Een prachtig boek met allerlei heerlijke glutenvrije gerechten en baksels. In het boek ‘Lekker koken en bakken zonder gluten’, krijg je naast heerlijke glutenvrije recepten, ook heel veel achtergrondinformatie over wat gluten en glutenvrij nu eigenlijk betekent. Interessant voor iedereen die met coeliakie te maken heeft!

Glutenvrij eten – wat is coeliakie?

Koken en bakken zonder gluten is niet hip. Voor mensen met coeliakie is het bittere noodzaak. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Iemand met coeliakie is overgevoelig voor gluten.

Gluten zijn de eiwitten die voorkomen in onder andere tarwe, gerst, rogge en haver, en laten die ingrediënten nou in veel alledaagse voedingsmiddelen zitten. Denk bijvoorbeeld aan brood of crackers, maar ook kant-en-klare maaltijden of kruidenmixen.

Wanneer iemand met coeliakie toch gluten binnenkrijgt, slaat het immuunsysteem als het ware op hol en ontstaan er ontstekingen en beschadiging aan de darmvlokken (de uitstulpinkjes in de darmwand die voedingsstoffen opnemen). Het gevolg hiervan is (hevige) buikpijn, diarree, vermoeidheid maar ook gewichtsverlies en een gebrek aan opname van voedingsstoffen. En de enige behandeling voor deze problemen is een volledig glutenvrij dieet.

In de volksmond wordt coeliakie ook wel glutenintolerantie genoemd, maar dat dekt de lading niet helemaal. Iemand die glutenintolerant is, kan kleine hoeveelheden gluten wel verdragen. Ze kunnen dezelfde symptomen krijgen als iemand met coeliakie (buikpijn, diarree etc) maar bij deze personen valt het immuunsysteem dus niet de darmvlokken aan. Hoewel de symptomen dus hetzelfde kunnen zijn, zorgt een glutenintolerantie niet voor blijvende schade aan de darmen en bij coeliakie gebeurt dat wel.

Glutenvrije producten

Het is natuurlijk niet leuk als je te horen krijgt dat je coeliakie hebt. Je hebt misschien al jaren buikklachten en hoewel een diagnose natuurlijk heel fijn is, is er geen pilletje dat je kunt slikken. Om geen last te hebben van vervelende klachten, is het belangrijk dat je leert hoe je (veilig) glutenvrije kunt eten. En dat is lang niet altijd even makkelijk omdat veel producten sporen van gluten bevatten. Er zijn mensen die dat prima kunnen verdragen, maar er zijn ook mensen die doodziek worden als ze een broodkruimeltje binnen krijgen. Het is dus van belang dat je glutenvrije producten leert herkennen, maar ook weet in welke ingrediënten mogelijk toch gluten kunnen zitten.

In de meeste supermarkten vind je wel een schap met glutenvrije producten, zoals glutenvrij brood, crackers en koekjes. De keuze is niet altijd heel ruim en de producten zijn vaak erg duur. Veel mensen met coeliakie kiezen er dan ook voor om zelf te koken en bakken zonder gluten.

Hoe kun je toch lekker en gevarieerd eten zonder gluten?

Allereerst is het vooral belangrijk dat je niet kijkt naar wat je niet mag eten, maar juist naar alles wat je wel mag eten. Daarnaast zijn gerechten of bakrecepten vaak goed aan te passen door het glutenbevattende ingrediënt te vervangen met een glutenvrije optie. Om er zeker van te zijn dat maaltijden glutenvrij zijn, gaan veel mensen met coeliakie zelf de keuken in. Zo weten ze precies wat erin zit en komen ze niet voor verrassingen te staan. Zo kun je onderstaand recept voor kwarktaart ook gemakkelijk glutenvrij maken!

Lekker koken en bakken zonder gluten

Uitgeverij Deltas stuurde mij een exemplaar op van het nieuwste kookboek Lekker koken en bakken zonder gluten van Christiane Schäfer en Sandra Strehle. Zelf heb ik geen glutenintoleratie, maar ik heb diverse mensen in mijn omgeving die hier wel last van hebben. Net zoals ik het een uitdaging vind om voor mijn vegan of vegetarische vrienden een vegan menu te koken, wil ik ook dat ik iets op tafel kan zetten voor de lieve mensen in mijn omgeving met coeliakie. In dit boek staan niet alleen heerlijke recepten die ik zeker zelf ook zou willen eten, maar ook heel veel achtergrondinformatie over wat coeliakie precies is en op welke dingen je moet letten bij het koken en bakken. Tevens krijg je enorm veel tips voor vervangende producten maar zeker ook hoe je een keuken waar zover met gluten als glutenvrij wordt gekookt kunt inrichten. Je kunt wel zeggen dat dit boek hét naslagwerk is voor mensen die net leren omgaan met coeliakie.

Lekker koken en bakken zonder gluten | Uitgeverij Deltas | ISBN 9789044764413 | Adviesprijs €24,95

Enkele voorbeelden van recepten uit dit boek zijn:

  • Hartige kaastaart
  • Groentetortilla met feta
  • Aardbeientiramisu
  • Diverse broodrecepten
  • Wortelcake
  • Chocoladetaart met perzik

Win een exemplaar van Lekker koken en bakken zonder gluten

Heb jij coeliakie, of misschien iemand uit jouw gezin of directe omgeving? Dan is dit boek echt iets voor jou! Namens Uitgeverij Deltas mag ik een exemplaar weggeven aan een van jullie. Dit moet je doen om kans te maken:

  • Je laat een reactie achter onder deze blog waarin je vertelt dat je meedoet.
  • Bij die reactie laat je een geldig e-mailadres achter (zodat ik contact met je kan opnemen als je wint)
  • Niet verplicht maar wel heel fijn: like het Facebookbericht bij deze winactie en tag eventueel iemand die dit boek ook wel kan gebruiken. Als je Mamagisch wilt volgen op Facebook of Instagram is dat helemaal super!
  • De winactie loopt van vrijdag 26 mei t/m vrijdag 9 juni 2023 hierna neem ik per mail contact op met de winnaar.
Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.

* deze blog bevat affiliate links