Als zo lang ik me kan herinneren vind ik lezen heerlijk. Ik weet nog hoe teleurgesteld ik was in de eerste week van groep 3, dan ik eigenlijk maar 2 woordjes had leren lezen. Een jaar later in groep 4, las ik dan ook al AVI-uit. Iedere vrijdagmiddag gingen we naar de bibliotheek en leende ik zes boeken, het maximum wat je toen mocht lenen. En iedere week las ik al die zes boeken uit.

Nachtelijk lezen

Avonden lang deed ik het spelletje ‘als ik wat hoor doe ik snel mijn leeslampje uit’. Ik kon de boeken niet wegleggen. Ik was gerust in drie boeken tegelijk bezig, iets wat ik overigens nu niet meer kan. Dit gedrag hield ik jarenlang aan. Ik denk dat ik op de middelbare school een van de weinige leerlingen was die alle boeken op haar boekenlijst ook daadwerkelijk had gelezen. Ik weet nog dat ik bij mijn mondeling examen Nederlands zat en mijn docent vroeg naar een boek dat ik begin 4 Havo had gelezen. Ik keek hem aan en zei oprecht: `Meneer, ik denk dat het zus of zo was, maar heel eerlijk, ik weet het niet meer. Ik heb na dit boek nog wel 100 andere boeken gelezen en ik kan echt niet alles onthouden!’

Leesvoorbeeld

Omdat hij wist dat ik daarin absoluut de waarheid vertelde, heb ik die dag mijn examen gehaald. Hij maakte mij zelfs tot een voorbeeld voor andere klassen. ‘Als je wilt weten wat interessant is om te lezen, vraag het Kirsten’, zo zei hij eens bij een vriendinnetje van mij in de klas. Die Meneer de Winter, nog steeds heb ik warme herinneringen aan die tijd. De man die eindeloos geduld met me had om me de d/t regel uit te leggen. De man die mij tot een echte taalnazi maakte, haha.

Hoeveel lees ik nu?

Nog steeds lees ik graag, maar wel een heel stuk minder voor mezelf. Sowieso lees ik iedere avond met de peuter voor het slapengaan. Ik vind het belangrijk dat zij ook opgroeit met boeken en de fantasie ontwikkeld die voor mij zo belangrijk was. De kracht van verbeelding, om je eigen ‘film’ te maken bij een geschreven boek.

Afgelopen maandag kocht liep ik toevallig in de boekwinkel en kwam ik daar twee leuke boeken tegen. Een voor mij, en een voor de peuter. Ergens ga ik maar weer wat tijd inplannen voor mezelf om deze leukerd van Jill Mansell te lezen en vanavond gaan we de peuter laten kennismaken met de dikke billen van beer!

Lees jij graag? En lees je ook met je kinderen?