Als het weer kouder wordt en de blaadjes van de bomen vallen, is wat mij betreft soep de allerbeste manier om lekker op te warmen. Soep is daarnaast nog eens heel voedzaam, je kunt het vaak lekker vol stoppen met groente en met een broodje erbij heb je een snelle maaltijd op tafel staan. Dit recept voor mosterdsoep met scholfilet uit de oven is dan misschien niet de meest gezonde variant, hij is wel ontzettend lekker en het is zo klaar. Ook niet onbelangrijk!

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 30 gram bloem
  • 30 gram boter
  • 700 ml kippenbouillon
  • 80-100 ml room
  • 3 tl fijne mosterd (ongeveer 15 gram)
  • 3 tl grove mosterd (ongeveer 15 gram)
  • 240 gram scholfilet
  • 25 gram gesmolten boter
  • zeezout

Wat moet je doen voor deze mosterdsoep met scholfilet uit de oven

Echt, dit recept kan iedereen maken dus gelijk aan de slag!

Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 °C. Verdeel de scholfilet in 4 gelijke porties, let ze op een bakplaat met een bakpapiertje en smeer ze in met de gesmolten boter. Bestrooi ze met wat zeezout. Zet ze nu voor 15 minuten in de oven.

Vervolgens ga je verder met de soep.

Smelt de boter op laag vuur in een steelpan. Wacht tot de bubbeltjes verdwijnen en roer de bloem door de gesmolten boter. Je noemt dit een roux, de basis van elke gebonden soep. Vervolgens breng je in een ander pannetje de bouillon aan de kook. Voeg een pollepel bouillon toe aan de roux en roer je het goed door tot een gladde geheel. Als dat is gelukt, gooi je het terug bij de rest van de bouillon en breng je het geheel aan de kook. Voeg nu de mosterd en de room toe en breng het op smaak met wat peper en zout.

Dien de soep op in een kom of een soepbord en leg de scholfilet in het midden. Je kunt er voor kiezen om nog wat mosterdzaadjes eroverheen te strooien en wat kappertjes erbij te doen.

Zie je? Een kind kan de was doen!

Variaties op dit recept

Ik heb deze soep ook al eens met zalmfilet gemaakt, wat ook een zeer goede combinatie was. Ben je niet zo’n viseter dan kun je de vis ook goed vervangen voor een stukje kipfilet of een plantaardig variant zoals de kipstuckjes van de Vegetarische Slager.

Eet smakelijk!

Liever een soepje met meer groenten? Probeer eens deze tomatensoep met parmezaan of de bloemkool-courgettesoep!

liefs Kirsten