Hoe ik ooit gedacht heb dat het luisteren van podcasts niets voor mij zou zijn, ik weet het niet. In deze blog vertel ik je meer over een podcast die ik je zeker wil aanraden. Anatomy of Murder, een Amerikaanse true crime podcast over spraakmakende moordzaken.

Een podcast luisteren kan overal

Al een aantal jaar ben ik een trouwe podcastluisteraar. Ik vind het heerlijk om te luisteren naar interessante verhalen. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen, maar ook als ik de was doe, of tijdens een lange autorit. Ik loop dan ook regelmatig nog een blokje om, of blijf even wat langer in de auto zitten om de podcast af te luisteren. Ik heb daarbij een grote voorliefde voor spannende misdaadverhalen, dus ik kan mijn hart helemaal ophalen bij het luisteren van true crime podcasts. Eerder tipte ik al Crime Junkie en Moordzaken de Podcast en ook The Deck, maar inmiddels heb ik ook Anatomy of Murder helemaal ontdekt. In deze blog vertel ik je meer over deze interessante en inhoudelijke podcast over moordzaken.

Anatomy of Murder

Anatomy of Murder is een Amerikaanse true crime podcast geproduceerd door Audiochuck die we onder andere kennen van Crime Junkie, The Deck en Counterclock. De podcast wordt gepresenteerd door voormalig aanklager moordzaken in New York Anna-Sigga Nicolazzi en voormalig onderzoeksjournalist en deputy sheriff Scott Weinberger. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Crime Junkie, gaat AoM meer in op de processen en stappen van het onderzoek, dan op het persoonlijke of sensationele verhaal. De moordzaak wordt als het ware echt ontleed. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de uitgebreide kennis van zowel Anna-Sigga als Scott én komen regelmatig politiemensen aan het woord die aan de desbetreffende zaak hebben gewerkt.

Waarom Anatomy of Murder echt een podcast tip is

Als je, net als ik, houdt van spannende verhalen met een stukje diepgang, zit je bij AoM helemaal goed. In deze podcast worden de besproken moordzaken namelijk stapsgewijs ontleed. Anna-Sigga en Scott nemen je mee in de wereld van de diverse afdelingen van law enforcement en de stappen die zij hebben gezet om de moord te onderzoeken en uiteindelijk op te lossen.

Bijzonder is dat deze podcast wordt gemaakt door twee personen die ook daadwerkelijk zelf te maken hebben gehad met moordzaken. Anna-Sigga als openbaar aanklager en Scott zowel als rechercheur en als onderzoeksjournalist. Ze kennen het klappen van de zweep en leggen op begrijpelijke wijze uit waarom dingen gaan zoals ze gaan. Waarom bepaald bewijs bijvoorbeeld niet kan worden toegelaten bij de rechtbank, of waarom een dader op een bepaalde manier wordt berecht. Het is enorm interessant om hun kant van het verhaal te horen. Daarbij wordt ook weer duidelijk dat CSI of Law & Order de processen toch niet helemaal weergeeft zoals ze in werkelijkheid zijn.

Anatomy of Murder heeft als doel de spraakmakende verhalen inhoudelijk te vertellen. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met de slachtoffers en hun families. In de podcast komen familieleden ook regelmatig aan het woord en ik moet zeggen dat dit altijd uiterst respectvol wordt gedaan.

Engelse podcasts zijn prima te volgen

Ik luister dus veel engelstalige podcasts en ik moet zeggen, door een goede (geluids)productie zijn deze echt prima te volgen. En als het je net wat te snel gaat, kun je ook altijd de afspeelsnelheid iets aanpassen. Maar eerlijk: in het begin is het even wennen. Al leer je gauw genoeg de termen te begrijpen en voordat je het weet zit je met je hoofd helemaal in de engelse taal. Probeer het maar eens!

Luister Anatomy of Murder gratis

Anatomy of Murder heeft inmiddels al meer dan 180 afleveringen. Deze luister je gratis bij onder andere Apple Podcast, Spotify en natuurlijk via hun eigen website. Wekelijks komt daar een nieuwe aflevering bij. Je kunt dus voorlopig lekker doorluisteren!

Welke podcast luister jij het liefst?

liefs Kirsten