Van 3 tot en met 9 maart 2025 is het weer de week zonder vlees. In deze blog deel ik ons vegetarische weekmenu om te laten zien dat vegetarisch eten echt niet moeilijk of anders hoeft te zijn voor een niet-vegetariër.

Waarom een week zonder vlees?

De tijd dat we iedere dag aardappelen, vlees en groenten op tafel hadden staan, ligt echt wel ver achter ons. Niet zo gek ook, want de voedingsbehoefte van de mens is in de laatste jaren flink veranderd. Waar vroeger mensen de hele dag fysiek bezig waren, zitten veel mensen nu een hele dag achter een bureau. Dan heb je simpelweg ook minder krachtvoer nodig. Maar waarom nou een week zonder vlees? Met de verandering van het dat eetpatroon, is het ook heel duidelijk geworden dat een mensen echt niet iedere dag vlees hoeft te eten. De Nationale week zonder vlees is een initiatief om meer mensen een flexitarisch eetpatroon aan te leren.

Van carnivoor naar flexitariër

Zelf was ik ooit echt een carnivoor en at ik bij elke maaltijd vlees. Van huis uit kreeg ik het op brood, als snack en een avondmaaltijd zonder vlees was echt not done. Ik hield mezelf ook lange tijd voor dat vlees er gewoon bij hoorde. Inmiddels eet ik met regelmaat vegetarisch. Niet om nou per sé vegetarisch te willen eten, of omdat ik het zielig vind voor de dieren, maar gewoon omdat ik inmiddels een aantal heerlijke (én kidsproof) recepten heb verzameld die we allemaal graag eten, maar die gewoon geen vlees bevatten. En waar ik het ook echt niet in mis.

De flexitarische manier van eten is voor mij niet alleen heel normaal geworden, ik bespaar er ook nog eens enorm veel geld mee. We hebben denk ik allemaal wel gemerkt dat vlees de laatste jaren ongelofelijk duur is geworden en ik vind de prijs vaak niet in verhouding met de smaak.

Vleesvervangers zijn lekker!

In die vegetarische recepten die ik maak, zit soms helemaal geen vleesvervanger, maar bij een gebakken aardappeltje en groente vind ik een vleesvervanger altijd wel lekker. Zo kreeg ik speciaal voor deze week zonder vlees de uitdaging om Valess uit te proberen. Met Valess vleesvervangers kun je gemakkelijk een vegetarische maaltijd op tafel zetten en heel eerlijk, ik vind hun kaasschnitzels gewoon ontzettend lekker! In mijn weekmenu staan deze vleesvervangers er deze week dus zeker op!

Weekmenu: 5x vegetarisch en kidsproof recepten!

Om je een beetje te inspireren, deel ik ons weekmenu van deze week, vol met simpele en heerlijke vegetarische recepten die ook nog eens kidsproof zijn. Veel recepten zijn echt mijn favorieten en heb ik dan ook al eerder op mijn blog uitgewerkt. Ik ben van mening dat koken (of bakken) echt geen hogere wiskunde hoeft te zijn en dat je met de meest simpele ingrediënten heerlijke gerechten op tafel kunt zetten.

Maandag: AVG met Valess vegetarische schnitzels

Hier staat standaard één dag per week de ‘AVG’ op het menu. Gewoon een simpele maaltijd die ik in 20 minuten op tafel heb staan en waarvan ik zeker weer dat mijn kinderen het eten. Nu eet ik, als ik het kan voorkomen, geen gekookte aardappelen. Gewoon omdat ik dat minder lekker vind. Voor onze standaard AVG gooi ik aardappelpartjes of Pomme duchesse in de airfryer, is de groente van deze week broccoli en eten we daar een Valess Gouda Schnitzel bij. Simpel, doeltreffend en helemaal vega!

Dinsdag: Tomatensoep met Irish Soda bread

Sinds mijn vakantie in Ierland een paar jaar geleden, ben ik helemaal verzot op Irish Soda Bread. Via de moeder van mijn Ierse vriendin kreeg ik het familierecept wat ik uiteindelijk uitgewerkt het voor dit recept voor Irish Soda Bread. En eerlijk: dit brood is zo gemakkelijk te maken, dat het eigenlijk gekkenwerk is als je dit zou kopen, als je het überhaupt al kunt vinden hier in de winkels. Je gooit echt alle ingrediënten bij elkaar, even doorroeren en op een bakplaat of in een broodblik doen, afbakken en klaar.

Recept voor het bakken van Irish Soda Bread

Bij dit heerlijke brood eten we een verse tomatensoep die je met parmezaanse kaas lekker een beetje pit kunt geven. Bekijk dit simpele recept voor tomatensoep ook weer op de blog.

Woensdag: Pompoenrisotto

Ik vind risotto echt zo’n heerlijke vorm van comfortfood. Ik maak zelf vaak een tomatenrisotto met chorizo, maar omdat we natuurlijk deze week geen vlees gaat toevoegen, maak ik deze week een pompoenrisotto. Dit keer niet met een recept van mezelf, maar gewoon een snelle google search die me bracht op dit recept. Grappig genoeg kwam ik erachter dat ik alle ingrediënten voor dit recept gewoon in huis had, inclusief de pompoen die ik nog had liggen. Lekker goedkoop dus weer, koken uit de voorraad.

Donderdag: Spinazietaart

Een van de favoriete gerechten van mijn meiden (naast de Uber-favoriet Lasagne) is de Spinazietaart die ik hier al eerder heb gedeeld. Dit recept met bladerdeeg, spinazie en feta is echt een hit en ook weer gemakkelijk te maken. Het heeft wel even wat voorbereidings- en oventijd nodig, dus het is geen snel recept, maar aangezien hier echt wordt gevraagd om ‘nog een stukje’, schaar ik ‘m echt onder kidsproof!

Vrijdag: Wraps met falafel, spinazie en humus

Toevallig twee keer spinazie na elkaar, maar je kunt in dit recept voor wraps de spinazie ook gemakkelijk vervangen voor een andere soort bladsla. In de basis smeer een (volkoren) wrap in met pittige humus, een handje spinazie erop en wat falafel, beetje knoflooksaus erop en oprollen maar. Je kunt er natuurlijk ook nog extra komkommer, paprika of wat geraspte kaas tussen doen, wat jij lekker vindt.

Wraps met pittige humus, bladspinazie, komkommer en falafel.

Overigens kun je in dit recept natuurlijk ook de falafel vervangen voor een andere vleesvervanger. Ik nam in mijn shoprondje voor Valess ook de Crispy Chik’n Bites mee, en ik denk dat deze ook heerlijk zullen zijn in een wrap. Genoeg keuze dus!

Doe je ook mee?

Doe je deze week ook mee met de week zonder vlees? Of ben je in ieder geval geïnspireerd om eens een dagje zonder vlees te doen met een van deze lekkere recepten? Ik ben benieuwd, dus laat voor de gezelligheid even een reactie achter. Heb jij ook nog een ander favoriet vegetarisch recept? Dat mag je altijd met me delen!

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.