Wist je dat 70% van de ouders in Nederland bezorgd is over de oplopende schermtijd van hun kinderen tijdens vakanties? Abel Studios biedt een schermvrij alternatief met de mooiste gratis luisterverhalen voorgelezen door bekende Nederlandsers en podcasts voor jonge kinderen.

– persbericht –

Gratis luisterverhalen voorgelezen door bekende Nederlanders

Volgens onderzoek (Research without Barriers, 2023) maakt 70% van de ouders in Nederland zich zorgen over de oplopende schermtijd tijdens de schoolvakanties. Ouders zijn daarom naarstig op zoek naar betaalbaar en leuk vermaak tijdens deze periodes. Het Nederlandse Abel biedt uitkomst. Speciaal voor de herfstvakantie lanceert dit mediabedrijf deze week een hele nieuwe reeks luisterverhalen en podcasts, verteld door bekende Nederlandse namen. Zo wordt onder andere de veelgeprezen en populaire boekenreeks Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes voorgelezen door onder andere Merel WestrikYara Michels en Sterrin Smalbrugge. En dromen de jongste luisteraars weg bij de bedtijdverhalen Hand in hand naar dromenland verteld door acteurs Thorn Roos de Vries, Peggy Vrijens en Chloé Leenheer.

Alternatief voor schermtijd

Het Nederlandse Abel Studios is vorig jaar gelanceerd in Engeland en wil nu ook ouders in Nederland helpen met een betere balans in mediaconsumptie. Ook wil het kinderen iets zinvols leren, over zichzelf en over de wereld om hen heen. Tot nu toe is er meer dan 55.000 uur aan schermtijd voorkomen met de audioproducties van Abel. “Er zijn steeds meer podcasts en luisterboeken voor volwassenen, maar voor kinderen is het aanbod nog niet groot. Terwijl juist kinderen dit het hardste nodig hebben. Niet alleen omdat ze steeds meer tijd achter schermen doorbrengen, maar ook omdat verhalen helpen om sociale en taalvaardigheden op te bouwen,” aldus oprichter Sanne Kanis. Kanis werkte eerder bij Spotify en Google en schreef veelvuldig over onze omgang met technologie als columnist in Het Financieele Dagblad.

Luisteren in de herfstvakantie

Speciaal voor de herfstvakantie ontwikkelde Abel een aantal nieuwe luisterverhalen en podcasts. Deze luister je waar en wanneer je maar zin hebt. Want voor ieder is er wat wils. De serie Hand in hand naar dromenland (Chloé Leenheer, Thorn Roos de Vries en Peggy Vrijens) is bedoeld om kinderen en ouders te helpen met hun bedtijdroutine. Het gaat over de vriendschap tussen Luna en buitenaards wezen Fizzel, waar Luna Fizzel wegwijs maakt in de aardse bedtijdrituelen, zoals een pyjama aandoen en tandenpoetsen. 

Gratis luisterverhalen Hand in hand naar dromenland

Het eerste seizoen van Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes bestaat uit elf afleveringen en een cast van elf iconische Nederlandse vrouwen waaronder journaliste Natasja Gibbs die het moedige verhaal over gerechtigheid vertelt van Amerikaanse heldin Rosa Parks en zangeres Pearl Jozefzoon die je laat zingen en dansen bij het verhaal van Beyoncé. Bij de podcast Hoorspelletjes draait alles om samen interactief luisteren en spelen. Of je nu met de hele familie in de auto zit, of op een partijtje bent. Luister met z’n allen en doe actief mee aan de Scheetjessprint (een alternatief op de alombekende piepjestest), Discodansen of Tik ‘ m aan. Of droom weg bij een grote collectie van (winter)sprookjes en fabels, voorgelezen door Nina Pierson en vele anderen.

Gratis hoorspelletjes

Waar luister je de gratis luisterverhalen?

Naast deze nieuwe releases valt er nog veel meer te beluisteren. In totaal biedt de hele collectie van Abel meer dan 50 uur aan luisterplezier. Zo lanceerde Abel eerder een nieuwe vertolking van Peter Pan, met onder meer Nizar El Manouzi (Klokhuis, Mocro Maffia) die wekenlang de Top charts van Apple en Spotify aanvoerde. Ook zijn er zo’n 60 regionale en internationale sprookjes te vinden. In de komende maanden zal de collectie flink worden uitgebreid. De podcasts en luisterverhalen zijn te vinden op alle podcast- en luisterboekapps, de (online) bibliotheken en via stem-gestuurde apps zoals Alexa, zodat jonge luisteraars de afleveringen overal kunnen beluisteren.

Als fanatiek podcastluisteraar kan ik natuurlijk alleen maar beamen dat het heerlijk is om te luisteren in plaats van te kijken en ik kan het alleen maar toejuichen dat een initiatief zoals Abel beschikbaar wordt gesteld aan kinderen. Je kunt de verhalen luisteren op je favoriete (podcast)platform zoals: Apple Podcast, Spotify, Google Podcast, Nextory, Storytel en vele anderen! En, het aanbod blijft gratis!

Veel luisterplezier!

liefs Kirsten