Auw! Je kind is gestoken door een wesp. Wat nu? Gastblogger Muriel schreef deze blog voor je met 9 handige tips met wat je kunt doen bij een wespensteek zodat je voorbereid bent en niet in paniek raakt!

Wespensteek bij je kind is zo gebeurd

In de zomer spelen je kinderen graag buiten. En dat is ook logisch, want hoe heerlijk is het als je kind in de zomerzon kan ravotten, zwemmen en spelen. Eén van de nadelen hierbij is dat je kind gestoken kan worden door een wesp. Het is vervelend en pijnlijk. En het kan in sommige situaties zelfs gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als je kind allergisch is voor wespensteken. Bij ons als volwassenen is het al vervelend als je een wespensteek oploopt, maar bij je kind is het extra naar. Daarom hieronder tips wat je kunt doen als je kind is gestoken door een wesp en ook hoe je het kunt voorkomen.

Wat te doen als je kind gestoken is door een wesp

Hieronder 9 tips wat je kunt doen bij een wespensteek bij je kind. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts of andere specialist. Of ga naar de Eerste Hulp, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of in een pretpark.

Tip 1 – Blijf kalm

Als je kind gestoken is, blijf dan rustig en zorg ervoor dat je kind ook kalm blijft. Paniek kan de situatie alleen maar erger maken. Zorg dat je als ouder goed voorbereid bent om eerste hulp aan kinderen te kunnen verlenen.

Tip 2 – Verwijder de angel

Als de angel nog in de huid zit, verwijder deze dan voorzichtig met behulp van een pincet. Zorg ervoor dat je de angel niet per ongeluk indrukt, want dan kan er meer gif vrijkomen. Heb je geen pincet bij de hand? Eruit zuigen kan ook!

Tip 3 – Reinig de steekplek

Nadat je de angel hebt verwijderd, reinig je de gestoken plek voorzichtig met milde zeep en water. Dit helpt om eventuele bacteriën te verwijderen en het risico op infectie te verminderen. Spoel de plek grondig af en dep deze zachtjes droog met een schone handdoek.

Tip 4 – Koel de plek

Breng zo snel mogelijk een koud kompres of een ijsblokje gewikkeld in een doek aan op de gestoken plek. Dit helpt om de zwelling en pijn te verminderen. Houd het kompres enkele minuten vast en herhaal dit indien nodig.

Tip 5 – Gebruik een pijnstillende crème

Breng een lichte pijnstillende crème of een natuurlijk middel zoals aloë vera gel aan op de gestoken plek om de pijn te verlichten. Zorg ervoor dat het geschikt is voor kinderen en volg de instructies op de verpakking.

Tip 6 – Geef je kind eventueel antihistaminica

Als je kind een allergische reactie vertoont zoals ernstige zwelling, ademhalingsproblemen of duizeligheid, bel dan direct medische hulp. Als je kind eerder milde allergische reacties heeft gehad en je hebt antihistaminica voorgeschreven gekregen, geef deze dan volgens de instructies van de arts.

Tip 7 – Houd de reactie in de gaten

Let goed op eventuele verdere symptomen bij je kind, zoals uitslag, misselijkheid, braken of moeite met ademhalen. Als de reactie verergert of aanhoudt, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Tip 8 – Vermijd krabben

Moedig je kind aan om niet aan de gestoken plek te krabben, hoeveel jeuk het ook geeft. Dit kan de huid beschadigen en het risico op infectie vergroten.

Tip 9 – Leer je kind over wespen

Neem de tijd om je kinderen te leren over wespen, hun gedrag en hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Dit helpt hen om bewust en voorzichtig te zijn wanneer ze buiten spelen. Wespen horen bij de natuur en hoor je te respecteren. Het is belangrijk dat kinderen dit weten en ook hoe ze zich tegen een wespensteek kunnen beschermen.

Tips om een wespensteek bij je kind te voorkomen

Een wespensteek is helaas vaak zo gebeurd. Ben je bijvoorbeeld net gezellig met je kind in de natuur, vliegt er een vervelende wesp voorbij die genadeloos steekt. Voorkomen is beter dan genezen. Om die reden vind je daarom hieronder 6 tips om een wespensteek bij je kind zoveel mogelijk te voorkomen:

  1. Houd zoete drankjes en voedsel afgeschermd: wespen zijn dol op suiker, dus houd limonade en snoepjes buiten het bereik van je kinderen als ze buiten spelen.
  2. Vermijd felle kleuren en sterke geuren: wespen worden aangetrokken door felgekleurde kleding en sterke parfums. Moedig je kinderen aan om lichte, neutrale tinten te dragen en parfumvrij te blijven wanneer ze buiten zijn.
  3. Laat geen eten of afval rondslingeren: wespen zijn ook dol op achtergebleven eten en afval. Leer je kinderen om hun lege borden op te ruimen en verpakkingen weg te gooien in de prullenbak na het eten, vooral als ze buiten picknicken.
  4. Vermijd plotselinge bewegingen: wespen worden snel gealarmeerd door snelle bewegingen. Leer je kinderen rustig te blijven als er een wesp in de buurt is en ze zullen minder snel gestoken worden.
  5. Gebruik een wespennestverdelger: als je een wespennest in de buurt van je huis ontdekt, schakel dan een professionele verdelger in om het te verwijderen. Op die manier verklein je de kans dat je kinderen gestoken worden.
  6. Gebruik een hor: installeer horren op ramen en deuren om wespen buiten te houden. Dit voorkomt dat ze onverwachts je huis binnenkomen en je kinderen lastigvallen.

Handel verstandig bij een wespensteek bij je kind

Hopelijk helpen de bovenstaande tips je als moeder als het gaat om wespensteken bij je kind. Blijf rustig en handel kalm, kordaat en verstandig. Schakel direct medische hulp in als je twijfelt hoe je het beste kunt handelen, vooral ook als je kind een allergische reactie vertoont. 

Wespensteken zijn vervelend, maar laat vooral niet jouw zomer er door verpesten en ook niet die van je kind. Het is een mooie tijd, waar jij en je kind lekker van moeten gaan genieten. Dus, hup, ga lekker buiten zijn in de zomerzon en laat de wespen maar zoemen zonder dat ze jou of je kind steken.

Dit blogartikel is geschreven door Muriel, fulltime blogger bij haar blogs Vrouwflashy, Veertigplus mus en Blij Lactosevrij. Dagelijks informeert zij met plezier vele vrouwen op het gebied van gezondheid, lifestyle, persoonlijke groei, voeding, moederschap en meer. Eerder schreef zij een gastblog over lactoseintolerantie bij kinderen.