Ja, daar kun je als moeder van twee jonge kinderen niet zoveel mee. In deze blog vertel ik je alles over hielspoor, hoe je je klachten kunt verminderen en hoe ik er vanaf kwam!

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een veelvoorkomende aandoening en treft mensen die veel staan en lopen en kan voor veel pijn zorgen, zelf bij simpele dagelijkse dingen. Hielspoor, ook wel bekend als fasciitis plantaris, is een aandoening aan de onderkant van de voet. Wanneer je hielspoor hebt, is er sprake van irritatie en ontsteking aan de peesplaat onder de voet, die de hiel met je tenen verbindt. Het wordt daarom ook wel een peesplaatontsteking genoemd. Het uit zicht in stekende pijnen en een stijf gevoel.

Hoe krijg je hielspoor?

Hielspoor kan verschillende oorzaken hebben maar meestal ontwikkelt het zich geleidelijk als een gevolg van langdurige overbelasting. Bijvoorbeeld als je ineens 10.000 stappen per dag gaat zetten, wanneer je er voorheen maar 2000 zette. Naast overbelasting spelen nog een aantal factoren een rol:

  • Mensen met overgewicht hebben een grote kans op hielspoor omdat er door het extra gewicht meer druk op de voetboot en peesplaat onder de voet komt te staan.
  • Verkeerd schoeisel kan ervoor zorgen dat je voeten onvoldoende ondersteuning krijgen waardoor de druk op je voeten groter wordt en er meer kans is op irritatie en ontstekingen.
  • Een staand of lopend beroep brengt een hoger risico op de ontwikkeling van hielspoor.

Wat kun je doen om je hielspoor klachten te verminderen?

Als je beginnende hielspoorklachten hebt of er juist al veel pijn van ervaart, zijn er verschillende manieren om je klachten te verminderen. De meest effectieve manier om je klachten te verminderen is het gebruik van inlegzooltjes. Inlegzooltjes werken op deze manier:

  • Ze bieden ondersteuning op de juiste plek. Zo is er vaak extra ondersteuning bij de voelboog en je hiel waardoor de druk op de peesplaat wordt verminder en je vaak minder pijn ervaart
  • Extra demping! Inlegzooltjes geven extra schokdemping wat niet alleen fijn is bij je hielspoorklachten, maar ook zeker kan helpen bij zere knieën, heupen of rug!
  • Ze zorgen voor een juiste voetstand waardoor de druk gelijkmatiger wordt verdeeld.

Hoe kwam ik van mijn klachten af en wat doe ik nu om ze te voorkomen?

Mijn verhaal begint aan het begin van de coronaperiode. Ik werd vlak voor de eerste lockdown heel ziek en kreeg hele heftige longklachten. Een enorme dosis aan antibiotica, pillen, buffers en paardenmiddelen zoals prednison hebben me daar weer bovenop gekregen. Maar mijn lijf had daar echt wel een flinke opdonder van gekregen. Om weer fitter te worden en ook mijn longen weer in betere conditie te krijgen, ging ik een dagelijks wandelingetje maken. Een Ommetje. Je hebt de app van de hersenstichting vast wel voorbij zien komen. En echt, in het begin vond ik die 20 minuten volmaken al een hele opgave.

Ik ging steeds meer en meer lopen

Naarmate mijn gezondheid weer verbeterde, ging ik ook steeds meer en verder lopen. Het was een manier om ook weer rust te vinden in het drukte van het thuiswerken, het daarnaast ook nog dealen met een burn-out en de perfecte manier om meer buiten te komen. Maar dat steeds meer en verder wandelen, had ook een keerzijde: ik kreeg steeds een zeurende pijn onder mijn voet tijdens en na het wandelen. Op een gegeven moment werd ik zelfs wakker met het gevoel alsof iemand een mes onder in mijn voet had gestoken. Tijd voor actie!

Op zoek naar hulp bij hielspoor klachten

Ik klopte aan bij mijn huisarts maar daar kwam ik van de koude kermis thuis. Ik liep al maanden met klachten en het enige wat zij me te melden had was: ‘Ja, je gewicht helpt natuurlijk ook niet mee voor je herstel’. Goed. Top advies. Want was ik niet gaan lopen om mezelf weer fit(ter) te krijgen? Uiteindelijk schakelde ik zelf mijn manueel therapeut in, die me maandenlang behandelingen gaf en me leerde hoe ik zelf mijn hiel en enkel moest intapen. Hij adviseerde me ook om schoenen met goede demping aan te schaffen.

Sketchers en rust!

Van meerdere mensen met hielspoor om me heen, kreeg ik de tip om sneakers van Sketchers uit te proberen. En ik moet zeggen: die hebben me echt enorm geholpen. Hoewel ik al drastisch was gestopt met grote rondjes lopen, kon ik met deze sneakers aan ineens weer stukjes lopen zonder pijn! Super fijn! Door uiteindelijk veel rust te nemen, steeds maar kleine stukjes te lopen en wanneer ik lang moest staan of lopen schoenen met goede demping te dragen, kwam ik uiteindelijk van die vervelende klachten af.

