In dit gastblog neemt de Edese blogger Cynthia van Cynspirerend.nl je mee naar haar favoriete gezinsuitjes in Gelderland. Van het historische Openluchtmuseum tot het avontuurlijke Apenheul. En van het speelparadijs van Binky tot de kidsproof minibieb routes door Gelderland. Lees verder voor leuke en leerzame uitstapjes en activiteiten voor het hele gezin in Gelderland!

1: Openluchtmuseum in Arnhem

Dit openluchtmuseum geeft een uitgebreid beeld van de geschiedenis van Nederland en is één van onze favoriete uitjes in onze omgeving. Het is namelijk niet alleen heel leerzaam, maar vooral ook erg leuk! We zijn er inmiddels al zes keer geweest en elke keer ontdekken we weer iets nieuws.

Openluchtmuseum Arnhem - Uitstapjes gezin Gelderland.

Leuk voor het gezin, omdat…

 • je met het hele gezin historische gebouwen kunnen bezoeken en het verhaal erachter leert kennen.
 • het de geschiedenis van Nederland tastbaar maakt. Er staan veel verschillende gebouwen, van plaggenhutten tot vakantiewoningen. En van molens tot een oude kaasfabriek. Er is veel te doen en te ontdekken.
 • er veel ruimte is. Het museum is ongeveer 44 hectare groot. Dus zelfs op een drukke dag heb je nog voldoende mogelijkheden om de rust op te zoeken.
 • er ook binnen in het hoofdgebouw een hele interessante tentoonstelling is, namelijk het Canon van Nederland. Hierin zie je spectaculaire ‘filmsets’ verdeeld over 10 achtereenvolgende tijdvakken uit onze Nederlandse Geschiedenis. Een ideaal uitje tijdens regenachtige dagen.
Openluchtmuseum

Handige tip:

Bekijk voordat je op bezoek gaat zeker even de Activiteitenagenda op de website van het museum. Vooral de workshops, waarbij je leert stempelen, houtsnijden of borduren zijn een aanrader om tussen alle indrukken door even tot rust te komen. Even lekker een uurtje bezig zijn met je handen! Deze workshops zijn gratis te boeken via de website en zitten vaak op de dag zelf al vol. Wel op tijd je plekje reserveren dus!

2: Dierenpark Apenheul in Apeldoorn

Mijn dochter is helemaal gek van aapjes. Dus kan dit dierenpark zeker niet ontbreken! De Apenheul is een uniek dierenpark in Apeldoorn waar apen vrij rondlopen in een natuurlijke omgeving. Tijdens je bezoek kom je oog in oog te staan met verschillende apensoorten. 

Apenheul

Leuk voor het gezin, omdat…

 • je letterlijk oog in oog staat met de aapjes. Vooral de ondeugende doodskopaapjes zijn heerlijk om naar te kijken. 
 • Je leert tijdens je bezoek meer over het gedrag en de leefomgeving van de apen.
 • Er veel leuke speeltuinen zijn in het dierenpark, waar je tussendoor lekker kunt ravotten. 

Handige tip:

Houd je niet zo van de drukte? Ook dit jaar kun je elke zaterdag in juli en augustus voor de openingstijd van het park weer een unieke ochtendwandeling boeken. Hierbij wandel je samen met een gids door het park en kom je op plekken waar je normaal gesproken niet mag komen.

3: Binky in Apeldoorn

Binky is een grote speelboerderij waar je kinderen niet snel uitgespeeld raken. Toen onze dochter nog niet op school zat, hadden we hier een abonnement. Het is een ideaal, budgetvriendelijk uitjevoor gezinnen met kinderen die houden van dieren, ravotten en spelen. 

Leuk voor het gezin, omdat…

 • er veel te doen is voor kinderen. Van trampolines tot speeltuinen. Van minigolf tot het verkeersplein. 
 • je er in de zomer heerlijk kunt spelen met water. Zo zijn er waterfietsen, is er een waterparcours en een lekkere spetterplek.
 • kinderen regelmatig gratis naar de interactieve show van het varkentje Binky en zijn vriendjes kunnen. En ondertussen kunnen de ouders op het terras toekijken en meegenieten. Vaak is er achteraf nog een leuke meet en greet met Binky.  

Handige tip:

Kom je uit de buurt van Apeldoorn? Dan is een abonnement vaak goedkoper dan een dagkaart. Al bij je tweede bezoekje heb je je geld er al uit. Je kunt ook tijdens je eerste bezoekje je dagkaart omzetten naar een abonnement als je fan bent geworden van deze speelboerderij. 

4: Minibieb routes in Gelderland

Heb je een gezin vol boekenwurmen? Dan is een minibieb wandel- of fietsroute een originele manier om Gelderland te ontdekken. In Apeldoorn kun je de koninklijke minibieb route volgen langs o.a. Paleis het Loo, De Grote Kerk en de Apeldoornse minibiebs. In Ede vind je 8 verschillende minibieb routes, die variëren in afstand en kind vriendelijkheid. Voor toeristen met jonge kinderen zijn de Ede Centrum Route, de historische Enka route en de kidsproof Maandereng route een aanrader. Ga naar dit overzicht met minibieb routes in Nederland om de routes gratis te downloaden.

Leuk voor het gezin, omdat…

 • je deze plaatsen op een unieke, originele manier leert kennen. Je krijgt een écht beeld van de steden en ziet niet alleen de toeristische trekpleisters. 
 • Je tijdens de route boeken kunt ruilen en meenemen. Je hebt meteen iets nieuws te lezen in huis.
 • Dit uitje geen geld kost. Je kunt alle routes gratis downloaden en ook het leesvoer dat je onderweg tegen komt is gratis. Een duurzaam én budgetvriendelijk uitje dus.

Handige tip:

Heb je zelf boeken in de kast liggen die aan het verstoffen zijn? Of heb je je vakantieboek uitgelezen? Neem je boeken mee en ruil ze om in de kastjes. Zo help je de minibieb beheerders om hun aanbod lekker gevarieerd te houden én geef je je oude boek een tweede leven. 😊

Meer uitjes in Nederland?

Naast deze 4 toffe uitstapjes voor het hele gezin in Gelderland zijn er natuurlijk nog veel meer leuke gezinsuitjes in Nederland. Bekijk zeker ook eens deze blogs: