Ik kan eerlijk zeggen dat het zindelijkheidsproces van de peuter niet zonder slag of stoot verloopt. Inmiddels is mijn dame 3 jaar en 8 maanden en leven we nu enkele weken zonder luier. Maar de weg naar zindelijk worden ging niet zonder slag of stoot. Lees mee met het 5 irritantste gezeik van het zindelijkheidsproces.

Is ze nu nog niet zindelijk?

Pfff…. ja dames en heren, we weten het nu wel. Mijn kind is gewoon wat aan de late kant met zindelijk worden. Bedankt voor je ontzettend opbeurende opmerking, ik heb gelukkig nog niet genoeg het idee dat ik faal in de opvoeding. Alsof ik er ook maar iets aan kan doen. Je kan er moeilijk een stop in duwen toch?

Je moet haar gewoon in d’r blote kont laten lopen!

Ja. Tof. Kom jij dan ook echt met die dweil achter haar aan rennen? Ik weet dat het echt wel helpt dat wanneer het kind het al gewend is om op het potje of de wc te gaan, het heel simpel is om te zeggen: laat die luier lekker uit. Alleen duurde dat het hier in huis nogal wat tijd voordat het kind uberhaubt op het potje wilde plassen of poepen. Laat staan op de wc. Dus ja, het is een goeie tip maar wel pas op het juiste moment.

Je had haar echt al veel eerder op dat potje moeten zetten!

Ja Truus, bedankt! Echt een top tip! Fijn dat ze bij jou al met 10 maanden netjes op het potje zaten, maar hier duurt het allemaal gewoon wat langer. Imagine een stuiterdreumes, zonder luier, 3 honden eromheen… had ik al gezegd dat dweilen niet mijn favoriete hobby is?

Ik leg ze gewoon zonder luier in bed, dan kan ze er zelf makkelijk uit om te plassen.

Sjaan had ook weer een goede tip natuurlijk. En hoewel mijn peuter echt heel goed doorslaapt (hallelujah op de blote knietjes!) is ‘s nachts wakker worden om te plassen toch echt wel even ander koek. Ik heb dan toch het idee dat ze een beetje gedesoriënteerd is, of nog niet helemaal wakker. Wat dus resulteerde in twee keer een nat bed in 3 weken. Waarvan een op de camping. Midden in de nacht. Zonder extra beddengoed en fatsoenlijk licht om het op te ruimen. Ik verdien sowieso extra karmapunten.

Gratis tip: wees niet zo eigenwijs om te denken dat jouw kind nooit in bed zal plassen of dat als het een keer gebeurt je het matras wel schoonmaakt. Koop bij Ikea een matrasbeschermer. Voor twaalf euro weet je alles maar een ding is zeker: een ongelukje is dan niet gelijk een matrasverwoestend drama. Helemaal #nospon maar dat ding heeft dus al een aantal keer mijn leven gered.

Zindelijk komt wel wanneer het kind er klaar voor is.

Hoewel ik het daarmee dus volledig eens ben, geef ik heel eerlijk toe dat ik er ook naar uitkijk als ze straks écht zindelijk is. Ze geeft inmiddels goed aan als ze moet (‘IK MOET PLASSENNNNNN!’) en rent dan zelf gelijk naar het potje of de wc. Laatst zelfs op visite deed ze keurig een plas op de wc zonder brilverkleiner. En dan ben ik echt heus wel trots hoor. Alleen het Zwaard van Damocles hangt natuurlijk wel boven mijn hoofd. In januari gaat ze starten op de basisschool en dan hoop ik dat het allemaal nog net zo goed gaat, met alle nieuwe indrukken. Want dan móet ze zindelijk zijn. En dat moeten, daar krijg ik het nog een beetje benauwd van. Want wat als het niet gaat?

Nou goed, we hebben nog een paar maanden, en anderzijds heb ik er het volledige vertrouwen in dat het wel goed gaat komen. En in de tussentijd ruimen we alle ongelukjes maar op, schrob ik de wc nog een keer extra en vul de wcrol en de handzeep nog meer een keertje aan. Dat hele zindelijk worden is een aanslag op je voorraadkast joh!

Hoe ging het zindelijk worden bij jou kinderen? Waren ze er al vroeg bij, of gaat het net als hier, alles op het dooie gemakkie?

liefs Kirsten

Lees ook:
Wat ze je niet vertellen voor een bevalling
Waarom het stom is om moeder te zijn