Sidenote: hoewel ik echt heel erg fan ben geworden van de Sketchers, vind ik ook dat ik een nadeel mag noemen. Hoewel de schoenen heerlijk zitten, vind ik dat er een belabberde onderzool op zit. Ze slijten zo vreselijk snel en dat is voor schoenen die gerust tussen de 80 en de 100 euro kosten, toch wel zonde!

Nieuwe hielspoor voorkomen

Inmiddels ben ik denk ik een jaar echt klachtenvrij. Halleluja! Ik loop nog steeds dagelijks op mijn Sketchers, maar heb sinds kort een paar van de Bracefox inlegzolen in de laarzen die ik graag draag als het wat kouder is. Ik dacht altijd dat mijn laarzen wel stevig genoeg waren en voldoende demping hadden, maar nu ik ze heb aangehad met de zooltjes erin, is het een wereld van verschil.

Voor mij is het duidelijk dat ik niet meer zomaar schoenen koop die er leuk uit zien, maar ik let er tegenwoordig echt op dat ze goede demping hebben en ik dus ongemerkt niet wéér een hielspoor of peesplaatontsteking zal ontwikkelen.

Mijn ervaring met Bracefox inlegzolen

De Bracefox inlegzolen ‘Ergosole’ zijn inlegzolen voor hielspoor met speciale ‘softstep’ technologie. Ze zorgen voor de juiste ondersteuning van je voeten en geven extra comfort door de extra demping. Het gebruik van de zooltjes kan bijdragen aan het herstellen van een hielspoor of peesplaatontsteking. Je kunt de zooltjes dus ‘tijdens de klachten’ dragen, maar zeker ook na de klachten of juist om klachten te voorkomen.

Ik koos voor Bracefox Ergosole in maat S (maat 39-41) en die pasten perfect in zowel mijn laarzen maat 40 als in mijn lage laarzen maat 41. Indien nodig kun je altijd een randje van de zool afknippen om ze passend te maken maar dat was in mijn geval dus niet nodig. Je kunt de zolen gewoon wisselen in je schoenen, dus het is niet nodig voor al je schoenen aparte zolen te kopen. Ook zijn de inlegzolen geschikt voor dagelijks gebruik en zijn ook geschikt voor bijvoorbeeld sporten en hardlopen.

Bracefox Ergosole inlegzolen voor hielspoor

Wennen aan het gevoel van inlegzolen

Wat gelijk opvalt aan het dragen van de zolen is dat je echt een flinke ‘bal’ onder je voetboog hebt. Daar moest ik wel even aan wennen maar dat wordt in de handleiding ook aangegeven. ‘Ineens’ de stand van je voeten willen veranderen, heeft natuurlijk ook tijd nodig dus een wenperiode is wel handig. Ga er dus niet gelijk een lange wandeling op maken maar bouw het op. Ik vond de zolen niet pijnlijk, maar je moet wel even kijken in welke schoenen je ze doet en of je eventueel een binnenzool uit je schoenen moet halen om de zolen passend te krijgen. Door de extra ondersteuning komt je voet ook meer omhoog en dan moet je nog steeds wel voldoende ruimte in je schoenen hebben, van knellende schoenen wordt niemand vrolijk.

Bij mij was het ‘aanwezige gevoel’ van de zolen al gauw verdwenen en ervaarde ik juist heel fijn de extra demping en steun, die ik normaal in mijn laarzen dus mis.

Bracefox Ergosole inlegzolen voor hielspoor klachten verminderen
Je ziet hier hoe hoog de ondersteuning onder de voetboog is. Dat is echt wel even wennen!

Inmiddels loop ik weer dagelijks zo’n 8000 stappen, wat gelijk staat aan een kilometer of 5-6. En dat alles pijnvrij. Wat voor mij ook helpt is een haalbaar stappendoel te stellen. Dus wil je meer gaan bewegen, ga dan niet ineens 10.000 stappen of meer zetten. Bouw het rustig op, draag goede schoenen en krijg je wel klachten, blijf er niet te lang mee doorlopen!

Denk jij dat je hielspoor hebt?

Hielspoor is een hele nara aandoening en kan er voor zorgen dat je bij dagelijkse dingen onnodig pijn ervaart. Er zijn diverse oplossingen, zoals behandeling bij de fysio of manueel therapeut, het dragen van speciale hielspoorschoenen, gympen met goede demping zoals Sketchers én natuurlijk de speciale inlegzooltjes die extra support en demping geven in je normale schoenen.

Mijn advies? Blijf niet rondlopen (haha, pun intended!) met hielspoor want het gaan echt niet vanzelf over. Vraag hulp aan je huisarts of andere medische specialist, neem écht rust en neem voorzorgsmaatregelen zodat je klachten niet erger worden!

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.