Geen toevoegingen, geen suiker, geen palmolie of weet ik het wat. Gewoon zelf pindakaas maken van pure pinda’s. Dat is wat we gaan doen. In deze blog vertel ik je hoe gemakkelijk het is om zelf pindakaas of pindapasta, het is maar hoe je het wilt noemen, te maken!
Zelf pindakaas maken
Of het een hype is of niet, ik vind die hele zelfvoorzienende beweging heel interessant. Het is niet persé nodig om alles zelf te maken of compleet zelfvoorzienend te zijn maar ik vind het gewoon ontzettend leuk om mijn eigen broden te bakken, groenten te kweken of gewoon te koken zonder pakjes en zakjes. Er is niets mis met een beetje bewustzijn te hebben over wat je eet. En toegegeven, dat mijn dochter vraagt om een zelfgemaakte appeltaart op haar verjaardag in plaats van een taart van de bakker is natuurlijk ook goed voor mijn ego!
En toen kwam ik op zelf pindakaas maken. En ja, DAT MOET IK DAN EEN KEER PROBEREN. Ik vind het gewoon leuk om dit soort receptjes uit te proberen, zelf mee aan te kloten en uiteindelijk een recept te maken waar ik jarenlang plezier van heb. Dus ik ging aan de slag en kwam ik tot de volgende conclusie.
Wat heb je nodig?
Om zelf pindakaas te maken heb je niet veel nodig en het is ook nog eens heel simpel.
- 400-500 gram ongebrande pinda’s (ja het kan ook met gebrande pinda’s – lees dan verder!)
- een oven of koekenpan
- een blender, keukenmachine of staafmixer met hakmolen
- Optioneel: een snufje (zee)zout
- Optioneel: een theelepel olie (kokos, zonnebloem, arachide) om de pindakaas wat smeuïger te maken.
Zo kun je zelf pindakaas maken:
Zelf pindakaas maken is echt niet moeilijk. Het is zelfs zo gemakkelijk dat je er bijna aan gaat twijfelen of je niets vergeet.
- Verwarm de oven op 180 ºC en rooster de pinda’s op een bakplaat tot ze goudbruin zijn en beginnen te geuren. Dit duurt ongeveer 12-15 minuten.
- (Gebruik je gebrande pinda’s, leg ze dan even 5 minuutjes in de oven.)
- Laat de pinda’s een paar minuten doorgaren en afkoelen.
- Doe de pinda’s in de blender / keukenmachine / staafmixer en laat draaien. Je zult zien dat er na een paar minuten oliën vrijkomen die ervoor gaan zorgen dat de pindakaas smeuïg wordt.
- Als de pindakaas te ‘droog’ blijft, kun je een klein drupje olie toevoegen.
- Voeg tot slot een snufje zeezout toe en mix het kort door.
- Schep je zelfgemaakte pindakaas in een schone, droge pot en smeren maar!
Let op: zelfgemaakte pindakaas is beperkt houdbaar. Je kunt het maximaal een maand bewaren. Als vind ik het knap als jouw potje pindakaas na een maand nog niet leeg is 😉
Pindakaasvariaties
100% pindakaas is natuurlijk ontzettend lekker, zeker als je het zelf maakt. Toch kun je ook gaan variëren met verschillende smaken. Bijvoorbeeld:
- Met grofgehakte pindastukjes
- Kaneel
- Hagelslag
- Grof zeezout & karamel
- Sambal
- Honing
- Vanille
- Geraspte kokos
Bij alle variaties geldt: voeg steeds kleine hoeveelheden toe en proef. Het is zonde als de smaak van jouw variatie te overheersend wordt.
Eet smakelijk!